trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 01:22:03 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Dereelight CL1H V4 3SM MC-E i moduły do niej  (Przeczytany 1752 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
MixhaL
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 2011-02-19, 15:22:03 »

Witam
Posiadam latarkę jak w temacie i chciałbym do niej zakupić moduł na innej diodzie.
Dostępne są moduły na diodach na:
-Q5
-R2
-R5
Możecie mi opisać jak dana dioda swieci? Chodzi mi głownie o zasięg światła, barwę i długośc działania na baterii.
Czy te moduły są plug'n'play tzn. że wystarczy stary wykręcić i nowy wkręcić czy wymiana jest trudniejsza?
Czy moduły są dostępne z odbłyśnikiem ? Gdyż tutaj jest zdjęcie z odbłysnikiem i bez:
http://www.jet-pol.pl/p320,modul-xp-g-r5-3sd.html
http://www.jet-pol.pl/p322,modul-p60-d26-3sd-xp-g-r5-op.html
Pozdrawiam
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-02-19, 17:14:23 »

Q5 domyślm się, że chodzi o XP-E Q5 5C. Więc tak:
- R5 ma w sobie diodę Cree XP-G R5, barwa - zimna biała. Da Ci najwięcej światła i średni zasięg. Z reflektorem OP (teksturowanym) ładny rozkład tzn. bez dziur, pierścieni itp.
- R2 - Cree XR-E R2. Barwa również zimna biała, z tym że praktyka pokazuje że mniej zimna niż XP-G. Mniej światła, za to zdecydowanie największy zasięg, szczególnie z gładkim reflektorem. Niestety pokazują się wówczas charakterystyczne pierścienie. Już nie są produkowane.
- Q5 5C - Cree XP-E Q5 5C - barwa neutralna czyli po prostu żółte światło. Minimalnie ciemniejsza niż R2, zasięg pośrodku (może nieco bliżej XP-G), ładny rozkład.
Rozumiem, że szukasz ze sterownikiem 3SD, wówczas czas pracy jest taki sam, niezależnie od diody. Wymiana jest prosta, odkręcasz "pokrywkę" w głowicy, wyjmujesz stary moduł, wkładasz drugi, skręcasz i już. Moduł składa się z piguły i reflektora - w pierwszym linku jest sama pigułą, w drugim gotowy moduł.

PS. Na stronie jet-polu zauważyłem moduł Q5. O ten chodziło? Jeśli tak to jest bliźniaczy do R2, z tą różnicą że daje 7% mniej światła. 

MixhaL
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-02-20, 00:47:44 »

phantom wielkie dzięki za szybką odpowiedź i proste rozpisanie właściwości świetlnych diód. O to właśnie mi chodziło.
Q5 chodzi mi o XR-E a nie XP-E, sorki że nie napisałem pełnych nazw ale nie bardzo kumam co jest co i diody rozróżniam tylko po tych nazwach co napisałem, nie myślałem że xp. xe czy xr ma znaczenie.
Dokładnie chodziło mi o tą:
http://www.jet-pol.pl/p354,modul-cree-q5-3sd.html
Będę raczej kupywał moduł w jet-polu gdyż tam jest największy wybór i najtaniej i wzorowałem się nazwamy diod z tego sklepu.
Z tego co opisałeś chyba najbardziej sprosta mi R2, odkąd kupiłem sobie latareczki bardzo często chodzę nocami z psem na spacerki i czasami brakuje mi troszkę zasięgu z MC-E chociaż z pół dystansu MC-E pokazuje pazurki i naprawdę slicznie oświetla wszystko dookoła np. w lesie.
Potrzebuję czegoś co świeci dłużej i działa na 18640. Na szczęscie zakupiłem sobie latarkę backupową ITP A1 EOS i zawsze ratuje mi tyłek chociaż czasem działania też nie grzeszy, dokładnie 45 od naładowania full aku do 4.2V
ITP A1 jest na diodzie XP-E Q5, czy mógłbyś porównać jak się ta dioda będzie miła do XR-E R2?
Na obecną chwilę jestem zauroczony A1, jeżeli chodzi o zasięg to ma naprawdę minimalnie mniejszy od MC-E w CL1H natomiast spot jest dużo mniejszy a spill dużo ciemniejszy ale przy tak małych wymiarach mi nie przeszkadza i gdyby r2 nie była gorsza byłbym już zadowolony.
PS. Skąd wiesz że Q5 z jet-polu świeci 7% słabiej od R2
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2011-02-28, 18:17:08 wysłane przez MixhaL » Zapisane
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-02-20, 01:50:01 »

Niska cena tego modułu wynika z tego, że został już wycofany z produkcji (i to dość dawno temu). W linku można zakupić tylko pigułę, bez reflektora. R2 zniszczy ITP A1 jeśli chodzi o skupienie i zasięg. Do niego również będziesz musiał dokupić reflektor. Ze sterownikiem 3SD czas pracy na jednym aku 18650 to ok. 1,5h. Wiem, że Q5 świeci słabiej ponieważ sterownik w obie diody daje ten sam prąd, z tym że R2 jest wydajniejsza. Wszystkie diody o których tu mówimy pochodzą od amerykańskiej firmy Cree. Q5 czy R2 to po prostu kod jasności, z reguły ustalanej przy 350mA (tabelka w załączniku).

PS. W jet-polu moduł (z refem) 3SD XP-G R5 kosztuje mniej niż sama piguła 3SD R5...

xre.jpg
Odp: Dereelight CL1H V4 3SM MC-E i moduły do niej
* xre.jpg (74.94 KB, 559x339 - wyświetlony 330 razy.)

MixhaL
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-02-20, 10:30:49 »

Wielkie dzięki, wszystko już wiem. Mam jeszcze tylko kilka prostych pytań.
Co oznacza P60 i D26 bo często widuje D26 ale nie wiem co to znaczy. Np. w tym linku i tym module:
http://www.jet-pol.pl/p322,modul-p60-d26-3sd-xp-g-r5-op.html
Jak swiecą diosy R3 i R4 w porównaniu do R2 bo widzę że są powyżej w tabelce, czy to znaczy że uzyska się na nich dalszy zasieg?
pozdrawiam
MixhaL
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-02-22, 11:43:44 »

Ani w milhunt ani w jet-polu nie posiadaja modułów na R2 zaproponowali mi za to moduł na R3 i pytanie jak to świeci w porównaniu do R2 i R5 głownie chodzi mi o zasięg.
pozdro
TDK
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2011-02-23, 10:15:26 »

W Jet-polu jest piguła z diodą R2 i to nawet w promocji za 65 zł. To taniej niż u producenta.

phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2011-02-23, 12:32:59 »

R2 nie są już produkowane, dlatego jest w promocji. Dziwne, że jet-pol twierdzi, że nie posiada takich modułów, skoro jest na stronie i ma status dostępny. Trzeba się tylko upewnić, że mają do niego reflektor.

Moduły R3 i R5 dają więcej światła, ale o gorszym skupieniu (szczególnie R5). Jeśli jednak nie będzie R2 to wybierz R3 z gładkim reflektorem.

MixhaL
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2011-02-23, 12:36:37 »

Źle się wysłowiłem, w milhunt nie mają modułów natomiast w jet pol mają na R2 ale nie maja reflektora do niego i dlatego też zaproponowali mi moduł na R3 z reflektorem w cenie 150zł.
Nie ukrywam że wolałbym moduł na R2 tylko skąd wziąść reflektor do niego?
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #9 : 2011-02-23, 14:16:46 »

Kup diodę, driver i pigułę i zmontuj- wyjdzie taniej i lepiej
albo zagadaj do Mar3 - taniej i lepiej niż ze sklepu
MixhaL
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2011-02-28, 18:15:38 »

Siedziałem i myślałem co tu zrobić i doszedłem do wniosku że jednak latarkę sprzedam bo nawet jak wstawię XR-E R2 to pewnie po paru dniach będzie mi mało, wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie. Postanowiłem kupić sobie jakiś szperacz tylko jeszcze nie wiem jaki myślę nad Thrunite Catapult V2 lub Tiablo A10 ale to już w oddzielnym temacie.
A na obecną chwilę latarka jest do rpzedania, chętni pisać, później wystawię ogłoszenie, latarka jak nowa, zakupiona 01.12.2011 czyli ma praktycznie póltora miesiąca na gwarancji, wyświeciła ze 3 godziny może.
TDK
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2011-02-28, 18:36:34 »

Zanim sprzedasz latarkę, to pomyśl jeszcze o zakupie głowicy z soczewką asferyczną. Żaden z typowych reflektorowych szperaczy, nawet Tiablo A10 nie da ci takiego zasięgu. Inna rzecz, że latarka z taką głowicą nadaje się tylko do świecenia w dal, a pigułę musiałbyś i tak kupić, bo dioda MC-E nie nadaje się do świecenia w dal.

Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2011-02-28, 18:43:41 »

Na ile luxów można liczyć z asferyka nad D26?

NaŁoCzA Wink

MixhaL
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2011-02-28, 18:44:12 »

Ale zakup głowicy plus moduł plus reff i wychodzi w sumie z deree ponad to co kosztuje tiablo a10 a podobnie a nawet też więcej niż catapulta. Być może poświeci z taką głowića dalej niż szperacz ale tak jak piszesz tylko do świecenia w dal a wydaje mi się że szperacz jest bardziej EDC niż taka deree z soczewką jeżeli chodzi o rozkład światła, wiadomo wymiary mówią co innego.
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: