trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 04:56:31 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z zakrętką Maglite  (Przeczytany 566 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
SzalonyJogurt
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2011-09-14, 17:00:47 »

Witam.
Niedawno kupiłem latarkę maglite 6d. Na pierwszym miejscu postawiłem sobie wytrzymałość co przemówiło za wyborem tej latarki, która jest podobno prawie niezniszczalna... A ma służyć mi nie tylko do świecenia, głównie o to mi chodzi.
Spadła mi kilka razy na podłogę z bardzo małej wysokości. Później by sprawdzić jej ogólną wytrzymałość walnąłem końcówką ze 4 razy w niezbyt twardą deskę. Byłem przekonany że skoro ta latarka jest podobno tak super wytrzymała to nie powinna mieć nawet draśnięcia. Zauważyłem jednak, że zaraz po tej próbie wytrzymałości nie chce się odkręcić zakrętka (tam gdzie wkłada się baterie). Próbowałem już odkręcać ręką i różnymi kluczami ale zakrętka nawet nie drgnie...
Czym może być to spowodowane? Czyżby rura wygięła się w miejscu gdzie jest gwint, czy może coś się zassało? Co można na to poradzić? Nie ukrywam że jestem bardzo rozczarowany tą latarką, myślałem że posłuży mi parę lat a tu zepsuła się po tygodniu...

Aha, zapomniałem dodać że już po pierwszym upadku na podłogę zaczęło coś latać w środku, w okolicach przełącznika...

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 2011-09-14, 17:08:07 wysłane przez SzalonyJogurt » Zapisane
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-09-14, 17:14:10 »

Jak wyleją baterie i to i Pudzian zakrętki nie ruszy. No ale wtedy przestałaby świecić. Wink

Mam teraz trzeciego Maga i nie widzę problemów z wytrzymałością. Smiley

NaŁoCzA Wink

SzalonyJogurt
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-09-14, 17:42:23 »

Właśnie w tym problem że baterie nie wylały na 100% ponieważ nie było ich w środku  Grin
djarab
Opinii: (2)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Stahlhammer

Hanys Przodowy

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-09-14, 17:49:13 »

Hmm... jakby to powiedzieć, latarki służą do świecenia, a nie walenia o deski. Ja mojego maglite używam już 8 rok (upadała mi nie raz) i dalej działa bez zarzutu. Co do obudowy, to jest aluminiowa, więc po prostu od uderzeń nakrętka się odkształciła i ot cała filozofia.

DJ Arab
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-09-14, 18:17:38 »

Hmm... jakby to powiedzieć, latarki służą do świecenia, a nie walenia o deski.

Tak? A wiesz że do Maglitów można dokupić rączkę, któa robić z nich coś na kształt policyjnej pałki? Evil

NaŁoCzA Wink

djarab
Opinii: (2)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Stahlhammer

Hanys Przodowy

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-09-14, 18:23:06 »

Tak wiem, ale nawet pałką policyjną nie obija się desek, tylko ludzi Wink

DJ Arab
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2011-09-14, 18:27:36 »

Zgoda. Aniołek

NaŁoCzA Wink

SzalonyJogurt
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2011-09-14, 19:18:46 »

No między innymi miała służyć też jako pałka a także jako wielofunkcyjne narzędzie, które biorę w teren, więc chcąc nie chcąc musiałem sprawdzić czy zda egzamin. Lepiej niech zepsuje się w domu niż w terenie...
Jak na takie zachwalanie i zaręczanie przez różnych sprzedawców niezawodności i niezniszczalności to moim zdaniem zgięcie się po 4 wcale nie mocnych uderzeniach to jakaś pomyłka... Spodziewałem się czegoś więcej po tym "nie wiadomo jakim lotniczym aluminium". No ale może tylko ja mam takie zboczenie że chciałbym używać latarki także do cięższych rzeczy niż świecenie i bicie ludzi  Grin
A co do tematu to spróbuję włożyć ją w jakieś porządne imadło i spróbować odkręcić... jak nic nie da to zostanie mi z niej wątpliwej jakości pałka  Undecided
SzalonyJogurt
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2011-09-15, 19:52:51 »

Przepraszam za podwojenie postu ale myślę że w tym wypadku nie będzie to złe. (a nawet pomocne jeżeli ktoś o podobnym problemie będzie przeglądał temat)

Już poradziłem sobie z problemem. Okazało się że wystarczyło kilka uderzeń młotka tam, gdzie przypuszczalnie rura wygięła się do zewnątrz. Dzięki temu z grubsza został przywrócony jej kształt. Dla pewności jeszcze kilka uderzeń w "wieczko" nakrętki blisko brzega po drugiej stronie. Po tym wystarczyło już tylko przekręcić kluczem i zakrętka chodzi jak złoto Grin
Gdyby ktoś miał podobny problem- pisać na PW lub maila, a dokładnie rozrysuję i postaram się pomóc.

Oberwało się tylko trochę uszczelce ale jestem zadowolony, że mogę znów cieszyć się moją latarką  Cool
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: