|
« : 2011-08-11, 22:37:05 » |
|
Hej, Chciałbym sobie zakupić taką właśnie opaska do latarki na głowę. Jak na razie znalazłem 4 produkty: Nite IzeNiteCoreUltrafireFenixPierwsza i druga chyba odpadają - słaby montaż. Fenix - drogi jak cholera i do tego najcięższy. Ten ultrafire wygląda całkiem znośnie ale nie wiem jak montaż. Jest jeszcze coś wartego uwagi? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-12, 09:29:56 wysłane przez ext11 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2011-08-12, 03:55:02 » |
|
Fenix. Drogo, ale warto. Stabilnie i mnóstwo regulacji. Nie ma nic lepszego do zamocowania latarki EDC na głowie.
|
|
|
|
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2011-08-12, 16:10:26 » |
|
Skoro Fenix najlepszy to pewnie wezmę Fenix'a  Ale możecie jeszcze podrzucić jakieś propozycje  Jak by ktoś był zainteresowany to tu jest chyba najtańszy. Darmowa wysyłka, a sama cena to 20$ ~ 60zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2011-08-12, 19:42:51 » |
|
Ale możecie jeszcze podrzucić jakieś propozycje  Inne wymieniłeś. Fenix nie ma konkurencji.
|
|
|
|
|
|
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2011-08-13, 19:47:07 » |
|
Moje zdanie jest takie: jak mam zapłacić za opaskę na głowę(zależy jaką masz latarkę) ok 20-30zł, to jeszcze jest ok ale 85zł +przesyłka? 100zł? Nie lepiej coś samemu zrobić? W sumie potrzebujesz kawałek taśmy, trochę taśmy elastycznej i rzep. Umiejętności krawieckie na poziomie przewleczenia nici przez igłę i podstawowego szwu(Mama, Koleżanka, Kolega, ktokolwiek może pokazać). Spróbuj samemu, zobaczysz co potrzebujesz. Moją pierwszą opaskę na głowę zrobiłem z szelki od munduru polowego, później kupiłem za 5$ "firmówkę" wystrczy mi w zupełności. Bierz się do szycia - kupę frajdy Cię czeka ( i 100zł na inne gadżety  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2011-08-13, 20:59:29 » |
|
Wiem, dlatego jeszcze nie kupiłem  A podałem wyżej link i wychodzi 60 zł więc jeszcze nie tak źle. Samą opaskę to bym sobie uszył raz dwa, o ten montaż się rozchodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2011-08-13, 21:24:21 » |
|
Montaż, kawałek taśmy gumowej i będzie ok. Zobaczysz czego Ci tak naprawdę potrzeba. Ja używam zwykłej opaski podobnej do Nite Ize. W końcu w czołówce chodzi o oświetlanie tam gdzie patrzysz, więc po co te wszystkie dziwne kąty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2011-08-14, 02:41:31 » |
|
Szczerze mówiąc na co dzień używam UF H3 na opasce niemalże identycznej jak w pkt. 3 UltraFire i jestem zadowolony  Posiadałem opaskę NC ale zbyłem koledze, gdyż okazała mi się zbędna  Bardziej odpowiada mi UF i takową polecam, bez kombinacji i bajerów do wygodnego EDC-owania  Tak jak napisał Oso, przecież masz na niej zamontować małą latarkę EDC i to wszystko, a akusy itd. możesz sobie schować w plecak, kieszeń...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-14, 02:43:52 wysłane przez Chemik79 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2011-08-14, 21:53:09 » |
|
W końcu w czołówce chodzi o oświetlanie tam gdzie patrzysz, więc po co te wszystkie dziwne kąty?
Właśnie po to aby świecić tam gdzie chcesz patrzeć  Są zwolennicy kochania się z kobietami i są zwolennicy półśrodków  Nie spotkałem stabilniejszego rozwiązania do mocowania latarek na głowę niż Fenix Headband. Spróbuj pojeździć rowerem lub pobiegać z innymi wynalazkami to otrzymasz odpowiedź "dlaczego".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2011-08-15, 19:49:12 » |
|
.... Spróbuj pojeździć rowerem lub pobiegać z innymi wynalazkami to otrzymasz odpowiedź "dlaczego".
Spokojnie, ja z powodzeniem biegałem jesienią i zimą z UF H3 na opasce prostej konstrukcji i nie było powodów do większych narzekań  Przyznam, że Fenix Headband wygląda na rewelacyjną opaskę, ale jak dla mnie wydatek takiej kwoty na opaskę to sporo  No chyba, że ktoś będzie z niej korzystał na co dzień, a nie sporadycznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2011-08-16, 12:08:38 » |
|
Też przerabiałem te opaski. Światło drży, latarka przekręca się, przesuwa itd. Dla mnie jest to półśrodek. Może dlatego, że mam domyślnie wysokie wymagania 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-16, 12:11:12 wysłane przez sałron »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2011-08-16, 14:11:57 » |
|
Miałem opaskę NireCore'a i na zrobienie ,,awaryjnej" czołówki z lampki 1xAA / 1xCR123A jest git. Jako ,,zwykła" czołówka nie zda jednak egzaminu, bo światła właśnie lekko drży przy stawianiu kroków, przy bieganiu musi być masakra (dokładnie nie wiem, nie testowałem  ). Bardzo fajnie sprawdza się za to nasadka pryzmatyczna z Quarkiem 1xAA - latarka jest wtedy na samym czole w pozycji poziomej i trzyma się nieźle. Nawet jeśli świało zadrży, to używam dyzufora i wtedy to nie przeszkadza. 
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2011-08-16, 14:30:02 » |
|
No właśnie. Awaryjnie można zrobić z tego "czołówkę", ale do poważnego używania dużo brakuje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-16, 17:29:34 wysłane przez sałron »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2011-08-16, 23:12:00 » |
|
Ja sam sobie uszyłem opaskę na głowę z rzepu i kawałka gumy czarnej tej materiałowej i pomyślałem nawet nad regulacja obwodu głowy żeby można było nosić w lato w nocy jak i zimową porą na czapce i powiem że spisuje się wyśmienicie. Używam tej opaski z latarką Ultrafire P10 (jedna z najlżejszych latarek na akusa 18650 ) a Ultrafire U-30 na jedną baterie lub akusek 123. zima na spacerach z pieskiem chodzę tak po 60-90 minut i jest naprawdę super wygodnie więc można to zrobić samemu za niecałe 10 zl bo za cene tej Fenixa to prawie sie kupi Ultrafire h4 albo h3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2011-08-16, 23:54:15 » |
|
Oczywiście, każdy wybierze pod siebie. Bo jest tak, że jeden lubi budyń, a drugi jak mu nogi śmierdzą.
Z awersji do typowych czołówek z zasobnikiem baterii na tyle głowy, bądź z rozbudowaną cześcią przednią, sprawdzałem różne opaski szukając dla siebie czegoś do świecenia z głowy podczas jazdy rowerem. I nikt mnie nie przekona, że kawałek gumy i rzepu działa lepiej niż opaska Fenixa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|