|
« Odpowiedz #46 : 2012-02-05, 11:12:34 » |
|
Widzę, że temat odświerzył przez ten czas kto inny i poruszył temat tańszych opcji, co właściwie chodziło mi po głowie. Zdecydowałem, że do moich zastosowań nie potrzebuję wersji pro ładowarki, tylko czegoś, co właściwie zadba o Eneloopy - bez dodatków.
Powyższe wątki skupiły moją uwagę na ładowarce Voice Kraft RB2805AL. Jest ona w sklepie hurt.com.pl w dobrej cenie z Eneloopami oraz ładuje akumulatory odpowiednią mocą. Jednak mam pytanie. W opisie widnieją wpisy, że ładowarka umożliwia niezależne ładowanie akumulatorków, ale również napisano, że wyłącza się ona po naładowaniu. W związku z tym chciałbym uściślić moje domysły: czy łącząc oba wątki i zakładając, że rozładowane Eneloopy 2000 mAh ładowały będą się 4,8 h, to czy w praktyce zadziała to w ten sposób, że jeśli włożymy 2 rozładowane akumulatory do źródła łądowania i po dwóch godzinach dołożymy kolejne dwa rozładowane, to za następne 2,8 h ładowarka odłączy zasilanie (?) dla dwóch pierwszych akumulatorów i skupi się na ładowaniu jedynie tych włożonych później, zaś po upływie następnych 2 h ładowarka wyłączy się całkowicie?
|