|
« : 2008-10-08, 18:01:47 » |
|
Witam. Chcę kupić latarkę, która między innymi będzie wykorzystywana do jazdy na rowerze. Na placu boju pozostał Led Lenser 7736 i Bocialarka. Za LL stoi czas działania tj 120 godzin, nie wiem jednak czy Bocialarka z zastosowaną w niej diodą jest dużo jaśniejsza. Duże znaczenie ma również zasilanie LL łatwo dostępnymi akumulatorkami AAA. Cena jest podobna więc wybór jest dla mnie bardzo trudny. Proszę was o opinie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-10-08, 18:04:11 wysłane przez tor23 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2008-10-08, 18:11:11 » |
|
Ło matko  przecież ten LL jest zasilany z 3 AAA i to w dodatku podłączonych bezpośrednio do diody .... te 120 godzin to wiesz  stoper podczas pomiaru stanie jak zgaśnie całkowicie  nie mówiąc już o tym, że tam siedzi stary poczciwy Luxeon Tak, zastosowana dioda w bociatarce jest zdecydowanie jaśniejsza i to bez dwóch zdań 
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2008-10-08, 18:17:13 » |
|
Jaki jest więc realny czas świecenia LL ? Mój problem polega właśnie głównie na długości działania obu latarek. Trzy godziny Bocialarki to trochę któtko na dłuższą wyprawę rowerową.
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2008-10-08, 19:26:34 » |
|
Kolega mówił, że LL działa mu ok 10 godzin na pełnej mocy. Dużo czytałem o problemach z przełącznikiem bocialarki, orientuje się ktoś, czy jest to poprawione - jej obudowa to jednak tania chińszczyzna.
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2008-10-08, 19:37:06 » |
|
Kolega mówił, że LL działa mu ok 10 godzin na pełnej mocy.
Buechecheche  Pomierzyłem parę LL i o tych nowszych można powiedzieć niemało dobrego, ale takiego runtime'u nie mają i mieć nie będą. Zresztą... żadna znana mi latarka nie będzie pracować 10 godzin na pełnej mocy. Moje zdanie jest takie: LL jest solidniejsza, ale bocialarka będzie znacznie jaśniejsza i lekko nadwyrężając budżet możesz prawdopodobnie zamówić do niej wypasiony sterownik.
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2008-10-08, 19:39:35 » |
|
Co da ten wypasiony sterownik i ile byłby nadwrężony budżet ?
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2008-10-08, 20:04:08 » |
|
wypasiony sterownik aka sterownik Calineczki aka sterownik Flagiusza http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55393.0.htmlprzeczytaj uważnie. Co do ceny - nie znam dokładnej, ale mała nie jest. Choć.... wg mnie warto. Najtańsza wersja jest ze "standardowym" softem, można customizować pod swoje oczekiwania (i tu dopłacasz). Aczkolwiek driverek, który Bocian montuje standardowo w swoich latarkach zły nie jest, moim zdaniem 
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2008-10-08, 21:20:15 » |
|
Kurcze jedyne co mnie w bocialarce martwi to ten chiński korpus. Jak jest w nim z jakością anodyzacji. Co myślicie jeszcze o ULTRAFIRE C3
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2008-10-08, 21:27:37 » |
|
Bociatarka jest lakierowana, jakimś twardym lakierem. LL ma tylko HA II - niestety  , C3 też ino HA II Wytrzymałość obu powłok jest porównywalna Wszystkie trzy latarki są zasilane innym paliwem - każda dysponuje inną jasnością Na rower jakoś nie widzę typowych 1AA, bo - nie są wstanie dostatecznie długo zasilać power leda z zadowalającą jasnością
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2008-10-08, 21:42:27 » |
|
Czyli możesz polecić bocialarkę i ile chodzi o trwałość ?
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2008-10-08, 22:07:03 » |
|
weź bocialarkę- mam i na rower jest ok- ja mam ją stale w samochodzie- ot do grzebania mi bardzo pasuje- daje dość rozproszone światło- akurat na rower. Były problemy wcześniej z włącznikami, ale z tego co wiem, problem był w gumkach - łatwa sprawa do poprawienia. A nawet latara z HAIII się porysuje - testy , że nóż nie zarysuje itd to bajer- walnij w piach i ślady bedą, zreszta teraz latarki już nie sa na bardzo długie lata- także po co ? Mi bocialarka spadła pare razy przy leżeniu pod samochodem- porysowana lekko, ale wszystko działa poprawnie- czyli spełnia swoja rolę- świeci 
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2008-10-08, 22:25:46 » |
|
Przepraszam za pewnie głupie pytanie  , ale czy w awaryjnej sytuacji można zasilić bocialarkę zwykłą baterią AA, bo widzę, że ten akumulatorek jest tej samej wielkości ?
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2008-10-08, 22:28:45 » |
|
Głupie pytanie fakt (znaczy względnie głupie ale popularne na forach). AA to 14500 14mm średnica 50mm długość, 18650 to sam sobie rozkoduj (0 na końcu to kształt ogniwa 0 cylindryczne-okrągłe  Ma ktoś jakiś review albo test tego LL do zlinkowania?
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-10-08, 22:30:42 wysłane przez Bocian »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2008-10-08, 22:30:01 » |
|
Przepraszam za pewnie głupie pytanie  , ale czy w awaryjnej sytuacji można zasilić bocialarkę zwykłą baterią AA, bo widzę, że ten akumulatorek jest tej samej wielkości ? A tu masz pełną tabelkę żeby dekodować to co Ci mądrala Bocian napisał http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55433.0.html
|
|
|
|
|
|
|
|