trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 04:17:40 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Przedstawienie się i prośba o pomoc w zakupie latarki na 18650 z Dealextreme  (Przeczytany 2407 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Mauretanius
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2011-08-21, 13:19:49 »

Na początek chcę serdecznie powitać wszystkich bywalców tego forum. Jestem pasywnym czytelnikiem od dłuższego czasu, a teraz zdecydowałem się poprosić o pomoc w wyborze sprzętu, ponieważ brak mi doświadczenia w tym temacie.

Opowiem wam teraz krótką historię. Latarkomania jest obecna w mojej rodzinie od dawna. Dziadek kolekcjonuje latarki, tata kolekcjonuje latarki, a mnie nie trzeba było wcale zachęcać. Jestem amatorem nocnych spacerów po lesie. Z dala od sztucznych świateł lepiej widać gwiazdy, można spotkać ciekawych przedstawicieli lokalnej fauny, to zdrowe itp. Dużo powodów do podjęcia tej aktywności nie trzeba podawać.
Kiedyś, dawno temu wybierałem się na owe spacery z dużymi, jak ja to nazywam, "reflektorkami", z bazaru, o niewiadomym pochodzeniu. Ciężkie to było, nieporęczne, i przestawało działać po około miesiącu, czasem dwóch.

Przełom nadszedł kilka lat temu, gdy w moim domostwie pojawiła się wiertarka akumulatorowa firmy Bosch. Może nie wszyscy wiedzą, ale standardowo w zestawie można do takiej dostać latarkę korzystającą z tego samego akumulatora (napięcie 14.4 V, 8 W mocy). Wszyscy w domu dosłownie ją (latarkę) pokochali. Jeśli chodzi o mnie, to niczego lepszego do tej pory nie znalazłem. Cieplutkie światło (w końcu to żarówka, nie dioda), jasność trochę mniejsza niż oświetlenie w starszych samochodach firmy Fiat (wybaczcie poetyckie porównania, skale jasności to nie mój obszar ekspertyzy) i czas działania około godziny na pełnej jasności. Sarny i lisy można z odległości 150 metrów odnajdywać po odblasku w oczach, a z odległości 20m odwracają głowy, bo światło je razi. Słowem, cudo.

To cudo ma jednak zasadnicze wady, mianowicie ciężar (tyle, co wiertarka) i stacjonarność (nie ma mowy, żebym wywiózł kochaną latareczkę z domu na wypad w plener, tatuś nie pozwoli  Grin). Zdecydowałem się więc na zmianę paradygmatu. Zainteresowałem się latarkami diodowymi.

Pierwsze zakupy były dużymi, akumulatorowymi "reflektorkami", które były usiane małymi diodami LED. Problem czasu połowicznego rozpadu (czasem dosłownie) w okolicach miesiąca pozostał bez zmian, w porównaniu do latarek żarówkowych. Później natrafiłem na niniejsze forum i zacząłem czytać recenzje. Jako stary bywalec bazarów i pseudo-rynków wszelakich zdecydowałem się spróbować produktów firmy Tiross, którą to nazwę czasem na bazarze widywałem.

Pierwszą moją latareczką, która działa na diodzie przynajmniej udającej LED wysokiej mocy był Tiross ts-786. Zaskoczył mnie, dając tyle światła, co dwie latarki na baterie płaskie, działając na zwykłym AA. Problemami okazały się włącznik (trzeba było rozebrać i poodginać styki, żeby działał) i działanie w warunkach zimowych (przy minus 20 stopniach latarka gasła). Po korekcie wyłącznika i zakupie kilku akumulatorków Eneloop problemy znikły i używam jej do dziś w charakterze EDC.

Zachęcony pozytywnym doświadczeniem z ts-786, postanowiłem spróbować większej ts-785. Cóż o niej rzec? Działa na 3xAA (u mnie Eneloopki), podobno daje 60 lumenów światła (wg napisów na pudełku). Do obchodzenia gospodarstwa nadaje się nawet dobrze, ale te jej 60 lumenów to stanowczo za mało do lasu. Ledwo co sarna mi oczami błyśnie z 30 metrów.
Na plus należy jej zaliczyć długi czas działania w trybie wysokim (2,5 godziny na trzech Eneloopkach 2000 mAh), oraz znakomity rozkład światła (pierwszy raz mam latarkę bez ciemniejszych obszarów w promieniu światła).
W duszy dalej czuję niedosyt.

