Witajcie,

Fenix E16, XP-L Hi neutral 700lm - recenzja latarki
Przeglądając ofertę latarek Fenixa mogłoby się wydawać, że jest to producent, którego latarki dopracowane są pod każdym względem. Czy zawsze tak jest? – technicznie można powiedzieć, że jest bardzo dobrze, ale sterowanie… to nie zawsze jest najlepsze.
A wygląd? – pod tym względem, Fenix „robi robotę”, ich latarki są inne niż konkurencji, nie naśladują żadnych znanych wzorców i to mi się podoba!
Bohatera dzisiejszej recenzji otrzymałem do testów dzięki uprzejmości Kolba.pl -
https://kolba.pl/product/24034,latarka-diodowa-fenix-e16Oraz producenta -
http://www.fenixlight.com/ProductMore.aspx?id=3284&tid=11&cid=1#.XB_1qVxKiUm - Dziękuję 😊
Latarka zapakowana jest w klasyczne (dla Fenixa) – pomarańczowo czarne opakowanie z oknem, które pozwala podziwiać piękno E16 – i to nie jest żart

W zestawie znajdziemy:
- latarkę,
- instrukcje obsługi,
- kartę gwarancyjną,
- ulotkę reklamową,
- metalowe kółko do kluczy,
- oring,
- smycz na nadgarstek.
Niestety nie znajdziemy ogniwa 16340.

Fenix E16 pokryty jest półmatową anodyzacją, szczególną uwagę zwraca duży, wystający klips. Latarka mierzy około 52mm długości, jej średnica to około 22mm (bez klipsa), z klipsem w najszerszym miejscu – około 26mm

Optyka: E16 nie został wyposażony w klasyczny reflektor OP lub SMO, zastosowano tutaj optykę TIR – która świetnie rozprasza światło oraz zapewnia całkiem przyzwoity zasięg.
Dioda – producent określa ją jako Neutral, ale mianem Neutral określa również diodę w czołówce HL60R, a obie te barwy nie są do siebie podobne.
W E16 Fenix zastosował diodę XP-L Hi o barwe około 4000K – uważam to za genialne posunięcie, krótko mówiąc, czekałem na taką latarkę!

Główka z lekkim nacięciami, których zadaniem jest sprawne odprowadzanie ciepła z latarki – tego jest całkiem sporo, szczególnie, że z tak niewielkiej latarki otrzymujemy 700lm !

Przycisk podobnie jak bezel chroniący szybkę przed stłuczeniem jest koloru – coś pomiędzy brązem a mosiądzem. Przycisk nie ma luzów, pracuje z wyraźnym klikiem, jest płaski co powinno uniemożliwić odblokowanie zablokowanej latarki np. w torebce czy kieszeni

Tuba środkowa pokryta jest delikatnym moletowaniem, wyczuwalne pod palcem, ale nie przeszkadza

Zakrętka a raczej dolna część latarki, jest płaska, pokryta identycznym wzorkiem jak tuba środkowa, z miejscem na smycz. „Dupka” posiada magnes, jest dosyć słaby, ale bez problemu utrzyma latarkę

Jeszcze na chwilę wrócę do przycisku – latarka nie posiada portu USB, ładowania magnetycznego, ogniwo wymienamy odkręcając główkę – okazuje się, że przycisk lekko obciera o klips, po kilku tygodniach użytkowania nie ma żadnych śladów, ale ciężko jest mi ocenić co będzie za kilka lat

Zakrętki nie odkręcimy, to może chociaż ładny gwint? Gwint wykonany jest bardzo ładnie, oring stwarza odpowiedni opór przy okręcaniu główki oraz jest całkowicie suchy! Mam inny model Fenixa – również latarka zasilana z ogniw 16340, gdzie gwint jest suchy. Fenix nie chce aby jego klienci pobrudzili dłonie smarem?

W środku dosyć twarda sprężyna

Sterownik – obok diody to drugi najważniejszy element latarki.
Szukaliście możliwości natychamiastowego włączenia TURBO, Moon, a może chwiliwe TURBO (przytrzymując przycisk) – to zapomnijcie.
Sterowanie banalnie proste:
- latarkę włączamy przytrzymując przycisk 0,5 sekundy,
- startuje w ostatnim zapamiętanym trybie,
- tryby zmieniamy wciskając przycisk (1 klik – 1 zmiana) od najniższego 3lm do najwyższego 700lm
- latarkę wyłączamy przytrzymując przycisk przez 0,5 sekundy.
Zabezpieczenie przed zbytnim rozładowaniem ogniwa zabiera nam tryb TURBO już przy około 3,6V.
Fenix E16 posiada ukryte strobe – przy włączaniu przytrzymujemy przycisk przez 1,2 sekundy.
Jest jeszcze blokada przez przypadkowym włączeniem – dwa szybkie kliki na wyłączonej latarce w ciągu 0,5 sekundy aktywują lub dezaktywują zabezpieczenie.
Fenix podaje, że latarka posiada dwa zabezpieczenia, drugim jest klips, który możemy ustawić w taki sposób, który uniemożliwia, a w zasadzie to trochę utrudnia włączenie latarki - mocniejszy nacisk aktywuje latarkę, ponieważ klips jest dosyć miękki – bardzo wygodny jeżeli zaczepiamy do kieszeni.
Zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą – temperatura wzrasta niebezpiecznie wysoko? Latarka obniża jasność.
Chociaż… to chyba zwykłe ograniczenie czasowe, ponieważ:
Na stronie producenta można znaleźć informację, że latarka posiada zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą, włączając kilka razy E16 w TURBO bez problemu osiągnąłem blisko 70℃, więc warto mieć na uwadze, że E16 nie nadaje się do ciągłego korzystania z tego trybu (chociaż chyba nikt nie spodziewał się, że może być inaczej).

Lubię producentów, którzy umieszczają prawdziwe informacje na etykiecie lub w instrukcji obsługi odnośnie czasów działania – tak petz… apsik..
Fenix w trybie TURBO podaje czas działania 1h i 5min (uwzględniając spadek do około 270lm) – mój wykres pokrywa się z wykresem umieszczonym w instrukcji obsługi. Mała latarka, mało światła – może kiedyś, ale… wybierając E16 lepiej korzystać z trybu 150lm lub nawet 30lm, to sporo światła (w tym przypadku pięknego światła) a czas działania wydłuża się zdecydowanie w porównaniu do trybu TURBO.

Zasilanie:
Mam w domu 3 ogniwa 16340: Lumintop USB, Fenix i KeepPower – wszystkie ogniwa pasują bez najmniejszych problemów

Na tle staruszka, czyli JETBeam JET-1 MK

A tutaj dołączył jeszcze EAGTAC PC30LC2-R zasilany ogniwami 18650

Ile to maleństwo wnosi na wagę z ogniwem 16340? – 40 gram

Zdjęcia w terenie, ustawienia aparatu ISO-200, f/2, 1s, balans bieli - Świetlówki H
Z ciepłymi diodami mam o tyle problem, że aparat nieco za bardzo podkręca zdjęcia w stronę czerwonego – to powód, dlaczego jest tak duża różnica w barwie pomiędzy trybem średni a TURBO. Najbardziej realna barwa E16 to ta na zdjęciach w trybie TURBO.
Niektóre zdjęcia są rozmazane – zdjęcia wykonuję tanim kompaktowym aparatem, dodatkowo pora roku nie sprzyja robieniu zdjęć, szarość na zewnątrz, brak liści na drzewach i „wyblakła” trawa. Większość latarek w rzeczywistości świeci lepiej/ładniej niż na zdjęciach, często nie są to wielkie różnice, ale warto mieć to na uwadze.
Fenix E16 – od niskiego do TURBO

JETBeam JET-1 MK - TURBO

Nextorch TA30 – TURBO

Fenix E16 – od średniego do TURBO

EAGTAC PX30LC2-R (XP-L Hi około 4000K) – TURBO, warto wziąć pod uwagę, że to zdjęcie pochodzi z innego okresu roku

JETBeam JET-1 MK - TURBO

Nextorch TA5 – TURBO

Nextorch TA30 – TURBO

W pierwszej chwili pomyślałem – ale to małe. Czytając informacje na stronie producenta odnośnie diody – XP-L Hi neutral white myślałem, że dostanę diodę o barwie około 5000K – podobną do tych, które montują w swoich czołówkach HL60R, jednak jak pozytywne było moje zdziwienie, gdy pierwszy raz włączyłem latarkę! – szybko stwierdziłem, że to moja ulubiona barwa, podobna do tej, którą na co dzień użytkuję w latarce EAGTAC.
Kilka słów podsumowania:
Podsumowując, Fenix E16 jest świetnie wykonaną latarką, minimalistyczną, z elementami w kolorze pomiędzy złotym, mosiężnym a brązem – niewielkie akcentowanie barwy sprawia, że E16 w tłumie wygląda po prostu świetnie. Testując HL60R (którego używam do dzisiaj) napisałem, że nie jest to kolejna nudna latarka – tak jak HL60R wyróżniał się kolorem, tak E16 wyróżnia się wymienionymi kolorkami – w mojej ocenie, wygląda pięknie!
W tym momencie chciałbym ponarzekać – że sterowanie nie pozwala wybrać TURBO lub Moon z pozycji wyłączonej latarki, że nie mogę włączyć chwilowego TURBO. I tak dalej. Prwada jest taka, że to normalna praktyka w firmie Fenix i większość, jak nie wszystkie latarki tego producenta są zbudowane w taki właśnie sposób.
5 lat gwarancji + dodatkowe 6 miesięcy po rejestracji na stronie:
http://latarki-fenix.pl/rejestracja-latarki , piękna barwa światła, niewielkie rozmiary i fantastyczny wygląd – dla osób, które stoją przed wyborem zakupu tej latarki – ja uważam, że warto chociażby na sam fakt wykorzystania diody o barwie 4000K !
Jeszcze jedno – w zestawie nie otrzymujemy ogniwa 16340, ogniwo należy kupić we własnym zakresie !
Dziękuję za uwagę.
Życzę Wam udanych zakupów w zbliżającym się 2019 roku!
Eryk