trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 01:52:55 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Modyfikacja taniej latarki z zoomem  (Przeczytany 1702 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
onelittlejoint
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2011-03-29, 10:43:38 »

Witam serdecznie , jestem tu nowy więc od razu chciałem się przywitać i napisać kilka słów o sobie. Mam 25 lat mieszkam w Olkuszu i ostatnio moim nowym zainteresowaniem są latarki. Jako młody chłopak też się tym interesowałem lecz z biegiem lat pasja przeminęła , by powrócić teraz.
Od dawna także interesuję się elektroniką więc myślę że mała modyfikacja tej zabaweczki nie będzie wielkim wyzwaniem.
 Oto latarka którą kupiłem http://allegro.pl/latarka-led-xr-e-q5-cree-zoom-3-tryby-alu-police-i1525633986.html
Teraz gdy już wszyscy skończyli się śmiać powiem co o niej sądzę i co chciałbym zmienić. Większość latarek ledowych z którym i miałem styczność do tej pory wypada słabo w porównaniu do tej , pewnie dlatego że została w niej użyta inna dioda. Świetnie mi pomaga do poruszania się po ciemku w domu. Strumień światła skierowany na sufit daje zadowalające oświetlenie . Testowana z balkonu w mieście skutecznie oświetliła oddaloną o 70 metrów szkolę. Nie testowałem jej w terenie więc na ten temat nie mam informacji. Jakość wykonania wydaje się być dobra , ale podzespoły z których została wykonana już nie. Tani pstryczek pewnie nie przeżyje 500 pstryknięć , soczewka z plastiku już porysowana.

Zasilanie latarki już zmieniłem na akusa  18650 2400mah. Wystarczyło tylko wywalić dwa plastiki z zakrętki tak aby został sam pstryczek , który zaleje jakimś klejem , gdy już wymienię go na jakiś lepszej jakości. Teraz do wymiany będzie dioda , myślałem o czymś takim :http://allegro.pl/dioda-3-w-cree-xr-e-q3-z-demntazu-na-mpcb-star-i1519416283.html

czy to dobry wybór ? Czy bez żadnego drivera ma to sens , czy lepiej do kupić ? Na driverach się nie znam więc polećcie mi coś.
Aha i jeszcze jedno w tej latarce jest tak że prócz punktu świetlnego generuje w okół niego niepotrzebne halo , drażni mnie to. Da się to jakoś temu zaradzić? wydaje mi się że to wina reflektorka w kształcie kapsla od piwa z dziurką na diodę. Czekam na wasze opinie i pozdrawiam.
ktokolwiek
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-11-10, 21:40:21 »

Nikt nie doradzi ? Ja też jestem zainteresowany przerobieniem latarki.
TheNaturat
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Opole

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-11-10, 22:06:04 »

Nikt nie doradzi bo koszty przerobienia przewyższają wartość takiej latarki i taniej jest kupić coś lepszego bez kombinowania bo z dziadostwa po przeróbce dalej wyjdzie dziadostwo.

NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ PANASONIC' A
ktokolwiek
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-11-11, 10:15:08 »

A gdzie przyjemność ze stworzenia własnoręcznie latarki jaką będziemy chcieli ?
Czasami mamy latarkę która nam pasuje a tylko chcielibyśmy coś w niej zmienić.
Poza tym jeli dobrze pamiętam to ktoś na forum napisał że przelutował jeden układ w driverze i podawał więcej pradu i latarka świeciła jaśniej a to chyba nie jest duży koszt.
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: