trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 05:04:28 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Czołówka dla biegacza  (Przeczytany 1306 razy)
runkris
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2011-09-28, 10:54:13 »

Witam
Pierwszy post i pierwsze pytania.
Zamierzam kupić czołówkę do biegania wieczorami po ścieżkach leśnych, chodnikach, drogach asfaltowych. Czasowo zajmuje to około 4x w tygodniu po 1-1,5godziny.
Na chwilę obecną nie mam innych zastosowań, no może poza wykonywaniem inwentaryzacji budowlanych w ciemnych piwnicach i na strychach.
Po oczytaniu się na temat czołówek na różnych forach i stronach wybrałem kilka modeli i proszę o pomoc w wyborze tej jednej.
1. Princeton Tec EOS 70
2. Black Diamond Storm
3. MacTronic HLS-K2SL
4. Petzl MYO RXP
Jak te modele będą współpracowały z akumulatorkami?
Czy w bieganiu nie będzie przeszkadzał zasobnik na baterie z tyłu głowy?
A może jest jakiś model bardziej pasujący do moich wymagań?
Pozdrawiam
Ravir
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-09-28, 14:48:10 »

Każda latarka zasilana baterią może być zasilana akumulatorem. Ważne są gabaryty i napięcie.

Ja osobiście używam opaski na głowę FENIX z róznymi latarkami, testowałem też pojemnik na baterie z kompletu opaski. Wprawdzie nie biegałem  Grin ale jeździłem na rowerze w terenie i nie było problemu.
W zasadzie pojemnik stanowił coś a'la przeciw wagę  Grin
rudnickir
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-09-28, 20:10:59 »

Ravir wcale nie każda latarka jest przystosowana do zasilania aku. - wszystko zależy od sterownika...Runkris na twoim miejscu skupił bym się na wadze sprzętu i na trwałości baterii Princeton który wymieniłeś chyba świeci bardzo krótko w trybie high . Nie kierował bym się tutaj ceną za bardzo - nie zawsze produkt drogi jest lepszy:) Najlepiej jak byś się spotkał z kimś kto ma jakiś rodzaj latarki i spróbował jak to wygląda przy bieganiu - co Ci będzie po zasięgu jeśli czołówka uwiera w głowę lub się zsuwa...Ja kilka lat posiadam między innymi Energizer 4 LED - ryby, łażenie z plecakiem, grill, rower - przy tym sprawdza się świetnie, a kosztuje mało. Baterie działają bardzo długo .Z tych które wymieniłeś chyba najbardziej sprawdzony jest Petzl MYO RXP - ale przecież tutaj są eksperci od tych latarek , więc poczekaj na ich wypowiedzi:)
Jeniu
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-09-28, 20:18:07 »

Pojemnik na baterie z tyłu jest rozwiązaniem korzystnym, lepiej rozkłada się masa. Biegasz w zupełnej ciemnicy, czy raczej światło służyć ma Ci w formie ostrzegawczej?
runkris
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-09-28, 21:11:17 »

Pytam się większości znajomych z czym biegają, maja starsze modele, raczej z niższej półki cenowej, kupowali to co mieli pod ręka bez większego rozeznania tematu.
Wiadomo każdy chwali co posiada, zwłaszcza jak nie miał możliwości porównania z lepszym modelem.
Czołówka ma służyć głównie jako oświetlenie trasy, jednak nie zakładam biegania w nocy ze względów bezpieczeństwa, są to raczej godziny do 22:00.
rudnickir
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-09-28, 22:12:51 »

wg mnie potrzebujesz lekkiej czołówki która potrafi dobrze rozproszyć światło...bieganie z reguły odbywa się przy małych prędkościach , więc skupiona długa wiązka będzie bez sensu - ponieważ  nie będziesz nic widział pod nogami. Lepszy model jak napisałeś to pojęcie względne - tak jak z każdym sprzętem - powiedz 70 letniemu panu , że iphone jest lepszy od nokii 3310 Smiley Dobieraj do potrzeb , a nie do ceny czy prestiżu , chyba że jesteś gadżeciażem,  lub lubisz sprzęt wysokiej klasy to kupuj coś z górnej półki i na pewno będziesz zadowolony. Na pewno nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi , ponieważ jak sam stwierdziłeś każdy chwali to co ma Smiley
Dominik
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Shenzhen

« Odpowiedz #6 : 2011-09-28, 22:32:08 »

Ja obstawiam na RXP - najbardziej uniwersalna broń biegowa i do tego modowalna.

Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: