trwa ładowanie paska...
2012-05-25, 00:47:23 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Czym nakarmić L1200 ? (3x18650)  (Przeczytany 1582 razy)
zaman
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Ignoruj
« : 2011-01-23, 16:28:16 »

Witam po przerwie i o rade pytam Smiley

W wyniku nie do końca przemyślanej decyzji nabyłem u P. Wonga Wink Solarforce L1200. Powinienem był wcześniej poczytać o 18650 łączonych szeregowo  Embarrassed
Stało się, potworek już doszedł, a ja ... dalej nie wiem czym potworka nakarmić - tak, by zaświecił, ale nie zamienił się w chiński granatnik  Evil
Do tej pory nie używałem akusów li-jon w latarce i jestem raczej zielony w temacie.

Doczytałem się następujących informacji:
(podaję, by mnie nie opieprzano, że jest wiele tematów o 18650 - są, ale o karmieniu potworków typu L1200 nie ma, przynajmniej nie znalazłem)

1) tylko akusy protected, o niskiej rezystancji wewnetrznej
2) L1200 nie współpracuje z WOW/Hi-Max, ponoć współpracuje z niebieskimi Trustfire'ami
3) dedukuję, że być może będzie współpracował z nowymi Solarforce 18650 (niebieskie nadruki), bo podobno mają niską rezystancję wewnętrzną
4) wszystkie tańsze ładowarki to mniejszy lub większy shxt ... i jako taki wymagają opieki podczas ładowania (jak rozumiem, trzeba co jakiś czas je pomacać, czy im nie za ciepło i odłączyć zaraz po zakończeniu ładowania...)

Ponieważ zbliża się chiński Nowy Rok Księżycowy, czy jak oni tam tą tygodniową bibę nazywają i chciałbym wreszcie podjąć decyzję, to zwracam się do forumowych fachowców z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie kilku kwestii:

1) Jak naładować 3 x 18650 na ładowarce 2 x 18650, czy można ładować 2+1, czy bezpieczniej ładować pojedynczo i na koniec np. profilaktycznie sprawdzić miernikiem czy mają identyczne napięcie ?
Jakie różnice napięcia są dopuszczalne między 3-ami ogniwami łączonymi w szereg - zwłaszcza w tego typu prądożernej latarce (halogen >30W)?

2) Czy ktoś może sprawdzał jakie ogniwa chodzą (bądź nie chodzą) na L1200 i może coś polecić, względnie na podstawie swojej wiedzy pomóc wybrać np. z:

-nowe Solarforce z niebieskimi napisami (mój wybór na ten moment ze względu na umiarkowaną cenę, czas dostawy, deklarowaną niską rez. wewn. i ... nadzieję, że akusy Solarforce przypasują do latarki Solarforce Cheesy - ale może zaproponujecie coś lepszego)
-niebieskie Trustfire
-płomieniste Trustfire
-Sony ? z Kaidomain
-Soshine z DX/Kai

Latarkę i akusów będę używał sporadycznie, albo wręcz wcale, dlatego nie chcę inwestować w sprzęt "na wieki" - cena jest istotna, choć nie kosztem bezpieczeństwa.
Pewnie polecicie AW/Samsunga/Panasonica, ale 3 sztuki tego, to więcej niż koszt latarki i wolałbym znaleźć pasujące akusy <30zł/szt.  Roll Eyes

Z góry dzięki z pomoc Smiley
Andrzej
« Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 16:52:25 wysłane przez zaman » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2011-01-23, 16:57:41 »

AW na pewno pociągną, ale są drogie. Bez problemu działają też ogniste Trustfire. Jeśli ładowarka ma dwa oddzielne kanały ładowania to bez problemu można ładować w systemie 2+1.

zaman
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2011-01-23, 17:11:22 »

Dzięki za odpowiedź, to chyba wezmę ogniste, przynajmniej sprawdzone i lepsze od niebieskich Smiley
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2011-01-23, 18:06:55 »

1) Jak naładować 3 x 18650 na ładowarce 2 x 18650, czy można ładować 2+1, czy bezpieczniej ładować pojedynczo i na koniec np. profilaktycznie sprawdzić miernikiem czy mają identyczne napięcie ?

Jeśli są to ogniwa Protected to nie ma to żadnego znaczenia.

Jakie różnice napięcia są dopuszczalne między 3-ami ogniwami łączonymi w szereg - zwłaszcza w tego typu prądożernej latarce (halogen >30W)?

Tak samo tutaj - ewentualne różnice napięcia niczym nie grożą. Po prostu w "najsłabszym" ogniwie zabezpieczenie przerwie szereg i latarka zgaśnie.

W przypadku ogniw niezabezpieczonych nigdy nie wiesz co się może wydarzyć - używając nawet idetycznych ogniw nie ma pewności co do różnic pojemności między nimi (a są na pewno). Musiałbyś wyjmować zawczasu z latarki i sprawdzać napięcia (i doładowywać dla spokoju przed całkowitym wyładowaniem).
« Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 18:17:42 wysłane przez sałron » Zapisane

Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
zaman
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2011-01-23, 20:18:51 »

@Sałron, sporo mi rozjaśniłeś, czyli dopóki zabezpieczenie nie zastanie jakoś uszkodzone itp, nie powinno sie zdarzyć coś takiego:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=280909
Akurat wypadek dotyczy L1200 i zabezpieczonych (!) akusów, stąd moja, może przesadna ostrożność Smiley
Dziękuję Smiley
« Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 20:24:24 wysłane przez zaman » Zapisane
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2011-01-23, 20:29:10 »

O żesz kurde! Ale pierdyknęło! Jakie zniszczenia, krew, itp.

Zabezpieczenie zapewnia jakąś ochronę, ale wiesz bywa różnie.

Ból jest taki, że nie ma porządnych kompaktowych ładowarek Li-Ion. To wszystko jest takie lekko tandetne...

Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
zaman
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2011-01-23, 20:46:29 »

No ten ekspresik ładnie oberwał, dlatego skojarzyło mi sie z granatnikiem Smiley
O ofiarach "w ludziach" nie wspomnę, bo to oczywiste, że każdy lubi swoje kciuki ...

To wszystko jest takie lekko tandetne...

Nic dodać, nic ująć, wiem to po innych latareczkach z HK, właśnie się doczytałem na DX'ie, że nawet ostatnie partie "ognistych" są też "lekko" tandetne :/
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2011-01-23, 21:03:57 »

Czerwone Ultrafire (300mAh) nie nadają się do tak dużych prądów ze względu na sporą rezystancję wewnętrzną. Jak nagle latarka zaczęła ciągnąć 3-4A (a może i więcej) to temperatura szybko wzrosła i ... One chyba nie miały pełnego zabezpieczenia.

zaman
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2011-01-23, 21:34:13 »

Czerwone Ultrafire (300mAh) nie nadają się do tak dużych prądów ze względu na sporą rezystancję wewnętrzną. Jak nagle latarka zaczęła ciągnąć 3-4A (a może i więcej) to temperatura szybko wzrosła i ... One chyba nie miały pełnego zabezpieczenia.
to brzmi sensownie.
Możecie polecić jeszcze jakieś niedrogie akusy oprócz ognistych ? - już miałem zamawiać, ale z tego co ludziska piszą na DX'ie, to ostatnia partia jest chyba jakaś felerna ... w Kai pewnie mają to samo ...
O nowych Solarforce'ach znalazłem:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=301869 (ostatni post)
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=303477
http://light-reviews.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=513
czyli wygląda na to, że maja mniejszą pojemność niż ogniste, za to mają też mniejszą rez. wewn.
O jakości zabezpieczeń trudno coś powiedzieć, chyba, że da się coś wyczytać z tego wykresu na light-reviews ...
« Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 21:38:40 wysłane przez zaman » Zapisane
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: