@RBT latarka z CCT 7500K i CRI100 dalej będzie świecić chu... beznadziejnie wiesz czemu? Bo 7500K jest obrzydliwie niebieskie i żadna wartość CRI tego nie zmieni. I co z tym, że jest bliższa światłu dziennemu? Światło słoneczne to żaden wyznacznik "jakości", potrafi wręcz świecić bardzo brzydko, do tego stopnia że niektóre ledy świecą ładniej. Swoją drogą w czasie "złotej godziny' słońce świeci światłem około 3500K.
Z tym się nie zgodzę, dla mnie światło słoneczne jest wzorem.
Z tym że 7500K jest bliższe naturalności to mocno popłynąłeś bo taką temperaturą charakteryzują się głównie wszelakie gówniane Mactronici, starsze Petzle czy inne Ultrafajery i one świecą jak zapewne powienieneś bardzo sztucznym chirurgicznym światłem...
CRI bez dobrego tintu (zabarwienia światła) jest gówno warte, widziałem kilka latarek CRI95 które świeciły paskudnym zielonym światłem i wysokie CRI je nie ratowało. Zarazem jeżeli ktoś lubi np. 4000K to nie będzie zadowolony z lampki 5500K nawet jakby miała CRI95+, więc nie przesadzajmy z ubóstwianiem CRI.
Btw ja nigdzie nie mówię że 3500K to idealna barwa, tak się składam że mam takową, a równie dobrze mogło tam być np. 4500K. Bardziej mi to służyło zobrazowaniu jak świeci ciepława/neutralna dioda z dobrym tintem oraz wysokim CRI. Choć jestem bardzo ciekaw jakbym zaświecił laikom 3500K i 7500K i co by wybrali jako lepsze. W sumie nie muszę tego robić bo już to wiem.
Nie wiem czemu implikujesz że kolor i jakość światło ma drugorzędne znaczenie na rzecz użyteczności skoro jest cała masa latarek które charakteryzują się zarówno dużą użytecznością, długimi czasami świecenia oraz wysoką jakością światła.
Tego nie twierdzę, napisałem że tak być może gdyż czasem jakość światła nie jest najważniejsza dla użytkownika.
Zanim zaczniemy dalszą dyskusję proponuję odnieść się do modnego ostatnio słowa "neutral". Od dawna istnieją przemysłowe standardy opisujące światło. Na codzień spotykamy CIE D50 - w poligrafii i D65 dla monitorów sRGB i telewizji PAL. Ten drugi bliższy jest tzw. światłu dziennemu. Standard poligraficzny ma niższy punkt bieli z uwagi na konieczność uwzględnienia różnych źródeł światła używanych do przeglądania prac poligraficznych przez odbiorców. Tak więc myślę, że używanie słowa neutral będzie odpowiednie dla temperatur barwowych zawierających się w zakresie 5-7tys. K. Światło 4tys. K jest wyraźnie ciepłe, więc raczej trudno nazwać go neutralnym.
Index CRI jest tylko jednym ze wskaźników opisujących światło, równie ważna dla prawidłowej percepcji jest temperatura barwowa. Dioda "świecąca paskudnym zielonym światłem" raczej nie może mieć wysokiego indeksu CRI.
Nie twierdzę w żaden sposób, że ciepłe światło 4tys. K jest złe, ale też nie nazwę go neutralnym. Owszem, wschodzące, czy chylące się ku zachodowi słońce ma swój urok, lecz trwa on stosunkowo krótko... A potem? Prawie cały dzień cieszymy się światłem 5 - 8tys. K.