|
« : 2007-07-02, 00:38:10 » |
|
Ano właśnie. Super są te przenośne miecze świetlne, ale o to chodzi są "portable" a nie "mobile". Czy możliwe jest zrobienie 3-10W HID'a, który mieściłby się w dłoni/ kieszeni itp? Czy istnieją w ogóle tak słabe palniki? Czy możliwe jest odpowiednie zminiaturyzowanie balastu?
|
|
|
|
Z madrości Wuja Darkness'a: "Lepszy śnieg, niż grzybica prącia." "Najlepsza baba, to własna graba." "Nie przytulam psów. Wolę kobiety."
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
Darkness- Deadly Abhorrent Red-head Kidnapping Nightmare from the Enchanted Sunless Sanctuary
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-07-02, 10:47:06 » |
|
z wątku "Podstawy techniki HID" : "Jedyne uznane marki to Welch-Allyn i AElight dla mocy od 10 do 24W" "Lampa Welch-Allyn Solarc 10W o jasności 500 lm i temperaturze światła 6500K." "Maglite 2D zmodyfikowany zestawem Welch-Allyn Solarc 10W."
|
|
|
|
-- Piotr aka Cypis
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-07-02, 11:07:13 » |
|
Czytałem i przxekopałem net. Nie znalazłem słabszych niż 10W HID'ów. Z tego wniosek, że w kategorii 200-500lm niepodzielnie królują żarniki. Czyli mamy potężną lukę wydajnościową. Ciekawe, co na to producenci... Czyżby brak rynku? Rynek HID tej klasy (czyli małych i tanich) popchnęła do przodu motoryzacja, co umożliwiło miniaturyzację skomplikowanych balastów (HIDy z medium ksenonowym wymagają chyba najbardziej skompliowanej elektroniki sterującej ze wszystkich źródeł światła, aż się czasem dziwę, że to w ogóle działa!) A może są przeszkody natury technologicznej, których nie zauważyłem? Wielkość łuku? Problemy z konstrukcją tak małych zapłonników i elektroniki sterującej?
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-07-02, 11:11:27 wysłane przez ov_Darkness »
|
|
Z madrości Wuja Darkness'a: "Lepszy śnieg, niż grzybica prącia." "Najlepsza baba, to własna graba." "Nie przytulam psów. Wolę kobiety."
Darkness- Deadly Abhorrent Red-head Kidnapping Nightmare from the Enchanted Sunless Sanctuary
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-07-02, 12:28:30 » |
|
Czytałem i przxekopałem net. Nie znalazłem słabszych niż 10W HID'ów. Z tego wniosek, że w kategorii 200-500lm niepodzielnie królują żarniki. Czyli mamy potężną lukę wydajnościową. Ciekawe, co na to producenci... Czyżby brak rynku? Rynek HID tej klasy (czyli małych i tanich) popchnęła do przodu motoryzacja, co umożliwiło miniaturyzację skomplikowanych balastów (HIDy z medium ksenonowym wymagają chyba najbardziej skompliowanej elektroniki sterującej ze wszystkich źródeł światła, aż się czasem dziwę, że to w ogóle działa!) A może są przeszkody natury technologicznej, których nie zauważyłem? Wielkość łuku? Problemy z konstrukcją tak małych zapłonników i elektroniki sterującej?
Bo nie ma słabszych HIDów. Luki też nie ma, do 200 lm są ledy lub trzy ledy (czyli ta luka właśnie) o porównywalnej wydajności lm/W, około 500 lm i więcej jest wstrętny monopolista WA z lampą 10W zasiloną z balastu WA o regulowanej mocy (sterując Uwe można uzyskać dwa poziomy jasności). Balast ma średnicę 35 mm i znajdziesz go choćby w lampkach Aunoc (nota bene jest obniżka cen na nie). AFAIK obecnie nie da się zrobić balastu i zapłonnika w formie małego modułu, tam są potrzebne cewki, których gabarytów nie zmienisz.
Gdyby jeszcze nie to, że godzina świecenia żarówką WA kosztuje 13 centów... Mam na nią niemałą ochotę, mniam...
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-07-03, 09:21:27 » |
|
Lampami działającymi na podobnej zasadzie są HQI - metahalogenowe - i tam także "skalowanie" daje znać o sobie, te najmniejsze na trzonku Rx7s mają 75W, i zauważanie mniejszą wydajność/Watt niż np. modele 300W.
Co do luki - rzeczywiście nowe Cree Q4 z binu WD mają szanse tutaj "szaleć" - czekam z niecierpliwością na wyniki testów.
|
|
|
|
-- Piotr aka Cypis
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-07-03, 11:01:58 » |
|
Mała lampa - mała wydajność, bo mała iskra większość energii przeznacza nie na świecenie, a na ogrzewanie bańki. Bo nie ma słabszych HIDów. Luki też nie ma, do 200 lm są ledy lub trzy ledy (czyli ta luka właśnie) o porównywalnej wydajności lm/W, około 500 lm i więcej jest wstrętny monopolista WA z lampą 10W zasiloną z balastu WA o regulowanej mocy
-- M.
Myślę, że ów monopolista spakuje niedługo walizki z rynku latarek ze swoim systemem 10W, bo Cree i ich postęp technologiczny poważnie nadszarpnie jego pozycję w sektorze 500 lm. Po co komu światło droższe, mniej trwałe, wrażliwsze na uszkodzenia i awarie, o niższej wydajności i jakości oddawania barw? A jeśli spojrzeć na to inaczej... Będzie dla nas taniej mieć 10W HID-a, którego kombinacji zasięg/moc światła, Cree jeszcze długo nie osiągnie...?  Co do luki - rzeczywiście nowe Cree Q4 z binu WD mają szanse tutaj "szaleć" - czekam z niecierpliwością na wyniki testów.
Póki co Quad z Cree z binu P4 zaszalał w porównaniu z HIDem...  -> Moje beamshoty.D.
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2007-07-03, 12:25:02 » |
|
Póki co Quad z Cree z binu P4 zaszalał w porównaniu z HIDem...  -> Z całym szacunkiem - P4 i Q4 to spooora różnica, a Twoje (niewątpliwie spektakularne) zdjęcia pokazujące throw z HID'a totalnie mnie nie przekonują. Różnica naszym zdań polega głównie na tym, ze ja poszukuje wydajnego światełka, zdolnego równomiernie oświetlać spory obszar, z określoną przez ze mnie z góry i możliwie niezmienną w czasie temparaturą barwową i widmem, pracującego dłużej niż 1000 h, w możliwie małej obudowie. Mam wrażenie, ze Ty chcesz jak najwięcej lm z mm^2 i jak największy throw :> Darkness - chdzi Ci o miecz świetlny, czy o kieszonkowego HID'a ?
|
|
|
|
-- Piotr aka Cypis
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-07-03, 14:30:00 » |
|
Piotr aka Cypis: zakładając ten temat myślałem o tym pierwszym pod postacią drugiego  HID daje lepsze rozróżnienie kolorów niż LED, a oba razem mają większą wydajność, niż żarniki. Szukam takiej latarki, która ma: 1. powyżej 200lm z pojedynczego źródła światła, chętnie z pełną regulacją i kilkoma poziomami. 2. temperaturę barwową poniżej 4000K (tu chodzi o te kolorki Esthana, bo faktycznie coś jest na rzeczy) 3. wydajność ok. 90-100lm/W 4. jest wielkości kieszonkowej (body ok. 1" średnicy, głowica ok 1.5", długość do 20cm) Obawiam, się ,że przegiąłem z wymaganiami... 
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-07-03, 14:31:41 wysłane przez ov_Darkness »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-07-03, 16:03:38 » |
|
Paaaanie... takie rzeczy to tylko w erze...
|
|
|
|
Pozdrawiam Wojtek Lux Perpetua - Światłość Wiekuista
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-07-03, 22:26:48 » |
|
Piotr aka Cypis: zakładając ten temat myślałem o tym pierwszym pod postacią drugiego  HID daje lepsze rozróżnienie kolorów niż LED, a oba razem mają większą wydajność, niż żarniki. Szukam takiej latarki, która ma: 1. powyżej 200lm z pojedynczego źródła światła, chętnie z pełną regulacją i kilkoma poziomami. 2. temperaturę barwową poniżej 4000K (tu chodzi o te kolorki Esthana, bo faktycznie coś jest na rzeczy) 3. wydajność ok. 90-100lm/W 4. jest wielkości kieszonkowej (body ok. 1" średnicy, głowica ok 1.5", długość do 20cm) Obawiam, się ,że przegiąłem z wymaganiami...  Wyłączając punkt #2 i częściowo #3, nada się Microfire K500/K500R. To naprawdę piękne światełko, takie intro do świata HID. Pkt #3 jest niemozliwy do spełnienia, o ile mowa nie o żarnikach... :] Wydajność do 50 lm/W, ale w tej klasie nie można lepiej. A miecz świetlny - jak najbardziej. Panie Piotrze-doczepiatorze, proponuję dział LED, albo Kafeja. Tam znajdzie Pan latarkę na miarę sceptycznych wymagań. D.
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-07-04, 10:37:14 » |
|
|
|
|
|
Huntlight FT01 FluPic>Surefire C2>Surefire A2 AVIATOR THC3>Rexlight 2.0>MacTronic JML2940 mod HID>ORB RAW NS>M@G 2D (mod SSC)>Fenix L2T V2.0>Surefire 6P>Fenix L1T/L2T (mod Cree)>Surefire L1 Cree>Surefire E1L Cree>47 Quark Mini AA>ITP A3 UPG>NiteCore SENS MINI
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-07-04, 14:42:33 » |
|
O ile to cena koreańska, to 462 000 KRW = 1396 pln. Hmmm...
ps. dziękuję za propozycję, Windforce.
|
|
|
|
-- Piotr aka Cypis
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-07-04, 14:57:49 » |
|
O ile to cena koreańska, to 462 000 KRW = 1396 pln. Hmmm...
ps. dziękuję za propozycję, Windforce.
To nie jest drogo! Sam balast WA to 180$, żarówka 80$. 260 papierów na dzień dobry. Dolicz korpus, przełącznik, inne drobiazgi... Nie jest tak źle!
(po chwili zastanowienia)
Jest źle. Eksploatacja. 3 baterie to godzina świecenia. Żarówka ma żywotność 1000 godzin. Godzina świecenia kosztuje ponad 20 zł.
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-07-04, 15:00:24 » |
|
Cztery baterie. Ale obiecują wersję na akusy.
|
|
|
|
-- Piotr aka Cypis
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-07-04, 17:38:29 » |
|
A mi przy moich potrzebach zasilanie cr123 jak najbardzije odpowiada! Parę sytuacji nauczyło mnie,że na mrozie nawet najlepsze akumulatory litowe potrafią zawieść.Ot podwójne klikanie potrzebne do odpalenia zimnego HDS-a z akusem (chroniony 16340) czy nie działający 6P(dwa akusy niechronione 16340 z żarnikiem LF). Po drugie latarka z akusami będzie większa i cięższa od zasilanej bateriami litowymi.No i najważniejsza moim zdaniem zaleta-jak nam padnie w terenie zasilanie to wymienimy baterie na nowe.Jakoś nie widze noszenia przy sobie kilku pakietów akumulatorowych.Tym bardziej , że z drobnymi wyjątkami te mniejsze modele są wyposażane w zintegrowane z body akumulatory.Zapasowe pakiety są duże i ciężkie i co najważniejsze - drogie!Paczuszka baterii cr123 12sztuk (3 zmiany baterii!)będzie sporo mniejsza i lżejsza od jednego pakietu zasilania rezerwowego! Rozumiem ludzi , ktrzy potrzebują HID-a niemal jako podstawowe źródło zasilania używanego po kilkadziesiąt minut dziennie.Rozumiem zastosowanie np dla patrolowca,który swoją latarkę trzyma w ładowarce w stróżówce i wychodzi na patrol z ciepłą , nałądowaną do pełna latarką.Ale ja potrzebuję HID-a do przyświecania od czasu do czasu i dla mnie ta godzina świecenia to naprawdę bardzo długo.Za różnicę w cenie wersji cr123 i akku kupie zapas baterii starczający na rok lub więcej.A skorzystam z mniejszych rozmiarów,a zawsze mam ze sobą kilka zapasowych cr-ek.Do tego taki układ wymusza "oszczędne świecenie"więc używam mocnego światła wtedy gdy go potrzebuję,a nie po to by świecić na wiwat po okolicznych blokach i kominach  Moim podstawowym światłem jest Cr2 ION na zmianę z Orb NS.Zwykle noszę też w plecaku P6 zmodyfikowaną do P9 z żarnikiem LF 320lumenów.I używam w niej baterii cr123!W ciepłe dni będę używał zasilania 17500,ale zimą tylko baterie.A,że HID-y ostatnio mocno potaniały( mam na myśli pojawienie się rozsądnych cenowo latarek o dobrej jakości)pewnie moja P6 spadnie do roli latarki miejskiej.Zamierzam kupić HID-a jako uzupełnienie czołówki Petzl TikkaXP i Cr2 Ion - moich podstawowych latarek terenowych.Myślę,że będzie to Wolf-Eyes Boxer cr123 
|
|
|
|
Olight S1A Raw Copper
|
|
|
|