trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 02:38:18 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka przednia rowerowa, szybka jazda po miescie  (Przeczytany 1987 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
sloniu_21
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Zgorzelec

Ignoruj
« : 2011-06-02, 12:22:50 »

Witam wszystkich światłomistrzów i uprzejmie proszę o pomoc w wyborze przedniego światła do roweru.

Przeczytałem kilkadziesiąt wątków na tym forum, na swiatelka.pl, czytałem recenzje kilkunastu latarek i mam mętlik w głowie.

Potrzebuję przedniej lampy do roweru. Jazda późnym wieczorem i nocą po miejskich ulicach (90% czasu), czasami poza miastem ale też raczej asfalt lub utwardzone drogi. W mieście na wielu ulicach świecą latarnie, ale czasami trzeba przejechać boczną ulicą lub przez park. Z moją starą 5-diodową cateye HL-EL200 już nieraz wpadłem do dziury w jezdni - dobrze ją widać przez pojazdy jadące z naprzeciwka, ale drogi nie oświetla prawie w ogóle. To już lepsza jest pod tym względem halogenowa HL-500 II ale szybko żre prąd i stopniowo przygasa.

- szybka jazda po mieście, asfalt oraz kostka brukowa, ulice oświetlone i całkiem ciemne
- szeroki, jasny promień światła, nie szukam szperacza
- zasilanie preferowane aku AA, bo mam już kilka kompletów i ładowarkę (jeśli latarka będzie dobra, mogę się szarpnąć na ogniwa 18650 i ładowarkę do nich)
- świecenie na trybie Hi na pełnej jasności powyżej 1 godziny. Jeśli lampka będzie świecić mocno, to pewnie i tak będę jeździł na trybie Mid, ale chciałbym mieć zapas mocy w razie gdybym musiał kiedyś jechać przez nieznany teren.
- budżet ok. 220 zł
- jestem kompletnym lajkonikiem jeśli chodzi o elektronikę, więc zakupy z DX odpadają, bo nie mam umiejętności ani ochoty od razu po zakupie poprawiać po Chińczykach żeby światło działało poprawnie

Na razie zainteresowały mnie mody Tonia wystawione na allegro:
LATARKA SOLARFORCE CREE XM-L 600lm
LATARKA AURORA V6 XM-L T6 600lm
LATARKA SOLARFORCE CREE XPG R5 400lm 2xAA

Kusi mnie ta ostatnia, bo odpada koszt zakupu ogniw i ladowarki, ale nie wiem czy 400 lm to nie bedzie dla mnie nieco za malo.

Niestety Tonio nie jest mistrzem marketingu Cheesy i zdjęcie z terenu nie zachęca do kupna latarki. Chyba źle ustawił balans bieli w aparacie i światło z latarki na zdjęciu jest wściekle niebieskie, a z tego co czytałem to ten X-ML powinien być neutralnie biały. Poza tym przydałoby się zdjęcie oświetlonej drogi, a nie budynku na dodatek z boku.
Co byście polecali ze światełek od Tonia lub może jakiegoś innego moda?
Czy mody na Aurorze lub Solarforce L2 i XM-L będą świecić szeroko żeby oświetlić całą szerokość czterometrowej jezdni?
Czy jeśli ustawię latarkę coby oświetlała 5-10 metrów drogi przede mną to nie będzie oślepiała kierowców z naprzeciwka?

Napisałem priva do Tonia 2 dni temu, ale niestety nie odpowiada, chociaż na forum się logował, więc pytam Was, jako doświadczonych użytkowników.
Dominik
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Shenzhen

« Odpowiedz #1 : 2011-06-02, 12:49:00 »

Kolor - źle czytałeś - pisze tint 1D -> 6250-6500K powinien być biały z lekką domieszką fioletu.  Tongue
Lampki mogą być - ale kup sobie solidne mocowanie najlepiej alu na śruby bo latarki nie są przeznaczone na rower jak wpadasz przy prędkości 40 km/h na nierówna kostkę część lampek po prostu odrywa się z mocowań  Grin

Będą oślepiały - to latarki w końcu  Grin

Zerknij sobie na : Aurora vs Bocialarka 3.0 - 2 lampki na Cree XP-G - zobaczysz jakie są różnice w rozkładzie światła pomiędzy refem a kolimatorem.

sloniu_21
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-06-02, 13:38:06 »

Akurat w tym zestawieniu wygrywa bocialarka. Podoba mi się oświetlenie w trybie mid, aurora ma w tym trybie trochę za mało światła. Ale w jednym z podanych przeze mnie modów można samodzielnie zaprogramować sobie 3 poziomy, więc ta wada by odpadła. Lampa z kolimatorem zdecydowanie ładniej rozprasza światło, ale w aurorze też nie jest tragicznie ze świeceniem.
Ciekawe jak by wypadło porównanie bocialarki 3.1s i aurory na cree XM-L. Podobno eLki świecą szerzej niż XP-G. Ale skoro piszesz, że ten bin emituje nieco zimne światło, to mi nie za bardzo pasuje. Wolę coś na ciepłej diodzie i chyba skuszę się na bocianową bo za 240 zeta mam lampkę, uchwyt na kierę, ładowarkę i 2 aku.

A może ktoś ma jeszcze jakąś propozycję? Jakiś użytkownik toniowej modowanej aurory 600 lm mógłby się wypowiedzieć jak toto świeci?
Bocian
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-06-02, 14:10:25 »

Hej. Na dniach premiera Bocialarki na XML T6 (średnio wysilona - 1.4A w wysokim = ~520lm na emiterze za to na porządnym ogniwie ~2800 2 godziny pracy w trybie 100%). Do tego sterownik z 3 trybami ciągłymi, programowanymi przez użytkownika. Cena nie będzie dużo wyższa niż wersji 3.1 Wink. Pozdrawiam
sloniu_21
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-06-02, 14:13:02 »

Bocian, jak rozumiesz pojęcie na dniach? Bardziej 5 dni czy raczej 20? Przyznam się, że zależy mi na czasie, bo wieczory ciepłe to pojeździłoby się po ciemku.
Czy w "nieco wyższej cenie" będzie zawarta ładowarka, porządne ogniwa i uchwyt na kierownicę?
To wtedy wstrzymałbym się z kupnem kilka dni i obczaił co tam masz do zaoferowania  Grin
« Ostatnia zmiana: 2011-06-02, 14:14:53 wysłane przez sloniu_21 » Zapisane
Bocian
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-06-19, 00:04:15 »

Poniżej świeże fotki z dzisiejszej wyprawy do lasu (wszystkie lampki w trybie max):

Nowa Bocialarka XM-L bin T5 tint 4C (~500lm na emiterze)
http://img685.imageshack.us/img685/2723/dscf8639t.jpg
Jaka przednia rowerowa, szybka jazda po miescie

Bocialarka 3.1S Xp-G bin R4 tint 3B (~350lm na emiterze)
http://img839.imageshack.us/img839/3450/dscf8637e.jpg

Bocialarka 4.0 na emiterach Xp-G bin R4 3B (~800lm na emiterach)
http://img189.imageshack.us/img189/7986/dscf8638.jpg
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: