Taka jest niestety skala ściemniactwa. I trudno z tym walczyć inaczej niż naprawdę wziąć w łapy i pomierzyć. Doskonale przecież wiesz jak to jest z mitem 900lm z P7. Marketing, im więcej na pudełku tym lepiej. Szary człowiek tego nie zweryfikuje.
To nie jest pierwszy test weryfikujący lampki Lupine. Gdzieś miałem link do niemieckiego forum gdzie wyniki były zbliżone. Od dawna wiadomo, że taka Betty nie ma deklarowanych 1400lm. Sam miałem tą lampkę i realnie to faktycznie nie ma więcej niż 800-900lm. To samo z Wilmą i z Edisonem (HID) zresztą też. Edisona miałem, Wilmę często widywałem. Także Lupine trzyma się w czołówce lumenowych kłamców.
Nie wiem czy siedzisz w tematyce oświetlenia rowerowego, ale Seca 900 ma duże szanse rozłożyć Betty, która ma 1) stare diody, 2) kiepskie przeniesienie ciepła na obudowę, 3) soczewki. W Seca mamy rebele, lusterka i bardzo dobre chłodzenie. Straty są dużo mniejsze i spokojnie 150lm "na czysto" z każdej diody może być.
Oczywiście nalezy wziąć poprawkę, że pomiary przeprowadzono dla L&M.
Zwróć tez uwagę, że poległy lampki mające diody SSC. Bardzo fajnie przemnaża się 240lm z P4 x ilość diod. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą. A jeszcze wieksze dysproporcje sa tam gdzie jest SSC + soczewka, czyli Lupine Betty i Hope Vision. Tak samo jest z nietestowanym tu co prawda Exposure. Oni zwyczajnie przemnażają 240lm x ilość diod, np.:
http://www.exposurelights.com/products/maxx_d/