Recenzje - Aktualnie w toku.

Started by Esthan, 2007-05-31, 19:15:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

komor

Quote from: Cerber on 2017-04-23, 14:12:44
Obaj Producenci gwarantują 5 lat lub  50.000h ciągłej pracy, więc czym się martwić ?
Widziałeś jakiś licznik godzin pracy w latarce? Jak się zjara to nikt Ci nie przyjmie gwarancji, bo uszkodzenie z winy użytkownika. Albo będziesz się bujał do Chin i z powrotem. :) 5 lat gwarancji? W Polsce? (Bo o Chinach już nie wspominam…)

Ale ja tylko tak dla zasady się droczę, bo wydaje mi się (choć pewności nie mam), że zbyt daleko idące wnioski z niewielkiej ilości danych wyciągasz.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy

Cerber

2017-04-23, 21:45:45 #106 Last Edit: 2017-04-24, 16:49:57 by Cerber
można zadzwonić, napisać..
http://www.acebeam.com/x45

@komor  fajnie że poruszasz temat .
Powiem tak,  leje na firmę która nie wywiązuje się z warunków opisanych w umowie gwaranta,  ja rozumiem że bronisz
swoją z niewiadomych przyczyn ulubioną markę,
ale zapewniam cię , ci goście z olight to pazerne tępe szyje są .
I polecam posmakuj kunsztu , jakości Armytek, Eagtec, Acebeam

Wiesz kiedy olight dobrze świeci ?   Kiedy skierujesz ref w dłoń tak by tylko odbite światło
od skóry dłoni oświetlało przedmioty na które świecisz.  
Po czym oświetl je w normalny sposób , zapewniam że zaznasz czegoś w rodzaju olśnienia
i wstrętu do wydobywającego się z latarek olight prymitywnego światła .
 Zachęcam również innych do eksperymentu i podzielenia się wrażeniami  :)

A wina użytkownika jest głównie wtedy gdy sprzęt nosi uszkodzenia mechaniczne , lub jeśli udowodnią że użytkowałeś w sposób niewłaściwy
z zalecanym, modyfikowałeś lub inne...
jeśli nie mają dowodów są na przegranej pozycji i w ich obowiązku jest naprawić lub wymienić produkt .
Już miałem taki proces i z łatwością odzyskałem stracony szmal a trafiony produkt wymienili na nowy
z przeprosinami za chamstwo i własną głupotę .

A wnioski wyciągam na podstawie przeczytanych setek recenzji i opinii ludzi o danym produkcie.
I uwierz bądź nie, ale nie tylko ja dostrzegam nieudolność takich marek jak Olight .

komor

Ja nikogo nie bronię, mojej S30RII nie naprawili z braku części (choć dopiero co zeszła ze sprzedaży), więc nie wiem jak miałbym ich za to bronić. Tylko nie mam złudzeń ani co do 50 tysięcy godzin pracy diody pracującej na maksymalnych prądach, na podstawie których podajesz swoje wyliczenia. Ani nie mam też złudzeń co do gwarancji 5-letniej w przypadku produktów elektronicznych, których czas życia (w sensie obecności modelu na rynku) jest tak krótki, jak w przypadku latarek.

zieloczek100

Dlaczego najlepsze są Convoye.
Wybór duży, reflektory, rozmiary, przeznaczenie itp.
Naprawa każdego z nich to czas 10-30min w zależności od wprawy. Dobry Convoy rzadziej się psuje niż "markowe" latarki.
Tyle w temacie.

Cerber

Quote from: komor on 2017-04-23, 21:57:45
Ja nikogo nie bronię, mojej S30RII nie naprawili z braku części (choć dopiero co zeszła ze sprzedaży), więc nie wiem jak miałbym ich za to bronić. Tylko nie mam złudzeń ani co do 50 tysięcy godzin pracy diody pracującej na maksymalnych prądach, na podstawie których podajesz swoje wyliczenia. Ani nie mam też złudzeń co do gwarancji 5-letniej w przypadku produktów elektronicznych, których czas życia (w sensie obecności modelu na rynku) jest tak krótki, jak w przypadku latarek.

Na twoim miejscu bym im nie popuścił , wyślij kolejny raz jeśli nie naprawią
wyślij znowu, w umowie powinno być jasno opisane po której naprawie mają obowiązek wymianę sprzęta na nowy.
Jeśli to nie pomoże pogadaj z radcą prawnym i załóż sprawę .
   Być może masz rację ,
ale jeśli gwarant  czarno na białym deklaruje
że jego produkt ma taką żywotność ,  to g.. mnie obchodzi że spłonie po 50 godzinach
mają w obowiązku naprawić lub wymieniać do czasu upływu gwarancji .

zieloczek100

@komor gdzie kupowałeś?

Mam w domu uszkodzonego Lumintop SDmini, najlepsza naprawa? - wymiana.
Chociaż to pewnie błąd na linii produkcyjnej przy składaniu po moich oględzinach. Wszystko poklejone i nie ma jak rozkręcić.

maba

Quote from: zieloczek100 on 2017-04-23, 22:13:32
Dlaczego najlepsze są Convoye.
I piszczenie + kiepskie sterowniki, choć już ten nowszy programowalny lepszy. Convoye dobre ale do modów ;D

zieloczek100

Kiepskie sterowniki? Wkładasz taki od np. Darka "3way Nowy" gdzie w high jest 1.4A z 4AMC a TURBO 2.8A z 8 AMC. Niższe tryby też w nim nie piszcza. Lub jakiś inny driver oczywiście. Masz ochronę ogniwa, temperatury, polaryzację itp i koszt i dostępność elementów zastępczych jest ogromna.

