|
« : 2011-10-20, 17:24:44 » |
|
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum.
Chcę kupić latarkę, na jedną baterię AA. Zastanawiam się nad jedną, z tych dwu: JetBeam BA10 XP-G R5, lub Sunwayman M10A R5.
Jeśli ktoś z Was miał obie, to może mi doradzi w wyborze. Z góry dzięki i pozdrawiam. Paweł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2011-10-20, 17:59:50 » |
|
Dlaczego właśnie te? Za dwie stówki bym wolał LD10 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2011-10-20, 18:22:21 » |
|
Dlaczego właśnie te? Za dwie stówki bym wolał LD10  Bo mi się podobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2011-10-20, 19:15:03 » |
|
Rozumiem, choć nie do końca, bo wygląd to nie wszystko  BA10 - ładna ale jest ogromna jak na 1xAA, do tego dwa tryby to trochę mało i klips w kiepskim miejscu. M10A - brzydsza, ale fajny klips, cztery tryby, pierścień.. I recenzja tutaj: http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,58161.0/Jeśli już, to z tych dwóch brałbym Sunwaymana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2011-10-20, 19:30:42 » |
|
wmee dzięki za podpowiedź, też skłaniam się ku M10A 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2011-10-20, 19:47:28 » |
|
Za M10A przemawia nie tylko dodatkowy tryb niski, ale też sposób zmiany - pierścień jest rozwiązaniem genialnym w swojej prostocie. Ciekawe jak wygląda jasność/czas pracy w jednej i drugiej podczas pracy na baterii.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-10-20, 19:50:24 wysłane przez phantom »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2011-10-26, 17:27:17 » |
|
Kupiłem M10A, myślałem że będzie dzisiaj. Oj muszę potrenować cierpliwość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2011-11-08, 10:45:41 » |
|
Witajcie, Mam możliwość wyboru latarczki dla mnie na prezent  Więc zwracam sie do Was o pomoc. Rozmyślam nad ITP SA2 Eluma R5 lub Olight t-25 XP-GS2. Zależy mi na zasilaniu z 2AA, prostej obsłudze i niezawodności, ale nigdy ich w ręku nie miałem i nie mam porównania w ich świeceniu. Podpowiedzcie, która będzie korzystniejsza? Będzie sporadycznie używana bo mam mniejsze na codzień, ale jak już ją wezmę w teren to ma robić światło, dużo światła i wrażenie na znajomych  Ed1: Może być także jakieś inne światełko nie odbiegające znacząco ceną. Ed2: wiecie coś o latarkach Xeno ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-11-08, 16:24:06 wysłane przez amichalak11 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2011-11-09, 17:38:19 » |
|
Witaj amichalak11. Podstawową różnicą tych dwuch latarek jest UI. W T25 aby zmienić tryb trza głowicą kręcić, w sa2 masz side switcha, moim zdaniem nieco bardziej poręcznego. Ponad to w elumie można ustawić sobie dowolną jasność w zakresie 5-230. Druga różnica jest taka, że itp można kupić zarówno z refem OP jak i SMO, a olighta tylko z texturowanym. Ten pierwszy nieco zmniejszy zasięg, da za to lepszy promień i mocniejszy spill. W olight dioda S2 ma nieco lepszą barwe niż zimniejsza R5. Do obu pokrowiec dodają, cena podobna więc teraz zastanów się która ci z wyglądu bardziej podchodzi. Osobiście brał bym SA2 ze względu na zupełnie jedno-ręczną obsługę ( choć mam olightowe m21-x i krecenie głową wcale nie przeskadza aż tak bardzo).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2011-11-09, 19:07:46 » |
|
.... W olight dioda S2 ma nieco lepszą barwe niż zimniejsza R5. ....
Równie dobrze może się trafić zimne s2 ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2011-11-09, 19:58:01 » |
|
Albo zielonkawe - też nieprzyjemne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2011-11-09, 21:14:04 » |
|
Zwięźle i na temat. Dziękuję! Bardziej podoba mi się T25, a pokręcanie jest OK, wcale mi nie przeszkadza w mniejszej ITP więc będzie Olight ale Tactical XP-G R5. Pewnie będzie zimna barwa, ale cóż, nie można mieć wszystkiego (za takie pieniądze) Może jeszcze dziś zamówię, na All... jest za 149zł, myślę że to nie przesadzona cena. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2011-11-10, 12:08:30 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanko do posiadaczy i znawców, jaka będzie różnica światła między EagleTac P20 A2, a tym Olight T25 XP-G R5? Ogólnie chodzi o latarkę do wieczornych marszów ternowych, czyli nie chodzi o super daleki zasięg tylko praktyczne połączenie przyzwoitego zasięgu z jakąś sensowną szerokością oświetlenia no i oczywiście niezawodności. Tylko to i już nie będę Wam gitary zawracał  Pliss, dwa sensowne zdania o nich i już mnie nie ma. Bo będę robił zamówienie  Edi: Przepraszam, że raz za razem, ale tak jakoś wyszło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2011-11-10, 21:38:04 » |
|
To znowu ja. Przyjrzałem się obu światełkom i tutaj moje spostrzeżenia: w eagletacu jest klikacz ,,reverse" więc do dyspozycji włączenie chwilowe jak lekko naciśniemy( ja pomyliłem to poprawcie  ), w olight'cie niezauważyłem wzmianki o tym więc pewnie tylko on/off. Druga różnica to znowu UI- w olightcie wygląda to tak- włączamy powiedzmy w low-głowica lekko w prawo i w lewo do oporu-> medium, to samo-> high, to samo-> strobo, ts-> low i cykl się powtarza. W ET głowica dokręcona zawsze max, odkręcisz lekko-> normal, dokręcisz i poluzujesz szybko-> low. Strobo i inne migacze ukryte. Ostatnia różnica ( pomijając cene) to wykonanie i wygląd. Za te pierwsze więcej zapłacisz w ET, podobno ta firma z jakości ogólnie słynie. Świecenie będzie chyba podobne (oczywiście dla xp-g, przy xm-l światła nieznacznie więcej, zasięg poszedł się...  ) więc znów role gra wygląd, oraz różnica cenowa. Edit. Z tą różnicą zasięgów to nie mówie że r5 to latarnia morska, spot będzie poprostu nieco bardziej ściśnięty, mniejszy. Gdyby naprawde potrzebny był obszar oświetlany to xm-l jest nieco lepszy. Z tego co się orientuje to xm-l jest jeszcze droższy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-11-10, 21:47:06 wysłane przez JayPoker »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2011-11-10, 22:19:07 » |
|
- JayPoker -
Pięknie dziękuję za pomoc! Różnice w budowie i obsłudze to sobie porównałem, gorzej z praktycznym porównaniem. Przecież bywa i tak, że jedna latarka ma więcej lumenów, a jakoś w praktyce w porównaniu z niby słabszą latarką świeci subiektywnie słabej. Skoro różnica w tych dwóch polega bardziej na cenie niż na świeceniu to będzie Olight. Dzięki jeszcze raz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|