Dawno tak się nie zabierałem tak do zakupu latarki. Solarforce, chodził za mną chyba przez pół roku

no i wreszcie gdy dolar najdroższy w historii postanowiłem że jednak cza brać

po dosłownie paru dniach od kliknięcia paypala latareczka jest u mnie.
Pierwsze wrażenia po rozpakowaniu paczuszki bardzo pozytywne, bardzo porządnie wręcz perfekcyjne wykonana, piękna srebrna powłoka, (test igłowy wskazuje że jest bardzo wytrzymała), doskonale moletowany korpus i bardzo porządne gwinty.
Jak na klona Surefire 6P naprawdę mogłaby zawstydzić oryginał

w komplecie przyszła latara, pokrowiec, akus 18650 noname unprotected, dodatkowa koronka na głowicę, kluczyk do dokręcenia tejże, i zapasowe oringi, jak na troszkę ponad 40$ całkiem nieżle.
Latareczkę kupiłem bezpośrednio u producenta.
http://www.solarforce.hk/PRD/main.jspZabrałem się od razu do zmiany szkiełka na UCL i muszę przyznać że doznałem bardzo pozytywnego szoku

Tak zabezpieczać szybki powinni wszyscy producenci. Jest ona chroniona dwoma gumkami, od spodu i po bokach szkło wsadzone jest w oring o przekroju litery L, tak więc w żadnym razie nie styka się z metalowymi elementami głowicy, od strony zakrętki płaski oring, tak więc znów pełna amortyzacja, można spokojnie być pewnym o całość szkła w razie upadku.
Raz jeszcze o jakości, korpus wykonany jest naprawdę zaskakująco porządnie i bez kompleksów może tu konkurować ze znacznie droższymi Jetbeamami , Nitecore itd. Konstrukcja jest prosta jak budowa cepa, bo cały korpus latarki składa się zaledwie z czterech metalowych elementów, jednak to chyba można jej poczytać jako zaletę bo łatwo się ją rozbiera do rosołu, i w zasadzie naprawdę trudno coś tu popsuć.
Latara jest skonstruowana jako host do modułów D26 tak więc można sobie dowolnie komponować typ drivera, emitera czy odbłyśnika. w standardzie dostajemy jednotrybowy moduł z emiterem R2 (prawdziwym -bo większość chińskich producentów lubi zawyżać bin) oraz lustrem OP. moduł jest perfekcyjnie wykonany (złocone sprężynki).
Korpus jest przystosowany do akusa 18650.
fotki i wyniki pomiarów poniżej
Solarforce L2- typ diody: 3 watt CREE R2
- wymiary:135x25,2mm
- głowica 32,2mm
- odbłyśnik:metalowy OP
- szkło: naturalne bez powłoki
- światło 250 lumenów
- czas działania ok 4 godzin
- regulator elektroniczny: 0.7-4.5V
- tryby działania : brak
- pamięć: brak
- materiał: ALU
- wykończenie: ?
- wyłącznik: z tyłu typ reverse click
- Zasilanie : 18650
Pomiar światła:18650 OP- Tryb high 8900lux/1m/1100mA
Pomiar światła:18650 SMO- Tryb high 11500lux/1m/1100mA
dla porównania :- DEREE CL1H Q5 ok 7800lux/1m/1200mA
- Fenix TK11 7500lux/1m/1400mA
- Ultrafire C2 R2 mod 8500lux/1m/1100mA
ceny w sklepach wysyłkowych ok 33-40$

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650

Solarforce L2 18650
plusy dodatnie:
-jakość wykonania,
-ergonomia,
-kompatybilność z D26,
-ochrona szkiełka
plusy ujemne:
brak klipsa
brak otworu na linkę
brak możliwości postawienia na dupce (jest szansa że w nowych modelach to się zmieni)