Koniec mojej krótkiej ( Evil) opowieści. Tyle tytułem przedstawienia się.

Po dłuższych przemyśleniach postanowiłem nie cackać się więcej z ruskimi podróbkami i przerzucić się całkowicie na chińskie podróbki.
Przeglądając forum poznałem nazwę Dealextreme. Przeglądam ich ofertę, ale nic z tego nie mogę zrozumieć. Nie chcę oczywiście dać się oskubać za nic, więc zdam się na Wasze zdanie, Forumowicze.
Szukam latarki lekkiej (w porównaniu do wiertarki), która od biedy mogłaby służyć jako EDC do trzymania np. w kurtce. Z tego, co tu i na Wikipedii wyczytałem, najlepsze zasilanie dla latarkivtych rozmiarów to jedno ogniwo 18650. Zakupić więc chcę dwupak ogniw oraz ładowarkę jako dodatki do latarki.

Teraz moje oczekiwania co do samej latarki:      <=============   UWAGA dla tych, którym nie chciało się czytać moich wypocin w całości =>

1. MOC. Chcę mieć przed sobą ścianę światła odpychającą ciemność najdalej jak to tylko możliwe. Chcę widzieć absolutnie wszystko, co jest w promieniu 20 metrów ode mnie przy użyciu spilla. Hotspot ma sięgać na przynajmniej 50 metrów ode mnie, im dalej, tym lepiej. To wszystko w trybie maksymalnej jasności. Inne tryby nie są dla mnie zbyt ważne.

2. Czas działania. Przynajmniej 45 minut na jednym ogniwie, żeby dwa starczyły na półtoragodzinny spacer. Cały czas mowa o trybie high.
W trybie low bądź medium im dłużej latarka działa tym lepiej, ale nie są one dla mnie znaczące.

3. Żeby się nie zepsuła po miesiącu  Cheesy.

4. Budżet (latarka + ładowarka + ogniwa): 150-200zł (51-68$)

A teraz pokażę, co udało się mnie, laikowi, znaleźć na dealextreme:

-  te ogniwa wydają się mieć najniższą liczbę negatywnych opinii (https://www.dealextreme.com/p/trustfire-protected-18650-3-7v-true-2400mah-rechargeable-lithium-batteries-2-pack-20392).
- ta latarka ma dobre recenzje, ale liczba lumenów w nazwie wydaje się być niewiarygodnie duża. Jak na razie faworyt(https://www.dealextreme.com/p/ultrafire-ssc-p7-2-mode-900-lumen-led-flashlight-with-strap-18650-50320)
- tutaj coś o niższej liczbie lumenów w nazwie, może bardziej realistyczne? (https://www.dealextreme.com/p/uniquefire-a10-b-cree-q5-wc-5-mode-240-lumen-white-led-flashlight-with-strap-1-18650-50464)
- jakaś inna mocna latarka (https://www.dealextreme.com/p/ultrafire-wf-501b-xm-lt6-5-mode-510-lumen-memory-white-led-flashlight-with-strap-1-18650-55241)
- jakaś tania ładowarka (https://www.dealextreme.com/p/trustfire-all-in-one-charger-for-10430-10440-14500-16340-17670-18650-cr123a-4151)

Pokornie proszę mędrców z tego forum o, nomen omen, oświecenie mnie w sprawie mojego pierwszego poważnego latarkowego zakupu.
Wszystkie porady co do przyspieszenia i zabezpieczenia przesyłki także są mile widziane.
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-08-21, 14:31:40 »

Witamy serdecznie Powitanie

Zaczniemy od końca - ogniwa. Te TF 2400mAh są niezłe, sam mam chyba 6szt. i ręcę mam jeszcze całe, żadna też nie wysiadła. Ile pozostało im pojemności nie wiem, ale na początku powinny dobijac do pojemności deklarowanej przez producenta. Mimo wszystko poszedłbym jednak w to:

http://www.dealextreme.com/p/trustfire-protected-18650-3-7v-true-2400mah-rechargeable-lithium-batteries-2-pack-20392

Z zasłyszanych opinii wydają się być troszkę lepsze. Wink

Ładowarka - http://www.dealextreme.com/p/ultrafire-wf-188-rapid-charger-for-3-2v-3-7v-lithium-batteries-100-240v-44091

Jest co prawda jej tańsza poprzedniczka (11$), ale nie ma opcji wyboru prądu ładowania i ładowania LiFePO4.

