Witam forum!
Szukam porządnej latarki (typu szperacz) i mocnej, tj. najlepiej halogenowej i takiej która wytrzyma kilkanaście lat (ostatni Chinol za 120-130 zł na LED-ach rozleciał się po roku).
Nie wiem czy jeszcze są halogenowe latarki, z tego co widzę na Alledrogo są głównie na LED-ach (a halogenowe są sporadycznie i tylko używane). Szkoda. A może da się kupić gdzie indziej?
Chciałbym aby szperacz (latarka) miał duży zasięg i w miarę możliwości dłuższy czas pracy. Idealnie gdyby zasięg był regulowany, a akumulator był wyjmowany (i dało się go wymienić)...
Jeśłi nie ma halogenów, to co polecacie innego? Mój budżet to 200-250 zł za nówkę z gwarancją.
Czytałem że polecane są latarki na diodach CREE, ale też dużo jest podróbek o znacznie gorszej jakości. W takim razie gdzie kupić, żeby się nie nadziać?
Dziękuję za sugestie!
Pozdr.
Lumen
w tym budżecie dostaniesz typowy sprawdzony i lubiany szperacz zaczepno-obronny czyli Convoy L6, przy czym szperacz to taki miecz świetlny bardziej do zadań ratowniczo-poszukiwawczych bo do ogólnych zastosowań będzie raczej mało praktyczny.
jeśli to ma być coś co można wszędzie ze sobą zabrać i doświetlić spory obszar przed sobą na w miarę dużą odległość albo np. przyczepić dupką na magnesie w razie potrzeby to jeszcze raz polecę Lumintop EDC18 z płynną regulacją mocy i innymi bajerami
obie konstrukcje wyhaczysz na OLX sporo poniżej założonego budżetu.
nic się w nich nie rozpadnie bez przyczyny, wykonane są solidnie i posłużą długie lata jeśli nie będziesz ich zrzucał ze skały