Można to obliczyć, ale nie zabijcie mnie, jak coś skopałem.
Wh-Watogodzina(wat razy godzina), czyli "możliwość" czerpania ze źródła prądu o mocy jednego wata przez godzinę. Wat to Amper *Volt.Czyli z z akumulatora o pojemność 3 Wh można pobierać 1 W przez 3 godziny,lub np. 3waty przez godzinę itp.
A ilość owych watogodzin w akumulatorku liczy się tak:
2500 mAh=2,5 Ah [przeliczenie miliamperogodzin [mAh] na amperogodziny [Ah] (1 Ah=1000 mAh)
1 Amperogodzina(amper razy godzina)*-to dla odmiany możliwość czerpania ze zródła prądu o natężeniu 1 ampera przez godzinę.
Czyli z akumulatorka o pojemności 2,5 Ah można pobierać 2,5 ampera przez jedną godzinę lub 1 amper przez 2,5 godziny itp. Żeby to obliczyć,dzielimy po prostu pojemność w Ah przez pobór prądu w amperach.- w tym momencie nie ma znaczenia, jakie jest napięcie akumulatorka, bo mówimy o natężeniu, a nie o mocy.
Wzór na watogodzinę jest prosty
Wat * Godzina= Watogodzina
Natomiast jeden wat ma wzór;
Amper*Volt=Wat
Więc,jeśli do pierwszego wzoru podstawimy wzór na jeden wat, otrzymamy:
Natężenie[Amper] * napięcie[Volt] * czas[h] = Watogodzina
*Ale my czas mamy już "wliczony" w ampery-czyli mamy ampero-godziny

stąd nie musimy już mnożyć wszystkiego razy czas[godzinę,która jest już w amperogodzinie].
Więc:
2,5Ah * 1,2V = 3 Wh -Dla akumulatorka NI- MH o napięciu 1,2V i pojemności 2500 mAh.
2,5Ah * 3,7V = 9,25 Wh -Dla akumulatorka Li-on o napięciu 3,7V i pojemności 2500 mAh.
Jak dotąd wszystko mi się zgadza-ale mogłem gdzieś się solidnie pomylić

.Mam nadzieje,że ten tekst da się zrozumieć...Dlatego lepiej zaczekć,aż ktoś to zweryfikuje.