Lampka. Zostaje koło 40 baksów. Jeśli chcesz i mocy i zasięgu, to trza szukać lampki na 2x18650 i z Cree XM-L na pokładzie. Potencjalny czas świecenia w trybie max wyniesie około 80 min, a po tym dup i nagła ciemność. Smiley Można też zejść z mocy i wziąć coś mniejszego na 1x18650 z XP-G. Zasięg troszkę mniejszy, sporo mniej światła za to czas pracy na jednym ogniwie około 2h. No i opcja XM-L w body na 1x18650. Zasięg 50m to akurat styknie, ale da ścianę światła (na bliską odległość). Czas pracy koło 45min.

To tak z grubsza. Podane czasy pracy są tylko orientacyjne. Wink

NaŁoCzA Wink

michal13031986
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Zamość

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-08-21, 14:56:17 »

Zaczniemy od końca - ogniwa. Te TF 2400mAh są niezłe, sam mam chyba 6szt. i ręcę mam jeszcze całe, żadna też nie wysiadła. Ile pozostało im pojemności nie wiem, ale na początku powinny dobijac do pojemności deklarowanej przez producenta. Mimo wszystko poszedłbym jednak w to:

http://www.dealextreme.com/p/trustfire-protected-18650-3-7v-true-2400mah-rechargeable-lithium-batteries-2-pack-20392

Czym one się różnią? bo z tego co widzę to są te same.
« Ostatnia zmiana: 2011-08-21, 14:59:08 wysłane przez michal13031986 » Zapisane

Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-08-21, 15:23:00 »

Aj, mój błąd - oczywiście, że to te same. Wink Pomyliły mi się z szarymi.

NaŁoCzA Wink

Mauretanius
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-08-21, 16:09:56 »

Dziękuję za pierwsze odpowiedzi.
Ładowarkę z porady Kazika już dodałem do listy życzeń. Z ogniwami jak widzę trafiłem w miarę dobrze.
Teraz co do latarki. Zajmę się szukaniem takich z polecanymi diodami, a tymczasem może ktoś mógłby mi powiedzieć, czy diody w tych latarkach, które wymieniłem w pierwszym poście są coś warte? To bodajże SSC P7 i Cree Q5 WC. Jak wypadają w porównaniu z XM-L oraz XP-G?
Aha, latarka na 2x18650 odpada. Szukam czegoś kompaktowego, co można wsadzić w kieszeń w kamizelce bądź kurtce.
Przyznam, że ta latarka z SSC P7 podoba mi się, ze względu na 2 (słownie: dwa) tryby świecenia. Żadnych SOS ani strobo, tylko to, co użyteczne. Przed chwilą zauważyłem, że jeden z recenzentów użył sformułowania "wall of light". Rozochociło to moją wyobraźnię, bo jako żywo odpowiada to moim życzeniom.

EDIT:
Popatrzyłem na te diody XM-L. Oto co znalazłem:

-Ta mi się bardzo podoba, 1200 lumenów i dokładnie dwa tryby  działania. http://www.dealextreme.com/p/ultrafire-a9-t60-cree-xm-l-t6-2-mode-1200-lumen-white-led-flashlight-with-strap-black-1-x-18650-90600

-większy reflektor, ale podobno jakieś problemy z pracą na chronionych ogniwach. http://www.dealextreme.com/p/uniquefire-xm-l-ha-iii-cree-xm-l-3-mode-750-lumen-white-led-flashlight-with-strap-1-18650-50463

- ta niby troszkę mniej jasna, ale podobno dociągnie do dwóch godzin http://www.dealextreme.com/p/fandyfire-c10-cree-xm-l-3-mode-750-lumen-white-led-flashlight-with-strap-1-x-18650-1-x-17670-90124

- jeszcze coś takiego http://www.dealextreme.com/p/uniquefire-m9-cree-xm-l-1-mode-750-lumen-white-led-flashlight-with-strap-1-18650-55847

Co o nich myślicie?
« Ostatnia zmiana: 2011-08-21, 16:33:36 wysłane przez Mauretanius » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-08-21, 16:45:01 »