Za 10-20USD ciężko o lampkę idealna.

Oczywiście bardziej markowe latarki są często dostosowane bardziej do użytkownika, mają różne typy włącznikow itp, nie mówię że nie, bo sam na co dzień np korzystam z Nitecore EC4 ale i z Securyting 700 mod ;)

maba

No to piszę, że do modów, bo fabrycznie jest bieda 8)

Ale miałem niedawno najnowszą S2Ti i głębokość refa + zasięg robiły wrażenie jak na taką rurkę :aniol:

http://www.banggood.com/Convoy-S2-Grey-XP-L-HI-7135x8-V2-1AU6-3AU6-4BU4-7A-EDC-LED-Flashlight-18650-p-1137833.html

zieloczek100

Dioda Hi i SMO robią robotę ;)
Co by dużo nie mówić, jeżeli latarka nie ma dobrego sterownika i odprowadzania ciepła to nieważne jaka jest, jest nic nie warta.

komor

Quote from: Cerber on 2017-04-23, 22:13:51
Na twoim miejscu bym im nie popuścił , wyślij kolejny raz jeśli nie naprawią
wyślij znowu, w umowie powinno być jasno opisane po której naprawie mają obowiązek wymianę sprzęta na nowy.
Jeśli to nie pomoże pogadaj z radcą prawnym i załóż sprawę .
Ale ja ją spuściłem na kafelki z dwóch metrów, co przekracza gwarancję producenta. To nie Armytek. :) Dostałem w zamian rabat na S30R III, na razie go jeszcze nie wykorzystałem, ale pewnie zrobię to.

Quote from: Cerber on 2017-04-23, 22:13:51
Być może masz rację ,
ale jeśli gwarant  czarno na białym deklaruje
że jego produkt ma taką żywotność ,  to g.. mnie obchodzi że spłonie po 50 godzinach
mają w obowiązku naprawić lub wymieniać do czasu upływu gwarancji .
Jeśli po 50 godzinach, to pewnie. Ale jak po roku, ze śladami użytkowania? Deklaracje o żywotności diody chyba nie są elementem gwarancji, ale może ktoś doczyta, albo to zależy od producenta?

Quote from: zieloczek100 on 2017-04-23, 23:13:41
@komor gdzie kupowałeś?
S30R II kupowałem w Militariach, czyli bezpośrednio u polskiego źródełka. Co ciekawe, S15R z Chin naprawili bez problemu i za niewielkie pieniądze. Też spuściłem na kafle, przy tym samym remoncie, co dużą latarkę.  :zly:

Cerber

Quote from: komor on 2017-04-24, 08:43:49
Ale ja ją spuściłem na kafelki z dwóch metrów, co przekracza gwarancję producenta. To nie Armytek. :)
to zmienia postać rzeczy.
Quote from: komor on 2017-04-24, 08:43:49
Dostałem w zamian rabat na S30R III, na razie go jeszcze nie wykorzystałem, ale pewnie zrobię to.
Nie popełniaj tego błędu .    :o
Ta mizerota jak się przekonałeś jest delikatna jak mimoza,  generowane światło jakby wyjęte z karawanu ,
zdjęć przy tym dobrych nie zrobisz,  żeby to chociaż gniotło mocą a i tego nie potrafi ,  generalnie dziś zakup bez sensu i perspektyw..

komor

Cerber, nie przesadzałbym znowu z tym trupim światłem. Trochę sobie pochodziłem po mokrej łące wieczorem z S30R II, R50 i neutralnym Skillhuntem H03 i rozpoznawanie terenu w mokrym zielonym wydało mi się lepsze w przypadku zimniejszych diód. Nie wiem, być może akurat emitowane spektrum było lepiej dopasowane do takiej sytuacji, ale ze zdziwieniem zauważyłem takie coś. Spacer niedługo powtórzę w innym terenie i o innej porze roku, zobaczymy, czy nadal będę twierdził to samo.

1984

Quote from: komor on 2017-04-24, 18:43:53
Cerber, nie przesadzałbym znowu z tym trupim światłem. Trochę sobie pochodziłem po mokrej łące wieczorem z S30R II, R50 i neutralnym Skillhuntem H03 i rozpoznawanie terenu w mokrym zielonym wydało mi się lepsze w przypadku zimniejszych diód. Nie wiem, być może akurat emitowane spektrum było lepiej dopasowane do takiej sytuacji, ale ze zdziwieniem zauważyłem takie coś. Spacer niedługo powtórzę w innym terenie i o innej porze roku, zobaczymy, czy nadal będę twierdził to samo.

Idź jesienią do lasu z zimnym i z ciepłym (najlepiej jeszcze z wysokim cri) światełkiem, coś wtedy zobaczysz ;)
Wolność, Równość, Braterstwo

"Na­leżenie do mniej­szości, na­wet jed­nooso­bowej, nie czy­ni ni­kogo sza­leńcem. Is­tnieje praw­da i is­tnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy praw­dzie, na­wet wbrew całemu światu, po­zos­ta­je nor­malny. Nor­malnosć nie jest kwes­tią statystyki. "

zieloczek100

Z tym CRI taki problem, że Nichia pomijając fakt że słabsza wydajnościowo od Cree, to przy 219C brak chyba 4500K o CRI ok 90.
Jest 4000K ale to zbyt żółte/ciepłe moim zdaniem a 5000K mogłaby być cieplejsza.

Znowu o XPL czy XPL hi 4500K i high CRI również  nie jest latwo zdobyć.