|
« : 2011-07-22, 20:22:42 » |
|
Uprzejmie informujemy, że najnowszy model Maelstroma - X10 na diodzie XM-L i ogniwie 26650 jest już dostępny. Zapraszamy! www.4sevens.pl/product_info.php?cPath=301_408&products_id=2651
|
|
|
|
|
|
Ludzie zawsze marzyli, by mieć pod ręką niezawodne źródło światła. Nasze latarki pomogą spełnić to pragnienie w XXI wieku...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2011-07-24, 13:25:34 » |
|
o  wreszcie Czy w trybie max świeci statą mocą? czy jest moze w nim jakaś ochrona przed przegrzaniem?
|
|
|
|
|
|
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2011-07-25, 01:54:35 » |
|
Z tego co wiem ma prawie wszystko. Wymiary, czas pracy, lux/m lepsze niż w fenixie tk 35. Minus to rozkład światła. Widzę trzy kolory. Fajny ciepły spot, pierwszy spill biały i jeszcze kolejny, który wpada w fiolet. To trochę wkurza. Wkurza może przy świeceniu na białe ściany i chyba tylko. Zauważyłem, że jest trochę uwag z tego powodu, jednak mam ( nie tylko ja) nadzieję, że nie zobaczymy w tej latarce refa texturowanego, bo jeżeli miałbym kupić latarke z takim refem o takich rozmiarach to kupie cos mniejszego bo zasiegu i tak nie będzie. Gdyby była tam ciepła dioda, która zniweluje różnice między spotem , a spillem już bym ją zamówił. Throw spadnie minimalnie z tych 24000 lux/m, ale barwą odrobi w ciemnym terenie. Gdybym miał wybierać między X10, a tk 35 biare X10. Wreszcie coś mniejszego bez zbędnych trybów. Zapomniałbym o cenie. Latarka + aku i ładowarka to już powyżej 700 zl ....trochę dużo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2011-07-25, 09:39:07 » |
|
hmm Tylna nasadka w latarce Maelstrom X10 wyposażona jest we włącznik przyciskowy. Przy poluzowanej tylnej nasadce wystarczy wcisnąć przycisk w niej umieszczony i latarka się włączy. Jest to włącznik chwilowy, a więc po jego puszczeniu latarka się wyłącza. Aby włączyć ją nie w trybie chwilowym, lecz na dłużej, należy po prostu ponownie całkowicie dokręcić tylną nasadkę. Przełączanie pomiędzy trybami: niskim i wysokim odbywa się poprzez wyłączenie latarki i ponowne jej włączenie w ciągu 1 sekundy. Latarka przejdzie wówczas automatycznie do drugiego trybu. Wyłączenie latarki na dłużej niż 2 sekundy powoduje zapamiętanie przez nią ostatniego trybu pracy Sterowanie takie sobie, niby włącznik chwilowy, ale nie pomrugamy sobie(zmiana trybów). Włączenie na stale wymaga dokręcenia włącznika=mało wygodne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2011-07-25, 15:02:41 » |
|
o  wreszcie Czy w trybie max świeci statą mocą? czy jest moze w nim jakaś ochrona przed przegrzaniem? Jest niezbędne zabezpieczenie - bez niego latarka mogłaby się nagle zamienić w bombę z opóźnionym zapłonem, ewentualnie we frytkę (emiter), a tego nie chce ani producent, ani użytkownik 
|
|
|
|
|
|
Ludzie zawsze marzyli, by mieć pod ręką niezawodne źródło światła. Nasze latarki pomogą spełnić to pragnienie w XXI wieku...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2011-07-25, 15:07:57 » |
|
Zapomniałbym o cenie. Latarka + aku i ładowarka to już powyżej 700 zl ....trochę dużo
Bynajmniej, cena za zestaw jest znacznie niższa: 449 latarka + 99 ładowarka + 65 akumulator = 613 MINUS RABAT dla członków forum  - to razem daje 564, a do tego oczywiście 10 lat gwarancji na latarkę i wysyłka jak zawsze od nas gratis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2011-08-03, 00:17:35 » |
|
Nie mogłem sie oprzeć i skorzystałem z rabatu. Latarka rewelacja. To nieprawdopodobne, że takie maleństwo daje tyle światla. Rozkład w realu dużo lepszy niż można zobaczyć na zdjęciach. Trudno uwierzyć, ale daje na zasięg nieznacznie lepiej niż DBSv3 5A Q3 przy dużo szerszym świetle i niewiele gorzej niż modowany na 1.4 mA Brinyte D8 , którego światło jest tak skupione, że aż niepraktyczne. Światło o odcieniu bardziej neutralnym białym, w spocie fioletu nie ma i to mi pasuje. Zapomniałbym.... po raz pierwszy dostałem nową latarkę o tak czystym refie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-03, 00:19:22 wysłane przez Raff »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2011-08-03, 00:49:46 » |
|
O ile wersja X10 jest ok jeśli o zasilanie chodzi, to S12 już średnio. Ludziska przerabiają S12 na DD lub omijają zabezpieczenie termiczne, bo jest zbyt rygorystyczne i latarka szybko przygasa. Ponadto nawet z 26650 nie jest możliwa płaska charakterystyka z emiterem SST-90 traktowanym 5A. W przypadku X10 inaczej wysterowany (bo inny) emiter powoduje, że mamy światło ze stabilniejszą płaską charakterystyką, co daje fajną i małą latarkę z niezłym powerem, niemożliwym do uzyskania z 1x18650. A jak z jakością spota? Nie ma dziury? Płynne przejście w spill? Tu parę bemshotów pokazujących m.in. różnicę pomiędzy X10 i S12.  Maelstrom X10 - wypuszczony  Maelstrom X10 - wypuszczony
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-03, 01:22:10 wysłane przez sałron »
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2011-08-03, 11:32:39 » |
|
Dziury nie ma. Spot tak płynnie nie przechodzi w spill jak w fenixie tk35, jest bardziej zaznaczony, ale sam spill jest wiekszy i jasniejszy niz w fenixie. Fajna stronka http://www.wikilight.de/vergleich.php?a=124&b=83
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2011-08-17, 00:11:23 » |
|
W przypadku X10 inaczej wysterowany (bo inny) emiter powoduje, że mamy światło ze stabilniejszą płaską charakterystyką, co daje fajną i małą latarkę z niezłym powerem, niemożliwym do uzyskania z 1x18650.
rzeczywiście płaska ?  a wiesz moze jakim prąd idzie w diodę ?
|
|
|
|
|
|
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2011-08-17, 00:22:28 » |
|
Miałem na myśli to że stabilniej niż w S12 i stabilniej niż z 18650 przy prądzie dającym takie rezultaty. Ale nie wiem jaki to prąd, nie zgłębiałem tematu. I chyba tak do końca płasko to nie będzie. Trzeba pamiętać, że jest zabezpieczenie termiczne i żeby to sprawdzić to latarkę trzeba "badać" w krótkich interwałach.
Może Raff rzuci trochę światła jak to jest z X10 przed końcem aku? A może beamshoty w trybie max przy różnym poziomie rozładowania?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2011-08-17, 00:25:25 wysłane przez sałron »
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
|