|
« : 2011-08-25, 23:18:36 » |
|
Tak głowiłem i głowiłem i OSTATECZNIE wygłowiłem, że jednak wolę latarkę na 2x AA niż 4x AA (na tą - 'silniejszą' jeszcze przyjdzie czas), no i jako posiadacz fenixa ld10, z którego jestem bardzo zadowolony, jestem skłonny wziąc ld20 - tryby mi odpowiadają, a i wykonanie bardzo dobre. Co możecie jeszcze w tej cenie polecic? Ważne, żeby zmiana trybów następowała poprzez przycisk, a nie poprzez przekręcenie głowicy. (a konto na paypal już założyłem - to do TDK  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Fenix ld10 R5, fenix ld20 R5
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2011-08-25, 23:39:53 » |
|
jak masz LD10 to moze wystarczy Ci tylko przedłużajaca tuba z wyłacznikiem tylko musui być od modelu z klipsem a nie starszego (inny gwint) cyba że chcesz swiecić 2 latarkami jednoczescnie LD10 i LD20 maja tą samą głowicę  tylko zasilanie inne... tuby trzeba szukać w sklepach wysylkowych w UK wzglednie USA
|
|
|
|
|
|
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2011-08-25, 23:47:59 » |
|
tylko zasilanie inne... Czyli im większe zasilanie przy tej samej głowicy (diodzie?), tym większa moc? Jeśli tak, to przykładowo z tego ld10 jakby się podłączyło 4xAA, to by wycisnął więcej niż 2xAA? W sensie, czy jest jakaś granica...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2011-08-25, 23:50:23 » |
|
To może poczekaj i kup nowego Olka S35. Będzie kompromis pomiędzy 2xAA a 4xAA  Co do propozycji 2xAA to masz np. Quarki z 4Sevens z identycznym (wersja regular) interfejsem jak LD10/LD20. Są też Quarki taktyczne - wybierasz dwa tryby spośród 8-miu dostępnych.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-25, 23:54:03 wysłane przez sałron »
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2011-08-26, 00:06:28 » |
|
Hmm.. decyzja taka jest podjęta, że biorę na 2xAA, a w przyszłości, jak się 'wtajemniczę', to zapodam cosik lepszego i już niekoniecznie na AA... tuby trzeba szukać w sklepach wysylkowych w UK wzglednie USA Jak już jesteście w boju zaprawieni i znacie zagraniczne sklepy te i owe, to moglibyście mi podac ich stronki, żebym tą tubę poszukał? Jako jeszcze zielonego w temacie zaintrygowała i zaciekawiła mnie odpowiedź użytkownika TDK w tym wątku - http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,56760.msg235275.html#msg235275 - że: olight S35 mi się podoba. Nie kupię, bo jest na AA, ale dla niewtajemniczonych to fajna latarka. To ja bym prosił wtajemniczonych o krótkie wyjaśnienie przewagi latarek zasilanych inaczej aniżeli AA 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2011-08-26, 00:44:53 » |
|
Największą zaletą AA jest ich dostępność - nawet na końcu świata je kupisz  Czego nie można powiedzieć o innych źródłach zasilania. Gdy w podróży padnie Ci taki aku 18650, a nie masz ładowarki/dostępu do gniazdka, to nie zrobisz nic - zostajesz bez światła. Gdy padnie AA, to zwykłego paluszka kupisz wszędzie..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2011-08-26, 00:57:01 » |
|
Zasadnicza przewaga to moc, jaką mogą dostarczyć ogniwa litowo-jonowe i ilość zmagazynowanej w nich energii na kg masy. Jedno ogniwo 18650 ma zmagazynowaną energię 3 akusów AA przy stosunkowo niewielkich rozmiarach. Samorozładowanie ogniw li-ion też jest mniejsze niż akusów AA (z wyjątkiem najnowszych Eneloopów). Latarki zasilane ogniwami li-ion są mniejsze i lżejsze niż latarki zasilane AA o podobnych parametrach świecenia. A tak w temacie latarki zasilanej 2xAA polecę ci coś, na czym się nie zawiedziesz - ITP SA2 Eluma. Dobra jakość, wygodna obsługa. Chociaż na twoim miejscu spróbowałbym latarki z zasilaniem li-ion, skoro już masz dobrą latarkę na AA.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-26, 01:06:29 wysłane przez TDK »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2011-08-26, 01:09:13 » |
|
Jedno ogniwo 18650 ma zmagazynowaną energię 3 akusów AA przy stosunkowo niewielkich rozmiarach Latarki zasilane ogniwami li-ion są mniejsze i lżejsze niż latarki zasilane AA o podobnych parametrach świecenia. I to pewnie uzasadnia fakt, że jakby nie patrzył po sklepach netowych, to więcej jest właśnie latarek (o tych lepszych mowa oczywiście) na zasilanie inne niż AA, chociaż na AA były są i chyba zawsze będą  O taką odpowiedź mi właśnie chodziło ! A tymczasem chyba kończę z zakupami, bo prawie codziennie (!) coś zamawiam, czego do tej pory nie było nigdy i czuję się z tym jak 'narkoman'... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2011-08-26, 01:18:04 » |
|
A tak w temacie latarki zasilanej 2xAA polecę ci coś, na czym się nie zawiedziesz - ITP SA2 Eluma Zastanawiałem się nad nią, ale jakoś tryby fenixa ld20 mi bardziej odpowiadają.. Chociaż na twoim miejscu spróbowałbym latarki z zasilaniem li-ion, skoro już masz dobrą latarkę na AA. Hmm.. za dobrą latarkę na AA, to ja dopiero postrzegam ld20 (+ eneloopy), a to maleństwo ld10, to takie 'wszędzie EDC'... Na cosik mocniejszego przyjdzie czas 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-26, 01:19:53 wysłane przez paqer »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2011-08-26, 01:20:58 » |
|
Zastanawiałem się nad nią, ale jakoś tryby fenixa ld20 mi bardziej odpowiadają..
W Elumie możesz ustawić sobie dowolną ilość światła. Naciskasz guzik i patrzysz, a jak światła jest tyle ile chcesz, to puszczasz guzik. Proste i wygodne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2011-08-26, 01:22:49 » |
|
i czuję się z tym jak 'narkoman'...  Witamy w klubie 
|
|
|
|
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2011-08-27, 16:34:50 » |
|
|
|
|
|
|
|