|
« : 2011-04-13, 21:00:52 » |
|
cześć, kupiłem fenixa headband i chciałem trochę dokręcić śrubkę żeby zaciski trzymające latarkę obracały się z trochę większym oporem, kręcę śrubką w lewo, kręcę w prawo...i nic...ani się nie luzuje, ani nie dociska...WTF? macie z tym doświadczenie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2011-04-14, 17:08:57 » |
|
"żeby zaciski trzymające latarkę obracały się z trochę większym oporem"
Wytłumacz dokładniej o co chodzi. Co ma się obracać z wiekszym oporem?
|
|
|
|
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2011-04-14, 21:10:53 » |
|
"żeby zaciski trzymające latarkę obracały się z trochę większym oporem"
Wytłumacz dokładniej o co chodzi. Co ma się obracać z wiekszym oporem?
zacisk trzymający latarkę obraca się jak na załączonym obrazku:  fenix headband - czy tą śrubkę się dokręca? a ja bym chciał żeby klamra przy obracaniu stawiała większy opór...czyli chciałbym tą śrubkę z tyłu dokręcić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2011-04-14, 21:27:09 » |
|
A widzisz, od razu jaśniej. U mnie ta śruba jest mocno dokręcona i przy umiarkowanym przyłożeniu siły ani drgnie. Czy to w jedną czy w drugą stronę.
|
|
|
|
|
|
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2011-04-14, 21:33:00 » |
|
u mnie też trzeba trochę się przyłożyć żeby pokręcić ale ciągle przykładana siła jest taka sama i nic się nie zmienia, niezależnie czy dokręcam czy odkręcam...zwłaszcza że w pewnym momencie powinienem ją odkręcić... mam wrażenie jakby dali zbyt mocny loctite na gwint a otwór pod gwintowaną tulejkę zrobili z za dużym luzem i teraz się obraca razem ze śrubką...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2011-04-14, 21:50:06 » |
|
Być może.
Tak luźno obraca się ta klamra, że jest konieczność dokręcania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2011-04-14, 22:41:33 » |
|
właściwie to mogłoby być, ale chciałem sprawdzić jak by było gdyby trochę dokręcić a tu taki kwiatek wyszedł...jak klamra nie będzie trzymać (chociaż nie sądzę żeby to szybko nastąpiło) to wtedy zerwę tą okładzinę na powierzchni wewnętrznej co trzyma latarkę (wygląda na solidnie przyklejoną bo klej aż wystaje) i spróbuję jakoś dostać się do gwintu...jak palcem wymacałem to pod tą okładziną jest otwór, być może będzie można coś z tym zrobić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2011-04-15, 14:58:42 » |
|
właśnie dostałem maila od przedstawiciela Fenix w Chinach i okazuje się że tych śrubek z tyłu klamry nie da się całkowicie odkręcić, to takie zabezpieczenie przed zgubieniem jej w terenie. ale nie podali mi co może być przyczyną tego że nie mogę docisnąć tych klamer żeby ciężej się obracały...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2011-04-15, 20:46:16 » |
|
Trzeba by było to rozbebeszyć, bo być może śrubka nie ma na to wpływu. Czasami tego i innego typu konstrukcje bywają zaskakujące pod względem budowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2011-04-15, 22:02:25 » |
|
zrobię to na pewno jak zacznie mi się luzować wszystko, bo teraz trochę mi szkoda zrywać klej...chociaż ciekawi mnie jak to w środku jest zrobione 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2011-04-15, 22:07:16 » |
|
Było dwie kupić. Jedną na wiwisekcję. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2011-04-15, 22:14:24 » |
|
dziś jeszcze pisałem do producenta żeby może jakiś filmik krótki mi przesłali jaka w ogóle jest rola tej śrubki i w jaki sposób oni ją dokręcają, mam nadzieję że w przyszłym tyg coś odpiszą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2011-04-15, 22:18:40 » |
|
Aleś się nakręcił na tą śrubkę. Ja do czasu tego wątku nie wiedziałem, że tam w ogóle coś jest. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2011-04-18, 13:35:56 » |
|
oto odpowiedź od fenixa: "You can't unscrew the backside screw of the clamp to make the clamp rotates a bit harder, it's glued tightly, if you loosen and remove the screw, you will break the clamp, meanwhile, you can't adjust the rotating looseness extent. It's unalterable." czyli większość recenzji na YouTube, w których mówią, że tą śrubką można właśnie docisnąć klamrę żeby obracała się z większym oporem - to tzw bullshit (w tej kwestii oczywiście) no to sprawa rozwiązana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2011-04-18, 13:39:48 » |
|
czyli większość recenzji na YouTube, w których mówią, że tą śrubką można właśnie docisnąć klamrę żeby obracała się z większym oporem - to tzw bullshit (w tej kwestii oczywiście)
Ehh ta autosugestia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|