trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 22:40:41 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Marketingowe lumeny  (Przeczytany 4864 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Diabelek
bez rogow :)
Kierownik
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

a to tu moge cos wpisac ?

« : 2010-12-06, 08:55:12 »

Tak sobie czytam ostatnio, czytam i dziwne rzecz się pojawiają Wink
np latarka o mocy 500 lumenów, po przyglądnięciu się bliżej oczywiście ma 500 lumenów na diodzie, do tego jak to piszecie może być troszkę poniżej, bo producenci zaokrąglają żeby nazwa pasowała do zapowiadanej wcześniej świeczki z inną diodą czy po prostu dla prostszej nazwy Wink czyli ile to jest troszkę? 480? 460? Cheesy To ile na wyjściu w tej skali? 350? Mniej?
nic wgryźmy się dalej Wink
Jakoś wyczytałem, że latarka po zmianie diody na wydajniejsza dała mniej światła i krócej świeciła - zwiększenie rygorów pomiaru. No oki, czyli poprzednie pomiary były za bardzo przegięte? Wink
Teraz czasy świecenia podawane X czasu z płaska charakterystyką, ale okazuję się, że płasko jest na 2xRCR123 ale za to krócej o połowę, a X czasu jest na 18650 ale DD Cheesy no nieźle się robi Cheesy czyli max mamy przez kilka pierwszych minut a później już leci z górki Cheesy
Co jeszcze? Może parametry podawane na zimno-niebieskich diodach z selekcjonowanym napięciem specjalnie do pomiarów? A może dla ułatwienia parametry wyższe o kilka % od konkurencji, która też wyssała cyferki z palca? Cheesy
Czyli co? latarka 500 na wyjściu może mieć stabilnego koło 250 lumenów? Czy mniej ? Wink
Teraz się nie dziwię, ze śmiejecie się ze mnie i z Esthana gdy polecamy Surefire 200 lumenów czy NT120 Cheesy Cheesy

aha jeśli dopatrzyliście się jakiś podobieństw do sprzętów pokazywanych u nas na forum, to prawidłowo Wink , temat oparłem na wypowiedziach naszych dealerów i użytkowników, ale bez urazy biznes to biznes (i tu piszę bez sarkazmu i zupełnie poważnie)

Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave
Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5
Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
brutusik
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-12-06, 09:41:33 »

reszcie parę słów prawdy o tym co sie tu dzieje Smiley

Diabełek, czyżby i ciebie zaczął denerwować ten proceder Smiley

Ja idę o zakład że przed podaniem tych parametrów żadne z tych światełek (a mówimy tu o produkcji z dalekiego wschodu) nawet nie widziało pożądnego urzadzenia pomiarowego. Ale to tak samo jak kiedyś z candelami na allegro, ale z 6 czy siedmioma zerami liczby w opisach przestają już robić wrażenie, i oto pokazuje sie nowa jednostka - lumeny. Swoja droga to dla co po niektórych może sie wydawać że świecenie tymi lumenami jest lepsze niż candelami Smiley

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
Diabelek
Kierownik
*

« Odpowiedz #2 : 2010-12-06, 09:49:14 »

kiedyś myślałem, że to jest wyścig szczurów porównywalny z Mega Pixelami w telefonach, ale tu jest lepiej Wink Cheesy choć telefony zapewne też są kręcone softowo Wink ale to nie temat do tego działu

Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #3 : 2010-12-06, 10:20:45 »

Nie każdemu chce się inwestować w drogi sprzęt do dokładnego mierzenia ilości wypromieniowanego światła najwyraźniej - więc woli pociskać odpowiednią dezinformacje jak na przykład - Latarka 300 Lumenów - bez precyzowania o jakie tak na prawdę lumeny chodzi.

Co do SF, N-tac, HDS czy Ra-Lights jestem pewny danych. Przy czym SF z tego co wiem zaniża swoje dane o pewną wartość dla bezpieczeństwa (wynika też z krzywych świecenia).

Stąd, osobiście, cenię sobie producentów którzy pokazują krzywe (Fenix) lub szczerze piszą (Princeton Tec, SF) - 1h ileś tam lumenów, potem opada do zera bądź moon mode.
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-12-06, 14:45:30 »

Ostatnio coraz więcej producentów (np. 4sevens czy Fenix) przerzuca się na lumeny zgodne z normą ANSI FL-1 tzn. na wyjściu po 3 minutach świecenia (czyli lekkim rozgrzaniu). Ile to razy był płacz, że latarka z nową diodą świeci "słabiej" od tej ze starszą...

Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #5 : 2010-12-06, 14:50:42 »

Widac, że długo nie czytałem forum - bo mnie te ANSI FL 1 zaskoczyło Smiley
Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-12-06, 14:59:44 »

Tak jak mnie zaskoczyło 60lm od SureFire Roll Eyes Evil

Teraz rozumiem co to są lumeny SureFire Grin Aniołek

Szybko zmieniłem punkt patrzenia na latarki SF Cool

Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #7 : 2010-12-06, 15:03:55 »

Kwestia specyfikacji rynku:
- jeżeli sprzedajesz cywilom to jest szansa, że jeden to zmierzy i powie ch... tam - nie ma tej wartości co miało być. - Mało kto zareaguje bo i metody jakimi mierzymy są dalekie od doskonałości (luksometr i wiadro albo karton po mleku)

- jeżeli sprzedajesz rządowi, który ma laboratoria i wyjdzie w nich, że zamiast 60 Lumenów jest ledwie 45 - i to w kilku modelach z rzędu - to na starcie masz dużą reklamację i poważne kłopoty ze sprzedażą następnych partii. Nie mówiąc o utracie wizarunku :/ (Konkurencja nie śpi).

Co daje mniej więcej obraz na to ile który producent ma lumenów realnych Smiley
Diabelek
Kierownik
*

« Odpowiedz #8 : 2010-12-06, 15:12:16 »

czyli jakiś postęp widać, to fajnie Smiley pożyjemy zobaczymy Wink
Chemik czyli jak mówiłem Cheesy jak się spotkamy pijemy browarek na Twój koszt Wink
Esthan no dobra czyli cywila można dymać bo nie ma gnata? Wink Cheesy

Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #9 : 2010-12-06, 15:23:43 »

Jak dla mnie zwykłe prawo rynku.

Potentaci tacy jak SureFire, Cat Eye, Dorcy itp siadają kiedyś tam przy stole na targach i mówią sobie -
Słuchajcie chłopy - mamy kurwa przejebane z chińczykami. Robimy zabawki na prąd? Robimy. Należymy do Nema. Nalezymy! No to kurwa bierzem się do roboty i robim taki standard aby żółtki nas za szybko nie dogoniły. A jak zaczną gonić, to wypuścimy nową wersję normy.

I tak sobie chłopaki z FL 1 co nieco tyłek zabezpieczyły.

A chińczyk - sprzedać chce, bo miski ryżu za darmo nikt mu nie da, więc rżnie ile może z rozwiązań konkurencji (ciężko go dotknąć prawnie w chinach) robi wszystko na jeden parametr - cena. Inaczej nie wejdzie na rynek zdominowany przez Maglite, SF, Dorcy itp. A że człowiek z natury głupi jest to i kity mu pociskać można że latarka ma 100 Lumenów i świeci 200 godzin; albo, że ma lumenów pincet - to korzystają. Każdy chwyt jest dozwolony.

Diabełek - cywila można dymać w nieskończoność. Kto z nas ma dostęp dzisiaj do laboratorium które poda dokładny wynik ilości lumenów ? Chyba, że ktoś zamówienia rządowe robi na duże sumy to i ma w tym fundusz przewidziany na zbadanie próbnej serii. A cała reszta takich szaraków jak my zdana jest na łaskę producenta w pewnym sensie Wink
Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2010-12-06, 15:27:51 »

Jak nam to Diabełek dobrze zobrazował tendencja firm do marketingu to nie inaczej jak "dymanie" klienta Zły
Od razu można zauważyć, że większości firm śpieszy się i nieźle wychodzi ta tendencja Roll Eyes
Tylko tak jak napisał Esthan mało kto zauważy, że został "wydymany" Cool
Natomiast Ci co zdają sobie sprawę i boją się tego... to kupują tylko SF/HDS/NT/Ra Cheesy Cheesy Cheesy
Ostatnio przekroczyłem tą granicę i "ze strachu" kupiłem NT120P i SF L1 Lumamax Cree Tongue

P.S.
Tak jak mówiłeś Diabełek Tongue
Jak się spotkamy to wypijemy Grin

Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #11 : 2010-12-06, 15:31:45 »

Dla każdego to co jego Chemik,

cześć myśli - na ch... tyle wydawać. Za 100 PLN świeci tak samo - strzeli, kupię nową
część myśli - musi być złoty środek. Kupię coś za 200 PLN będzie świecić i starczy na dłużej.
część myśli - nie ma co ryzykować - biorę od renomowanego producenta - 300 PLN nie jego.
część myśli - fuck it all. Biorę tę za 1000 PLN bo jest fajna i mi staje na jej widok Wink

I co najpiękniejsze, każdy ma rację.  A producenci szukają sposobu aby dotrzeć do swojej grupy Wink
brutusik
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2010-12-06, 15:39:25 »

.......robi wszystko na jeden parametr - cena.......

nie do końca, niektóre chińskie produkty osiągaja w sklepach ceny jak dla mnie (przyzwyczajonego do cen SF/HDS/NT/Ra) szokujące - i w tym widzę problem bo to jest dowodem że zakłamany marketing potrafi odebrać niedoświadczonych klientów i wcisnąć wielkie G za kupę kasy.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #13 : 2010-12-06, 15:44:48 »

Ewolucja na rynku też jest. Po jakimś czasie nowi podnoszą sobie statut i co nieco sobie folgują.

Jak klient wystawia tyłek to czemu mu czegoś tam nie wepchać Wink

Diabelek
Kierownik
*

« Odpowiedz #14 : 2010-12-06, 15:52:27 »

Mierniki niepotrzebne, jeśli widzę, że 60 lumenów SF to więcej niż 100 parę ze starych Fenixów, to nie kupuje ich i tyle, fakt, że mało ludzi tak podchodzi, ale ja jestem spokojny Wink
Esthan to ja się pisze do ostatnich rubryk Wink

Strony: 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: