trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 06:10:22 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Jetbeam Raptor RRT-0 XM-L miga jak jest ciepła ?  (Przeczytany 1392 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
romuch
Opinii: (5)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 2011-11-17, 10:28:20 »

Nie wiem czy to waściwy dział, ale widzę, że najwięcej podobnych tematów jest tutaj, ewentualnie proszę o przeniesienie.

Mój problem dotyczy latarki RRT-0 XM-L. Mam ją od niedawna, noszę w kieszeni jako EDC. Od jakiegoś czasu latarka zaczęła migać. Widoczne jest to zwłaszcza w niższych trybach. Czytałem, że niektóre latarki migają w niskich trybach z powodu zastosowanego sterownika, ale jest to prawie niewidoczne lub widoczne tylko przez niektóre osoby. Myśle, że to co innego - moja latarka miga bardzo wyraźnie. Z początku pomyślałem, że coś słabo łączy lub akumulator jest już słaby. Przeczyściłem to co mogłem (czyli niewiele - nic nie rozkręcałem), wymieniłem akumulator i nadal to samo. Przez ostatnie dwa dni nosiłem inną latarkę a Raptor leżał w szafie. Dzisiaj biorę do ręki i nie miga, teraz najlepsze - olśniło mnie. Latarka noszona w kieszeni jest po wyjęciu przyjemnie ciepła, a jak ją wyjąłem z szafy była zimniutka (w mieszkaniu jakieś 22-23 stopnie). Kilka minut na grzejniku i miga, potem za okno, kilka minut i nie miga.
Powiniem ją reklamować, czy ten typ tak ma ?
lechowiec
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-11-18, 20:40:54 »

Zmień akumulator, posłuchaj czy nie piszczy przy kliku. Miga Ci na Aku Litowym czy NiMH? Miga rytmicznie, czy tak przypadkowo, jak przy spawaniu??Smiley Generalnie jak spawa to może w kliku nie łączy. Sprawdź bez tuby i bez klika zwierając minus akusa do masy. Jak nie pomoże to wina piguły. W środku z płytki drivera wystaje sprężynka która dociska od wewnątrz piguły do tego pipka który styka się z plusem akumulatora. Tam może być problem z kontaktem. Być może też driver świruje. Wrażliwość na temperaturę może świadczyć o uszkodzeniu jakiegoś podzespołu elektronicznego. Czy przypadkiem jej nie ugotowałeś?

Generalnie w tej latarce niewiele sam zrobisz. Problem jest nawet z demontażem klika w celu wyczyszczenia. Jak jest na gwarancji to lepiej nie kombinuj. Zwróć się lepiej do serwisu. Powodzenia!
romuch
Opinii: (5)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-11-18, 23:28:37 »

lechowiec - dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Akumulatorki AW, sprawdziłem ze trzy. Przez chwilę myślałem. że problem dotyczy ciepłego akumulatora ale to nie to. Na baterii CR123 niby nie miga ale chyba zaczyna - generalnie stan się pogarsza. Włącznik sprawdzę jutro (trochę wypiłem  - mam imieninki) Latarki nie ugotowałem, raz sprawdzałem czas świecenia w max ale na raty - jak była mocno ciepła to robiłem przerwy.
Latarka kupiona w Jet-Pol więc nie będę kombinował raczej skontaktuje się i niech sprawdzą.

Włącznik sprawdzony. Wyrok - niewinny.

22-12-2011
Latarka jest już u mnie od paru dni po powrocie z Jet-Polu. Pan Marek pastwił się nad nią kilka dni i na bieżąco informował mnie o postępach. Ostatecznie pozwolę sobie zacytować:

Witam,

potestowałem jeszcze trochę Pana latarkę oraz inne egzemplarze RRT-0 XML i faktycznie w niskich trybach jak dokładnie przyjrzeć się diodzie widać minimalne miganie.
Nie wpływa to na pracę samej latarki i jak się okazało jest to normalne w tym modelu - sprawdziłem wszystkie modele które mamy w magazynie i we wszystkich jest ten sam efekt.

Wychodzi na to, że trochę przesadzam. Po odebraniu latarki sprzwdziłem ją jeszcze raz używając:
- baterii CR123 Sanyo
-akumulatorka CR123 AW
-akumulatorka 14500 AW
-baterii AA
Na wszystkich widziałem lekkie miganie, najbardziej widoczne na CR123 AW. Dzisiaj przetestowałem jeszcze akumulatorki Trustfire, latarka nie miga ale chyba akurat ma dobry dzień bo na innych źródłach zasilania też nie miga. Nie była używana przez parę dni i pewnie gdybym dłużej się nad nią poznęcał to miganie wróci a akumulatorki Trustfire ciężko wchodzą i ryzykiem jest skręcać latarkę do końca.
« Ostatnia zmiana: 2011-12-22, 14:32:43 wysłane przez romuch » Zapisane
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: