Nitecore to znana i lubiany firma produkująca naprawdę dobre latarki, jednak w swojej ofercie ma też szereg akcesoriów, w które warto się wyposażyć - poszerzając tym samym możliwości naszych świecidełek. Dziś na warsztat biorę BM02, jest to uchwyt pozwalający przyczepić latarkę do naszego roweru. Urządzenie niezwykle proste, pozwalające zaoszczędzić niemałą sumkę na zakupie specjalistycznego oświetlenia rowerowego (oczywiście jeśli wcześniej wyposażyliśmy się w dobrą latarkę).

Nitecore BM02 - mini recenzja rowerowego uchwytu do latarek.
Budowa:Uchwyt składa się plastikowej części, specjalnie wyprofilowanej pod kierownicę i pod latarkę. Miejsca bezpośredniego styku są zabezpieczone kawałkami specjalnej gąbki, mającej chronić przed zarysowaniem, a także zwiększyć tarcie by uchwyt trzymał się pewniej. Całą konstrukcję spinają dwa gumowe paski, które dzięki otworom pozwalają dopasować się do większości latarek, a także kierownicy, czy też innego miejsca, do którego chcemy przyczepić latarkę. W zasadzie to tyle.

Montaż:Sam montaż uchwytu jest banalnie prosty. Nakładamy plastikową część na wybraną powierzchnię, naciągamy pasek i zaczepiamy wybranym oczkiem o wypustkę. Następnie bierzemy latarkę i powtarzamy czynność z drugim paskiem. Montaż trwa zaledwie kilka sekund i co najważniejsze nie wymaga żadnych narzędzi.
Tutaj mam małe zastrzeżenie. Producent nie podaje, która strona powinna trzymać latarkę, a która kierownicę. Mocując latarkę nadal mam wątpliwości jak powinno być prawidłowo.

Jak uchwyt sprawdza się w praktyce? Do jego testu zdecydowałem się użyć latarki Nitecore TM03. Wybór padł akurat na nią, ponieważ jest to stosunkowo duża i ciężka, co pozwoliło mi zweryfikować solidność uchwytu.
Lampka przymocowana, ze względu na budowę TM03 środek ciężkości jest przeniesiony w stronę głowicy. Jazda szosą - bezproblemowa. Latarka trzyma się tak, jak tego byśmy oczekiwali. Po chwili zboczyłem z gładkiego asfaltu na polną drogę. Jechałem z dużą szybkością, a trasa z każdym metrem stawała się coraz bardziej wyboista. Masa TM03 dała o sobie znać. Gumowy pasek skutecznie trzymał ją przed odczepieniem się. Jednak lampka zaczynała świecić coraz niżej i konieczne było jej poprawianie. Nie ukrywam, że bardzo mi się to nie podoba!
Z Lumintopem Brass Prince tego problemu nie było, latarka jest wyraźnie mniejsza i ma taką samą szerokość na całej długości, dlatego można było ją zamontować idealnie na środku. W tym wypadku latarka nie miała tendencji do obsuwania się.

Gumowy pasek jako jedyny sposób montażu uchwytu do kierownicy może i sprawdza się w przypadku liczników rowerowych, lecz w przypadku latarek nie jest to dobre rozwiązanie. Znacznie lepiej sprawdziłaby się opaska zaciskana za pomocą małej śrubki. Wtedy mielibyśmy pewność, że uchwyt będzie współpracował z każdą latarką.

Uchwyt nie jest drogi, bo kosztuje jakieś 15zł. Spełni swoje zadanie współpracując z niezbyt ciężkimi latarkami. Jednak jeśli planujemy korzystać z większych lampek, lepiej będzie rozejrzeć się za czymś innym, albo chociaż coś wykombinować, żeby uchwyt się nie obsuwał.
Moja ocena: 5/10