Mnie też dręczył temat czy moge rozładować dwa akumulatory NI-MH połączone w szeregu aż do wygaśniecia latarki czy musze na wyczucie zmienić wcześniej kierując sie specyfikacja dla ogniw NI-MH. Przy czym - równierz mnie zdażało sie że akumulatory padały jak muchy w jesieni bez wyraźnych przyczyn.
Latarka SA2 po za trybem max Posiada pełną stabilizacje prądu diody i nijak nie ostrzega że ogniwa sie "kończą" dlatego postanowiłem to sprawdzić empirycznie.
Odnośnie samych Eneloopów jeszcze to pod względem innych ogniw odstają o ponad 300% w ilości realnych cykli.
Jak dotąd sprawdziłem:
Sanio 2700 mAh - ok 80 realnych cykli.
Panasonic 2600 - ok 120 Cykli. Powyżej znacznie wzrasta rezystancja wenw. Ogniwa nadają sie raczej do Pilota niż do czegokolwiek. Pod warunkiem że zdążymy je rozładować użytkowo zanim zrobią to same.
Tesco 2100 LSD* - 150 Cykli i skokowy, nagły wzrost rez.
Recyko 2100 LSD - 190 Cykli. Dalej znaczny wzrost rezystancji.
Ansmann 2100 LSD - ~75 Cykli i klops.
Eneloop 2000 UTGA
Ładowany prądem 2000 mA
Po 210 cyklach ( ład 2/0.2A rozł ) stracił 80 mAh. Rezystancja wewn cały czas na wysokim poziomie. Niestety uszkodziłem Go podczas testu.
Mądry po szkodzie wymościłem zabezpieczenie Odcinające prąd gdy napięcie na ogniwie spadnie do 0.8V. Test wznowiony na nowej sztuce.
Eneloop 2000 UTGA ład 1A rozł 0.2A
363 cykle. Utrata 190 mAh. Rezystancja wewn nadal bez zmian. Test w trakcie Od 23 lutego

Eneloop 2000 UTGA Prądy 0.5/0.5A
Jedyny którego zdążyłem do tej pory przetestować do końca. Trzymał sie dobrze do 400 Cykli. Zgon zaczoł sie przy 474 cyklu ( Testuje co 25 cykli ) całość 500 cykli.
Pisze to właśnie po to aby zobrazować różnice pomiędzy Eneloopami a "resztą świata" jako pewną podstawe do tego co napisałem o ich jakości.
I tak Jak Sauron napisał. Nie ma możliwości zrobić "wróżbiarskiego" zabezpieczenia które by wiedziało jakie napięcie jest na poszczególnych ogniwach w łańcuchu nie mierząc napięcia na każdym z nich.
* LSD = Low self Discharge.