trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 08:28:54 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Co zepsułem ładując aku 18650 nieodpowiednią ładowarką  (Przeczytany 916 razy)
Paweł1000box
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« : 2012-02-07, 12:04:41 »

Wątek poruszyłem na innym forum, ale tam nikt na temat się nie wypowiedział. Mianowicie problem polega na tym że naładowałem ogniwo 18650 3200 mAh 3,7v ładowarką taką jak ta http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2794&idzastosowanianad=206&idzastosowania=703 owa ładowarka nie ładuje akumulatorów li-ion, wiedząc to zaryzykowałem bo miałem jeden akumulatorek nie tak bardzo potrzebny, a myślałem że najwyżej stracę akumulator (akumulator chiński niebieski z zestawu od latarki). Ładowarka ładowała prądem 320 mA (tak zaprogramowałem) ale w miarę gdy aku będzie podładowany prąd ładowania powinien maleć, tu tak nie było więc się przestraszyłem że końcu wybuchnie i odłączyłem ładowanie, akumulator osiągnął na pewno napięcie powyżej 4 v jednakże nie zwróciłem na to uwagi bo szybko usunąłem akumulator z ładowarki. Tak naładowany akumulator załadowałem do latarki http://latarka.com.pl/2011/12/29/latarka-cree-led-zoom-75w-500-lumen-akumulator/ . Latarka świeciła prawidłowo przez kilka minut po czym barwa światła zaczęła wchodzić w niebieski, w końcu latarka zgasła na dobre. Na tej latarce w sumie też mi nie zależało podobnie jak na akumulatorku, tylko ciekawi mnie co tak naprawdę się stało że uszkodziłem diodę, myślałem że ładowarka w ogóle nie przystąpi do ładowania, a ona jednak ładowała tylko chyba nie prawidłowo. Akumulator prawdopodobnie stracił swoją pojemność ale działa.
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2012-02-07, 11:22:46 »

To nie kwestia ładowania aku. Powiem dosadnie - kupiłeś gównianą latarkę bez chłodzenia diody. Objawy wskazują jednoznacznie na to, że emiter się po prostu usmażył.

Paweł1000box
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2012-02-07, 12:10:23 »

Emiter czyli dioda? Tylko sęk w tym że to się stało dokładnie wtedy gdy użyłem ten akumulatorek tak naładowany, wcześniej używałem tej latarki z tym akumulatorkiem wiele razy, nieraz dość długo i zawsze było dobrze. Czyżby zbieg okoliczności?
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2012-02-07, 12:23:44 »

Ładowałeś go jako Ni-Mh czy akus żelowy?

NaŁoCzA Wink

Paweł1000box
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2012-02-07, 12:27:20 »

Ładowałem jako Ni-Mh.
greg
Opinii: (15)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Wrocław

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2012-02-07, 18:37:47 »

Phantom pisze prawdę. LED się przegrzał i odszedł do krainy ciemności. To nie ma związku z ładowarką, tylko z szajsowatą konstrukcją latarki.

Kiedy w końcu ludzie zrozumieją, że te wszystkie zoomy to nieprzeciętny złom?
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2012-02-07, 18:46:32 »

Kiedy w końcu ludzie zrozumieją, że te wszystkie zoomy to nieprzeciętny złom?

Kiedy każdy laik przed zakupem lampki spędzi na forum kilka dni i będzie gotowy wydać przynajmniej 200zł od tak. Evil

NaŁoCzA Wink

Paweł1000box
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2012-02-07, 19:41:14 »

"Kiedy każdy laik przed zakupem lampki spędzi na forum kilka dni i będzie gotowy wydać przynajmniej 200zł od tak" to akurat mnie się nie dotyczy bo jak już wcześniej pisałem to nie była latarka na której mi zależy, a nie zależało mi dlatego że mam inne latarki jedna na 1 diodzie XM-L a druga na 3 diodach XM-L, szczególnie ta druga nie należy do tanich latarek. Ale wracając do tematu, to jak to jest, można moją ładowarką ładować akumulatory li-ion? mimo że w specyfikacji ładowarki jest wyszczególnione jakie akumulatory obsługuje, li-ion jednak nie ma w opisie. Jaki będzie efekt ładowania aku li-ion bez zabezpieczeń i li-ion z zabezpieczeniem? (oczywiście ładowanych w mojej ładowarce). Czy koledzy aby na pewno są pewni że winna jest tylko latarka? jest ktoś w stanie zaryzykować swoją latarkę z diodą XM-L aby wypróbować ten mój akumulator, mogę go komuś gratis podesłać bo ja osobiście już się go boję zainstalować w w/w moich latarkach.
« Ostatnia zmiana: 2012-02-08, 09:57:25 wysłane przez Paweł1000box » Zapisane
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2012-02-07, 19:45:15 »

Akusy Li-Ion potrafia mieć BARDZO WREDNĄ naturę - ładuj je TYLKO ładowarkami do nich przeznaczonymi, bo jak jebnie to masz po chacie albo palcach.

NaŁoCzA Wink

Paweł1000box
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2012-02-07, 19:55:37 »

OK rozumiem z tego że można ładować taką ładowarką akumulatorek li-ion, nawet nieraz z sukcesem, jednak jest duże prawdopodobieństwo że akumulator wybuchnie, więc nie warto ryzykować. Dzięki za chęć podzielenia się swoją wiedzą, w sumie to też tak myślałem i dlatego podczas ładowania często sprawdzałem czy aku się nie nagrzał, w dodatku był w takim miejscu że nawet gdyby się zapalił nic by się nie stało złego.
pawq
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2012-02-08, 03:51:01 »

Jeśli ładowałeś to aku prądem 320mA czyli w sumie podobnym do typowo Li-Ionowej WF-139 to w ok.1/3-1/4 czasu całego należnego mu ładowania akumulator osiągnąć mógł te 4,2V i nadal być nienaładowany do pełna Smiley A że ustawiłeś ładowanie prądem 320mA to oznaczać może, że to był właśnie tryb ładowania stałoprądowego i to właśnie ładowara pilnowała, by ten prąd utrzymać. Charakterystyka ładowania Li-Ionów bywa jednak baardzo różna, zwłaszcza tanich "3200mAh" - ich rezystancja wewnętrzna może być na tyle duża (zwłaszcza gdy leżał rozładowany) że na biegunach mogło napięcie osiągnąć wartość większą niż 4,2V Wink Dlatego po osiągnięciu powiedzmy 4,1-4,15V najlepiej by było wtedy przełączyć się na ładowanie stałym napięciem 4,1-4,15V z ograniczeniem prądowym 320mA i gdy prąd w końcu zmaleje do 3% czyli do ok. 10mA można zakończyć ładowanie - tak to by zrobiły przyzwoitsze niż WF-139 ładowarki do Li-Ionów. Poczytaj sobie tu:
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries
Więc może ten niebieski chińczyk jeszcze żyje Wink
« Ostatnia zmiana: 2012-02-08, 03:59:25 wysłane przez pawq » Zapisane
Paweł1000box
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2012-02-08, 06:58:07 »

Żyje czy nie żyje ten Niebieski Chińczyk to i tak go wyrzucę, bo nie ma już takiej sprawności jak przed incydentem (robiłem na nim testy wydolnościowe na tanich latarkach), mam na jego miejsce inny nowocześniejszy, nowy i pojemniejszy akumulator. Dziękuję wszystkim za pomoc, jestem nowy na tym forum, nie widzę gdzie wcisnąć POMÓGŁ. Jak by ktoś jeszcze miał jakieś uwagi to proszę się nimi podzielić.
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: