Cześć,
Jako że na tym forum jestem świeżynką – Powitał wszystkich

A teraz do rzeczy...
Szukam latarki do kieszeni. Od ok roku używam fenixa ld20, świetna latarka, zdaję sobie sprawę że są lepsze, są gorsze itd, ale do kieszeni trochę długa. Nie ma problemu jak noszę ją w cargo czy w pouchu ale jak wkładam ją do kieszeni dżinsów to nieraz mam obawy czy przy siadaniu coś mnie w niej nie kliknie.
Więc pomyślałem że może warto by było zaopatrzyć się w latarkę trochę mniejszą.
Wymagania:
- 1x AA – zdaję sobie sprawę z ograniczeń tej baterii, ale jest ogólnie dostępna, tania w porównaniu do np cr123
- dobrze by było żeby miała więcej niż dwa tryby świecenia, bardzo podoba mi się rozlokowanie trybów w ld20 – równomierny w miarę podział, dwa tryby to zwykle niski i maks a przydałoby się coś pomiędzy ale jak nie da rady to tragedii nie ma...
- maksymalne lumeny i czas świecenia– możliwie jak najwięcej ale bez przesady bo zależy mi też na czasie świecenia na jednej AA – czyli jakieś 100-130 lm przy czasie świecenia 1,5-2,5h, poniżej 1h jest raczej wynikiem słabym
- włącznik – raczej nie mam preferencji więc może być wciskanie guzika, obracanie tulei/korpusu
- korpus – raczej aluminium, mogą być wstawki z tworzywa, ale ogólnie ma być wytrzymały
- nie może się nagrzewać (odrobinę może ale bez przesady)
- cena – dobrze by było zamknąć się w 200zł
Moje przykłady:
- fenix ld10 – najchętniej właśnie tą bym kupił – fenixa już jednego mam i przypadł mi do gustu, a i parametry mi odpowiadają
Ale nie chciałbym przegapić innej ciekawej pozycji którą można sprawdzić, bo może są lepsze.
- fenix mc10 – fajna kątowa, mała, dobre parametry ale jednak do kieszeni raczej nie pasuje...
- romisen – ludzie raczej chwalą sobie te latarki, parametry na papierze ma dobre...
Ale skąd ta niska cena?? Na czym oszczędzili?
Zdaję sobie sprawę że Romisen robi kopie (może nie do końca są to kopie ale jednak). Za podobną latarkę innej firmy trzeba zapłacić zwykle 2-2,5x więcej, więc gdzie jest haczyk? Jak jest z trwałością, awaryjnością, serwisem tej latarki
Aż mnie kusi żeby kupić i samemu się przekonać, ale raczej nie lubię lokować kasy w coś taniego i potem żałować że mogłem do tej kwoty dołoży jeszcze trochę i kupić porządny sprzęt. Z romisena to mnie interesuje:
Romisen RC-D5
Romisen RC-A2
Romisen RC-G2 Q5 - 180lm przy czasie świecenia 2,5h – prawda to czy fałsz (to są dane producenta)
Romisen RC-29 Q5 - 150lm 2,5h – jak wyżej
- iTPlight SA1 Eluma
- NiteCore EZ AA – mój drugi typ
- Sunwayman C10A R5
- Olight T15-T XP-G S2 - 140lm przy czasie świecenia 40min – trochę krótko więc pewnie odpadnie
- UltraFire H2-B - 230lm 2h kątowa, fajna latareczka, mała poręczna, ale znowu dużo lumenów i dość długi czas świecenia – czy są jakieś różnice w pomiarze światła że są takie wysokie wyniki? Warta uwagi i też chodzi mi po głowie ale mam wątpliwości co do tych lumenów.
A może coś jeszcze innego?