Na DX takie informacje jak: jasność, czas pracy, elektronika sterująca są po to, żeby je zignorować, w 100% są to fałszywe dane. Przykładem jest UltraFire A9-T60: 3000mA, 1200lm, 100 minut i to wszystko na jednym ogniwie 18650. To jest fizycznie niemożliwe! I to z kilku powodów:
1. 3000mA przez 100 minut oznacza, że ogniwo 18650 musiałoby mieć 5000mAh (a najpojemniejsze na rynku mają 3100mAh).
2. Cree XM-L T6 (o ile to faktycznie T6, równie dobrze może być marny T5 czy niżej) przy 3A (3000mA, o ile dioda faktycznie tyle dostaje) ma 910lm. Odliczając straty na optyce latarka może mieć ~730lm.
3. Jest tam informacja "Digitally Regulated". 99,9% tamtejszych dwutrybowych latarek na 1x18650 nie ma regulacji tylko jedzie DD, a we włączniku ma rezystor, który odpowiada za drugi tryb (który ma 70% jasności pierwszego i podobny czas pracy bo rezystor po prostu zamienia energię w ciepło).
Innymi słowy opis, a szczególnie parametry policzalne to na DX festiwal kłamstw. To się z założenia ignoruje.
« Ostatnia zmiana: 2011-08-21, 16:53:45 wysłane przez phantom » Zapisane

Mauretanius
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2011-08-21, 16:48:14 »

Na DX takie informacje jak: jasność, czas pracy, elektronika sterująca są po to, żeby je zignorować, w 100% są to fałszywe dane.

Dlatego też pytam się o opinię ludzi z większym doświadczeniem niż ja.
Szczególnie chodzi mi o to, czy np. 1200 lumenów z diody XM-L jest fizycznie możliwe na ogniwach 18650.
EDIT: Którą to kwestię własnie wyjaśniłeś. Dzięki  Smiley.
« Ostatnia zmiana: 2011-08-21, 16:51:05 wysłane przez Mauretanius » Zapisane
TDK
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2011-08-22, 03:15:26 »

Phantom już ci wyjaśnił jak należy traktować dane na DX. Od siebie dodam tylko, że jedyne dane, w które można wierzyć to rozmiar i ciężar, przy czym też czasem zdarzają się pomyłki.
Z twojego przedstawienia się wynika, że jesteś już "latarkowiczem", pomimo że dopiero wszedłeś na forum. A skoro masz takie podejście do latarek, to proponuję ci odpuścić sobie DX i inną niemarkową chińszczyznę i kupić wreszcie coś dobrego, a nie kolejny badziew.
Za kwotę, którą podałeś, możesz kupić na forumowym bazarku latarkę Solarforce L2P z modułem i autorskim sterownikiem i softem z diodą XM-L od kolegi grega. Masz gwarancję dobrego binu i dobrego tintu, a także takie tryby, jakie sobie zażyczysz. No i ścianę światła. To byłby dobry początek.

Mauretanius
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2011-08-22, 11:46:09 »

Za kwotę, którą podałeś, możesz kupić na forumowym bazarku latarkę Solarforce L2P z modułem i autorskim sterownikiem i softem z diodą XM-L od kolegi grega.

Dzięki, TDK. Przez cały czas mojej bytności na forum nawet nie pomyślałem, żeby zajrzeć do działu latarek modyfikowanych. Porównania różnych diod, które kolega greg robił, wyglądają bardzo zachęcająco (szczególnie działanie diody XM-L T6 w lesie). Chyba dam mu okazję do zarobku  Grin, jeśli oczywiście zgodzi się rozstać z jednym ze swoich cudeniek. Gdzieś tu był przycisk wiadomości prywatnej...

EDIT: Zaraz, na bazarku? To tu jest jakiś dedykowany bazar Shocked ? Jak dotąd skutecznie umykał mojemu wzrokowi. Trzeba prześledzić spis treści forum jeszcze raz Tongue.
« Ostatnia zmiana: 2011-08-22, 11:55:16 wysłane przez Mauretanius » Zapisane
Jeniu
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2011-08-22, 11:57:16 »

Zgadzam się.  Myślę, że warto naciągną budżet żeby kupić coś co da dużo frajdy i jest solidnie wykonane. Do tego porządne ogniwo od AW.
Oszczędność 40-50 zł jest często pozorna, wiem z autopsji (4 ogniwa trustfire działające 10 s na high). Sam się przymierzam do kupna Solaforca od Grega także jakby co podzielę się opiniami.
Mauretanius
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2011-08-24, 11:11:03 »

Przejrzałem ofertę grega. Ładne rzeczy, ale po zakupieniu czegoś od niego zostałoby mi 11,5$ na akumulatorki i ładowarkę. Niewykonalne.
Niechętnie, ale porzucam ten tok poszukiwań.

