trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 01:10:34 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc przy zakupie latarki  (Przeczytany 1244 razy)
andbana
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2011-02-12, 23:09:11 »

Witam wszystkich!
W zwiazku z tym, ze postanowilem sobie w koncu kupic  pozada latarke zastanawiam sie nad wyborem ITP Polestar A6 (obecnie jest jakas promocja) a Olight M31 Triton. Roznica w cenie spora bo 400zl a parametry jakby zblizone i mam do Was pytanie czy Olight M31 Triton jest warta dolozenia tej roznicy?Huh?? Zastanawiam sie jeszcze nad JETBeam Raptor RRT-1 XP-G R5.
pzdr
Andrzej
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-02-12, 23:17:37 »

Olight M31 jest kompletnie inną latarką niź A6. Jest sporo jaśniejsza, większa, zasilana z dwóch akumulatorów Li-Ion (18650), ma znakomite skupienie i piekielny zasięg. ITP jest jej przeciwieństwem pod niemal każdym względem - mniej światła (sporo, ale mniej), mniejsza długość i średnica głowicy, zasilanie 6xAA (paluszków), słabe skupienie, świeci szeroko, niespecjalnie w dal. Bliżej A6 jest Olight M30. Jetbeam jest wyraźnie mniejszy od nich, robi mniej światła, ale dzięki dobremu skupieniu z łatwością przebija A6 w zasięgu (M31 już nie), prosta zmiana trybów, znakomita jakość wykonania.

andbana
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-02-12, 23:30:23 »

Kurcze , ale teraz bede mial "Myslenice" , kierowalem sie glownie moca latarki tj tym ze obie maja po ok 700 lumenow ( tzn Olight M31 Triton ma 100 wiecej teraz zagladnalem do opisu) , szczerze powiedziawszy myslalem, ze w gre wchodzi tylko jakosc wykonania. Patrzac na spoty w sieci na obie latarki w zasadzie nie widzialem roznicy, no ale tak to bywa co inego na ekranie a co innego w realu. A czy Olight M31 Triton jak ja wlaczysz na pelna moc to bedzie siwecic do oporu tj okolo 1 godz tj te deklarowane przez producenta ? Czy tez sie wlacza po jakims czasie aby nie uszkodzic diody, chodzi mi o cieplo , z tego co przegladnalem to niektore latarki tak maja, chyba ThruNite Catapult SMO v2 SST-50 tak ma ze po 3 minutach sie przelacza na nizszy tryb. Taka latrka juz by mnie nie interesowala.
pzdr
Andrzej
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-02-13, 00:50:29 »

W rzeczywistości A6 ma jakieś 500lm, M31 faktycznie kole 800 i tą różnicę widać. Skupienie też jest inne. Zdjęcia by 'selfbuilt' z tego wątku:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=283966

http://i243.photobucket.com/albums/ff97/selfbuilt/2010/A6-100yards-1.jpg
Pomoc przy zakupie latarki

http://i243.photobucket.com/albums/ff97/selfbuilt/2010/M31-100yard4.jpg
Pomoc przy zakupie latarki

Obie świecą pełną mocą do końca, z tym że Olight zaleca uważać na temperaturę co by nie przegrzać diody (trzymanie w ręku eliminuje problem, po pierwsze czujesz jak jest ciepło, po drugie ręka odbiera masę ciepła i chłodzi latarkę). Catapulta też świeci na maksa do końca.

PS. ITP ma jednak trochę niższą jakość wykonania od Olighta.

PPS. Napisz czego potrzebujesz od latarki, co będziesz z z nią robić.

andbana
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-02-13, 08:24:09 »

Witam!
Zestawienie tych dwoch zdjec wiele mowi, latarki bede uzywal glownie na wyprawach wedkarskich, glownie lowie noca i stad ten wybor , w tej chwili mam czolowke Petzl MYO RXP i do podrecznych spraw jest super , rzeklbym nawet niezastapiona , ale czasami trzeba poswiecic na drugi brzeg czy nieco dalej i stad szukam czegos przyzwoitego , dobrze wykonanego. Ze zdjec wyglada na to , ze Olight prezentuje sie tak jakbym sobie tego zyczyl. Rozumie, ze aby Olight swiecila okolo 1h potrzeba bedzie uzyc dwoch akumulatorkow 18650. Skoro Catapulata jak piszesz swieci do konca to poprosze Was o pomoc juz w wyborze konkretnego modelu z tych 3 latarek ,
1 Olight M31 Triton
2 ThruNite Catapult SMO v2 SST-50
3 JETBeam JET M1Xm XM-L
Ktora swieci najmocniej , jakosc wykonania , trwalosc tzn ktora z tych 3 latarek ma najwiecej wszystkiego po troche , ze sie tak wyraze?Huh??
Dzieki za wszystkie odpowiedzi, troche mnie oswieciliscie!
pzdr
Andrzej
Kaz0r
Opinii: (4)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Wrocław/Ostrów Wlkp.

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-02-13, 11:21:13 »

Zastanawiam się czy najtańszym wyjściem (z trójcy którą podałeś) nie byłby zakup catapulty V2 na sst-50 (widziałem akurat jedną na bazarku u nas) i wsadzenie do niej diody - XM-L'a. W diodę szło by wtedy 3.5A w najmocniejszym trybie.Latarka nie traci zauważalnie mocy podczas rozładowywania, jednak po godzinie nagle nastaje ciemność. Oczywiście na słabszym trybie wytrzymuje znacznie dłużej, ale ile to już nie wiem Wink  Sam robiłem tą modyfikację i wydaje mi się, że przy pancerności catapulty i ogólnym dobrym jej wykonaniu jest to ciekawa opcja cena/jakość/lumeny/zasięg.  Wsadzenie tej diody zwiększa ilość światła jak i zasięg latarki. Jest trochę porównań na naszym forum jak i na necie. Chociaż może ktoś doradzi coś innego Smiley
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: