Zamknięcie forum - alternatywy dla torcha

Started by Krul-Mateusz, 2020-12-21, 15:55:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Krul-Mateusz

W związku z zamknięciem torcha staneliśmy przed wyzwaniem znalezienia jakieś alternatywy. Miejsca gdzie moglibyśmy się podziać po zamknięciu forum. Pierwszą naturalną myślą są oczywiscie światełka.pl, jednakże bratnie forum również nie jest w najlepszej kondycji. Anglojęzycznych alternatyw jest już więcej. Zarówno BLF jak i CPF, czy nawet r/flashlight na Reddicie trzymają się świetnie i nic nie wskazuje by mialo się to zmienić. Tak więc alternatywy są, chociaż nie w naszym rodzimym języku.

Z mojej strony chciałbym Wam polecić zajrzeć na FB, a konkretnie na grupę "Latarkowa". Owszem nie jest to rozwiązanie idealne, szczególnie dla osób, które publikują recenzję. Specyfika tego typu grup sprawia, że opublikowane recenzje szybko znikają pod napływem kolejnych postów. Natomiast właśnie ze względu na bardzo wysoką aktywność siegającą 70 postów tygodniowo jest to znakomite miejsce do luźnych rozmów i dyskusji na temat latarek i akcesoriów do nich. :)

Link do grupy: https://www.facebook.com/groups/latarkowa

Chciałbym abyście zaproponowali w tym wątku własne alternatywy dla naszego forum, napisali gdzie planujecie się przenieść i dalej udzielać. Czy są to światełka, wspomniana przeze mnie grupa, czy może jeszcze inne miejsce?
"Mieć rację godzinę wcześniej niż inni: przez godzinę być uważanym za element aspołeczny." ~Antoine de Rivarol

WAR

Alternatywą są również działy które pojawią się na knives.pl :)

sałron

2020-12-21, 17:09:48 #2 Last Edit: 2020-12-22, 02:57:53 by sałron
Quote from: WAR on 2020-12-21, 14:58:09
Spróbujemy przenieść posty i konta, ale kwestie techniczne jakie za tym stoją czynią to zadanie trudnym i w konsekwencji nie mamy pewności czy sensownym. Czyli praktycznie wszystko zaczynamy od nowa.

Czyli nie ma co robić sobie nadziei, bo wiele prostszych problemów technicznych jakie miały miejsce tutaj, nigdy nie zostało rozwiązanych.

Chcecie zatem powiedzieć, że cały dorobek wielu użytkowników, recenzje latarek, opinie, porady, luźne gadki...
i ogólnie kawał historii latarkowej idzie za chwilę w "piździet"?

Wszystko ma bezpowrotnie przepaść?! Nie da się zrobić jakiego archiwum w postaci do pobrania?

Jeśli nie przeniesiecie kont, to kim ja będę na knives.pl, skoro tu mam od 2008 uciułanych 67 pozytywnych opinii?
Dla nowego użytkownika - nikim z zerowym dorobkiem... :zly:
Nadmiar światła umniejsza istnienie.   [Czesław Miłosz]

1984

Wolność, Równość, Braterstwo

"Na­leżenie do mniej­szości, na­wet jed­nooso­bowej, nie czy­ni ni­kogo sza­leńcem. Is­tnieje praw­da i is­tnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy praw­dzie, na­wet wbrew całemu światu, po­zos­ta­je nor­malny. Nor­malnosć nie jest kwes­tią statystyki. "

sp5it

2020-12-21, 17:24:05 #4 Last Edit: 2020-12-21, 17:25:48 by sp5it
"Świetna" decyzja.
Na pejsbuku uj nocuje, nie zastąpi to forum.
Surefire U2 MC-E, Armytek Predator PRO 2.5, K40M@7A, Zebralight SC600W MK3 HI

sałron

2020-12-21, 17:31:49 #5 Last Edit: 2020-12-21, 17:40:17 by sałron
Najpierw newsgrupy zostały zarżnięte przez fora.
Od iluś lat fora są zarzynane przez fejsbuka i podobne... Znak czasów.

WAR

"Stare" forum będzie dostępne w postaci "read only" archiwum. Co do recenzji... cóż, w przeciwieństwie do wielu innych hobby, recenzja latarki sprzed nawet roku jest już niemal zabytkiem muzealnym.

Quote from: sałron on 2020-12-21, 17:09:48
Jeśli nie przeniesiecie kont, to kim ja będę na knives.pl, skoro tu mam od 2008 uciułanych 67 pozytywnych opinii?

No cóż, na ego nic nie poradzimy.

sałron

2020-12-22, 02:16:39 #7 Last Edit: 2020-12-22, 03:21:54 by sałron
Quote from: sałron on 2020-12-21, 17:09:48

Quote from: WAR on 2020-12-21, 18:45:41
No cóż, na ego nic nie poradzimy.

Przez 12 lat współtworzyłem to forum. 2332 posty, choć nie zawsze w temacie... :aniol:
Dokonałem tu lekko ponad 100 transakcji kupna-sprzedaży, część zwieńczona pozytywną opinią.
Zwyczajnie żal tego wizerunku, bo na to się pracuje.
No ale jak widać, co dla jednych jest dbałością o solidność i renomę, dla drugich będzie już tylko projekcją "ego". Brawurowa analiza... >:D

Róbta co chceta. Wasz cyrk, wasze małpy.

PS. Nie tak dawno sp5it pisał o fejsbuku:
Quote from: sp5it on 2020-10-19, 19:58:29
Amerykański żyd serwery wyłączy i wrócą z podkulonym ogonem.

No to już wiadomo. Nie wrócą, bo nie ma gdzie wracać. I nie fejsa, a torcha wyłączają.

WAR

Quote from: sałron on 2020-12-22, 02:16:39

No ale jak widać, co dla jednych jest dbałością o solidność i renomę, dla drugich będzie już tylko projekcją "ego". Brawurowa analiza... >:D

Mówi się trudno, jak sam widzisz hobby jest na tyle niszowe, że po prostu nie ma sensu trzymać osobnej instalacji dla kilku postów. A ostatnie statystyki były takie, że temat o latarkach na knives miał większą liczbę postów tygodniowo niż cały torch. Czy inne fora latarkowe mają się lepiej? Z tego co wiem, to nie.
Grupy FB... byłem na kilku i to zwykle jest dramat.
Z tego samego powodu zamykamy również tacticala.

sp5it

Surefire U2 MC-E, Armytek Predator PRO 2.5, K40M@7A, Zebralight SC600W MK3 HI

WAR

Quote from: sp5it on 2020-12-22, 09:58:20
https://budgetlightforum.com i CPF ma się całkiem nieźle.
M
Chodziło mi o polskie fora :) Jeśli chodzi o fora zachodnie, to jednak skala robi różnicę.

M.O.D.

Wielka szkoda, że zniknie to miejsce.
No cóż, sam rzadko tutaj zaglądałem, jakość pasja do latarek osłabła, co nie znaczy, że rezygnuję z latarek.
Na FB nie przeniosę się, nie mam konta, może faktycznie trzeba przypomnieć sobie hasło do forum światełka.

Kurcze, szkoda.