Tak sobie czytam ostatnio, czytam i dziwne rzecz się pojawiają

np latarka o mocy 500 lumenów, po przyglądnięciu się bliżej oczywiście ma 500 lumenów na diodzie, do tego jak to piszecie może być troszkę poniżej, bo producenci zaokrąglają żeby nazwa pasowała do zapowiadanej wcześniej świeczki z inną diodą czy po prostu dla prostszej nazwy

czyli ile to jest troszkę? 480? 460?

To ile na wyjściu w tej skali? 350? Mniej?
nic wgryźmy się dalej
Jakoś wyczytałem, że latarka po zmianie diody na wydajniejsza dała mniej światła i krócej świeciła - zwiększenie rygorów pomiaru. No oki, czyli poprzednie pomiary były za bardzo przegięte?

Teraz czasy świecenia podawane X czasu z płaska charakterystyką, ale okazuję się, że płasko jest na 2xRCR123 ale za to krócej o połowę, a X czasu jest na 18650 ale DD

no nieźle się robi

czyli max mamy przez kilka pierwszych minut a później już leci z górki

Co jeszcze? Może parametry podawane na zimno-niebieskich diodach z selekcjonowanym napięciem specjalnie do pomiarów? A może dla ułatwienia parametry wyższe o kilka % od konkurencji, która też wyssała cyferki z palca?

Czyli co? latarka 500 na wyjściu może mieć stabilnego koło 250 lumenów? Czy mniej ?

Teraz się nie dziwię, ze śmiejecie się ze mnie i z Esthana gdy polecamy Surefire 200 lumenów czy NT120

aha jeśli dopatrzyliście się jakiś podobieństw do sprzętów pokazywanych u nas na forum, to prawidłowo

, temat oparłem na wypowiedziach naszych dealerów i użytkowników, ale bez urazy biznes to biznes (i tu piszę bez sarkazmu i zupełnie poważnie)