Witam po przerwie i o rade pytam

W wyniku nie do końca przemyślanej decyzji nabyłem u P. Wonga

Solarforce L1200. Powinienem był wcześniej poczytać o 18650 łączonych szeregowo

Stało się, potworek już doszedł, a ja ... dalej nie wiem czym potworka nakarmić - tak, by zaświecił, ale nie zamienił się w chiński granatnik

Do tej pory nie używałem akusów li-jon w latarce i jestem raczej zielony w temacie.
Doczytałem się następujących informacji:
(podaję, by mnie nie opieprzano, że jest wiele tematów o 18650 - są, ale o karmieniu potworków typu L1200 nie ma, przynajmniej nie znalazłem)
1) tylko akusy protected, o niskiej rezystancji wewnetrznej
2) L1200 nie współpracuje z WOW/Hi-Max, ponoć współpracuje z niebieskimi Trustfire'ami
3) dedukuję, że być może będzie współpracował z nowymi Solarforce 18650 (niebieskie nadruki), bo podobno mają niską rezystancję wewnętrzną
4) wszystkie tańsze ładowarki to mniejszy lub większy shxt ... i jako taki wymagają opieki podczas ładowania (jak rozumiem, trzeba co jakiś czas je pomacać, czy im nie za ciepło i odłączyć zaraz po zakończeniu ładowania...)
Ponieważ zbliża się chiński Nowy Rok Księżycowy, czy jak oni tam tą tygodniową bibę nazywają i chciałbym wreszcie podjąć decyzję, to zwracam się do forumowych fachowców z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie kilku kwestii:
1) Jak naładować 3 x 18650 na ładowarce 2 x 18650, czy można ładować 2+1, czy bezpieczniej ładować pojedynczo i na koniec np. profilaktycznie sprawdzić miernikiem czy mają identyczne napięcie ?
Jakie różnice napięcia są dopuszczalne między 3-ami ogniwami łączonymi w szereg - zwłaszcza w tego typu prądożernej latarce (halogen >30W)?
2) Czy ktoś może sprawdzał jakie ogniwa chodzą (bądź nie chodzą) na L1200 i może coś polecić, względnie na podstawie swojej wiedzy pomóc wybrać np. z:
-nowe Solarforce z niebieskimi napisami (mój wybór na ten moment ze względu na umiarkowaną cenę, czas dostawy, deklarowaną niską rez. wewn. i ... nadzieję, że akusy Solarforce przypasują do latarki Solarforce

- ale może zaproponujecie coś lepszego)
-niebieskie Trustfire
-płomieniste Trustfire
-Sony ? z Kaidomain
-Soshine z DX/Kai
Latarkę i akusów będę używał sporadycznie, albo wręcz wcale, dlatego nie chcę inwestować w sprzęt "na wieki" - cena jest istotna, choć nie kosztem bezpieczeństwa.
Pewnie polecicie AW/Samsunga/Panasonica, ale 3 sztuki tego, to więcej niż koszt latarki i wolałbym znaleźć pasujące akusy <30zł/szt.

Z góry dzięki z pomoc

Andrzej