Witajcie. Na forum torch.pl od zaledwie kilku dni jestem ale widzac ogrom mozliwosci zastosowania swiatla i wasze projekty -wsiaklem doszczetnie

Otoz chcialbym zastosowac swiatlo diodowe w jednym z moich modelarskich projektow. Dzieki waszej pomocy chcialbym umiescic silny szperacz na jednym z moich "latadel".
Jest nim tricopter
wyglada to tak:

szperacz do tricoptera
model ma na pokladzie kamere i lata z nia spokojnie
taki krotki filmik z ogorodka:
[vimeo=15403459]podworko za domem[/vimeo]
No i wymyslilem sobie zeby zrobic do niego niewielki modul podczepiany kiedy bede mial ochote np wieczor lub noc (w nocy tez latam bo kamera na pokladzie dziala w podczerwieni) pstrykam pstryczek i odpala sie zabojczy beam na kopterze

Modul to bylby kawalek plytki z dioda , driverkiem i odblysnikiem.
To ma byc budzetowy projekt i musi byc tani. Potrzebna bedzie jakas super power dioda , driwerek i odblysnik.
kilka danych i zalozenia:
Pradu na kopterze jest sporo (LIPO 3000 mAh 30C) - kopter pobiera w locie jakies 10A i spokojnie z wariacjami lata 15-18 minut. Takze jak zabiore mu podczas lotu 3-4 A to nic sie nie stanie. Takim wiec pradem (4A) i napieciem 11-12V dysponuje na pokladzie.
Zakladajac ze latam tyle czsu i zabiore dodatkowo te 3-4 ampery tak wiec dioda bedzie swiecila dosc krotko 10-15 min.
zalozenia:
- silny strumien swiatla rozproszony tzn powiedzmy ze z wysokosci 40-50 metrow jest jasno. Myslalem nad skupionym ale pewnie nie bedzie tego efektu .
nie wiem czy jedna duza dioda czy np 4 mniejsze ? Widzialem tu linki do ogromnych latarek z 4-5 diodami ktore wrecz zalewaly swiatlem duzy obszar. Tutaj juz zdaje sie na wasze doswiadczenie.
- odpowiedni driver i sposob polaczenia - tutaj takze chcialbym zebyscie podpowiedzieli jaki rodzaj jak lepiej polaczyc szeregowo czy rownolegle itp
- odpowiednie odblysniki. Rozmiar ma znaczenie. Max powiedzmy 5-6 cm srednicy odblysnik - weszlyby takie 2 pomiedzy kamere z przodu - ew 4 lub 3 mniejsze

sposob montazu to juz moja brozka - osadzenie odblysnikow i diod na odpowiednio wycietej plytce miedzianej itp. Driwerki beda musialy pojsc gdzies dalej.
Martwi mnie tylko jedno a mianowicie zaklucenia toru RC . Latam w zasiegu wzroku ale kazda przetwornica itp to dodatkowe zrodlo klopotu. Link RC jest na 433Mhz - jest to specjalny link do latania na duze odleglosci . Oczywiscie gdy powstanie konstrukcja szperacza to najpierw beda testy zasiegu zeby uniknac problemow w powietrzu.
To chyba tyle na chwile obecna :
Jako zrodlo podzespolow widze dealextreme. Tanio i jest jakis wybor.
Jakiekolwiek rady ze strony waszej bede traktowal powaznie . Jakiekolwiek pytania uscislajace - walic smialo.
#Juz teraz moj maly dron wzbudza przerazenie u sasiadow a co dopiero jak wyleci z takim "ognistym promieniem"

?
Topic zalozylem takze w dziale porady i jesli bedzie tu nie pasowal to prosze o ew usuniecie