Co do latarek na DE, zauważyłem ciekawą rzecz. Latarki różnią się od siebie tylko nazwą, ceną i niektórymi częściami. Jeśli chodzi o body, to wyróżniają się dwie grupy:

1.     Body WF-501B, T60 i podobne - niezbyt szeroki reflektor, według recenzji problemy z przewodnictwem ciepła, dobre dopasowanie elementów.
2.     Body C10, T9, C1 i podobne - szeroki reflektor, dobre przewodnictwo ciepła, dioda i sterownik luźno w obudowie , dokręcanie powoduje uderzanie w reflektor.

Pogrubiłem problemy, z którymi musiałbym się zmierzyć po zakupie. Wybór typu latarki będzie zależał od tego, który z tych problemów jest łatwiejszy do rozwiązania.

Sprowadza się to do pytania: czy można używać smaru do precyzyjnych urządzeń mechanicznych w charakterze pasty termicznej?

Dostęp do takiego smaru mam łatwy, więc jeśli spełni on funkcję termotransferu dobrze, to zakupię coś w body T60. Jeśli nie, to pewnie coś z drugiej grupy.

Proszę o opinie na ten temat.
Pikom
Opinii: (3)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdynia

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2011-08-24, 18:50:30 »

Mauretanius - pogadaj z Gregiem... Jak weźmiesz od Niego L2P plus ogniwo Panasonic NCR18650 to może nieco opuści cenę łączną a przynajmniej zaoszczędzisz na kosztach wysyłki. A do tego dokupisz sobie tanią ładowarkę z DX. Nie kupuj proszę tanich ogniw na DX, będziesz rozczarowany....

Tanie ładowarki:
minimum: http://www.dealextreme.com/p/dsd-18650-cr123a-charger-black-936 plus przejściówka: http://www.dealextreme.com/p/flat-to-round-power-plug-convertor-3529
coś nieco więcej niż minimum:  http://www.dealextreme.com/p/ultrafire-3-6-3-7v-battery-charger-1251

Pozdr,
Pikom
Mauretanius
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2011-08-24, 19:39:36 »

Pikom, dzięki za radę. Zależy mi na zestawie ogniw (dwie sztuki), więc w przypadku zakupu w kraju przekroczyłbym budżet. Widać dobry, polskiej roboty sprzęt to jeszcze nie na moją kieszeń   Wink . Może następnym razem. Poza tym, ogniwa które mam zamiar kupić mają w miarę dobre recenzje.

Co do ładowarki, skłaniałbym się raczej do tej, którą podsunął mi Kazik, ze względu na wszechstronność. Trochę się tylko boję tego, że ma ona ruchome części.

Natomiast dziękuję ci jeszcze raz, tym razem za tę wtyczkę. Na śmierć zapomniałem, że DX sprzedaje pod rynek amerykański i będę potrzebował przejściówki na euro  Grin.

Nadal czekam na sugestie co do mojego poprzedniego postu.
Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2011-08-24, 21:41:23 »

A propos ogniw, dobre opinie mogą mieć ogniwa ze sprawdzonego źródła, a na DX możesz trafić identyczne jak te co mają dobre opinie, ale niestety z parametrami odbiegającymi od "oryginału" Tongue

Ponadto jeśli zablokowałeś się, aż tak bardzo z budżetem i chcesz kupić latarkę kiepskiej jakości o znanych Ci wadach to kupuj na własną odpowiedzialność Undecided
Niestety, ale nikt Ci tutaj nie poradzi, którą kupić, czy tą co się grzeje czy też inną z innymi wadami Roll Eyes

Powodzenia Cool
« Ostatnia zmiana: 2011-08-24, 21:44:14 wysłane przez Chemik79 » Zapisane

Mauretanius
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2011-08-24, 23:46:31 »

Dzięki, Chemik79.Jakoś przeżyję Smiley.
Teraz zostawmy na chwilę kwestię sprzętu i zajmijmy się dostawą. Szczególnie interesuje mnie, od jakiej kwoty dealextreme dodaje do przesyłki numer trackingowy. 15$ ? 25$ ? Jak to było?
I druga sprawa: czy cały sprzęt zamawiać w jednej paczce, czy podzielić na dwie - żeby na cle się nie przyszpilili? Z tego, co pamiętam, to cło chyba od 40 $ dopiero naliczają, prawda?
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: