Witam wszystkich światłomistrzów i uprzejmie proszę o pomoc w wyborze przedniego światła do roweru.
Przeczytałem kilkadziesiąt wątków na tym forum, na swiatelka.pl, czytałem recenzje kilkunastu latarek i mam mętlik w głowie.
Potrzebuję przedniej lampy do roweru. Jazda późnym wieczorem i nocą po miejskich ulicach (90% czasu), czasami poza miastem ale też raczej asfalt lub utwardzone drogi. W mieście na wielu ulicach świecą latarnie, ale czasami trzeba przejechać boczną ulicą lub przez park. Z moją starą 5-diodową cateye HL-EL200 już nieraz wpadłem do dziury w jezdni - dobrze ją widać przez pojazdy jadące z naprzeciwka, ale drogi nie oświetla prawie w ogóle. To już lepsza jest pod tym względem halogenowa HL-500 II ale szybko żre prąd i stopniowo przygasa.
- szybka jazda po mieście, asfalt oraz kostka brukowa, ulice oświetlone i całkiem ciemne
- szeroki, jasny promień światła, nie szukam szperacza
- zasilanie preferowane aku AA, bo mam już kilka kompletów i ładowarkę (jeśli latarka będzie dobra, mogę się szarpnąć na ogniwa 18650 i ładowarkę do nich)
- świecenie na trybie Hi na pełnej jasności powyżej 1 godziny. Jeśli lampka będzie świecić mocno, to pewnie i tak będę jeździł na trybie Mid, ale chciałbym mieć zapas mocy w razie gdybym musiał kiedyś jechać przez nieznany teren.
- budżet ok. 220 zł
- jestem kompletnym lajkonikiem jeśli chodzi o elektronikę, więc zakupy z DX odpadają, bo nie mam umiejętności ani ochoty od razu po zakupie poprawiać po Chińczykach żeby światło działało poprawnie
Na razie zainteresowały mnie mody Tonia wystawione na allegro:
LATARKA SOLARFORCE CREE XM-L 600lmLATARKA AURORA V6 XM-L T6 600lmLATARKA SOLARFORCE CREE XPG R5 400lm 2xAAKusi mnie ta ostatnia, bo odpada koszt zakupu ogniw i ladowarki, ale nie wiem czy 400 lm to nie bedzie dla mnie nieco za malo.
Niestety Tonio nie jest mistrzem marketingu

i zdjęcie z terenu nie zachęca do kupna latarki. Chyba źle ustawił balans bieli w aparacie i światło z latarki na zdjęciu jest wściekle niebieskie, a z tego co czytałem to ten X-ML powinien być neutralnie biały. Poza tym przydałoby się zdjęcie oświetlonej drogi, a nie budynku na dodatek z boku.
Co byście polecali ze światełek od Tonia lub może jakiegoś innego moda?
Czy mody na Aurorze lub Solarforce L2 i XM-L będą świecić szeroko żeby oświetlić całą szerokość czterometrowej jezdni?
Czy jeśli ustawię latarkę coby oświetlała 5-10 metrów drogi przede mną to nie będzie oślepiała kierowców z naprzeciwka?
Napisałem priva do Tonia 2 dni temu, ale niestety nie odpowiada, chociaż na forum się logował, więc pytam Was, jako doświadczonych użytkowników.