trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 22:26:18 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Olight M20 XP-G R5 czy JETBeam JET-III M R5 SMO  (Przeczytany 2464 razy)
ArtP
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2010-11-29, 11:38:29 »

Coś w tym jest - faktycznie tryb maksymalny nie jest mi aż tak często potrzebny, więc może dało by się przeżyć.

Z drugiej strony jeszcze jedna rzecz - tryb minimalny Sunwayman  - 13 lm, JET III - 4lm. Czy owe 13 lm nie będzie trochę za dużo jak na minimum? Wiem - sprawa bardzo subiektywna, ale tak jak powiedziałem możliwości osobistego pomacania nie mam, więc wszelkie opinie mile widziane. Dla odniesienia powiem, że Olight M20 ma w minimum teoretycznie 7 lm i jak dla mnie mogłoby być mniej, natomiast być może wpływ na subiektywny odbiór ma inna dioda i dość mocne skupienie światła w Olighcie.

199 PLN? W promocji M20C jest za 250 PLN, chyba, że o czymś nie wiem (fakt - nadal to 80 PLN różnicy).
tedtoffi
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Pod Turbaczem

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2010-11-29, 15:36:21 »

Do trybu minimalnego dojrzewa się dość długo... Tryb naprawdę minimalny to tzw. moon czyli tryb księżycowy i może on mieć pół lumena a nawet mniej! I - co ciekawe - jest on dość często potrzebny w wielu okolicznościach.

Chwalebne jest świecenie przykładem lecz w ciemności lepsza jest latarka...
ArtP
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 2010-11-29, 16:02:06 »

Powiedzmy, że bardzo niski low, potrzebny mi często w pracy zapewnia Olight M20 z czerownym filtrem (dodatkowo kolor nie powoduje oślepienia).

Podsumowując zaś dywagacje odnośnie rozpatrywanych latarek:

Latarka będzie wykorzystywana w proporcjach (mniej więcej): około 5% w trybie max (najczęściej nie dłużej niż kilka minut jednocześnie - problem nagrzewania można chyba pominąć) - potrzeba dużo światła przy zasięgu stosunkowo niższym niż Olight M20 R2, tryb mid i min - czasowo pół na pół - pożądany niski low.

JET III - niższy (przynajmniej teoretycznie low) - plus, konieczność programowania poziomu świecenia - minus (nie mam pojęcia na ile upierdliwy jest proces programowania - jak upierdliwość jest znaczna - duży minus), cena - minus.
Sunwayman - wyższy (przynajmniej teoretycznie low) - minus, łatwo dostępne wszystkie tryby - plus, cena - plus, subiektywna ilość światła w trybie max na 18650 - zagadka (jeżeli spadek ilości światła w miarę korzystania z 18650 jest wyraźnie zauważalny - minus). Tak to mniej więcej widzę.

Kryterium ceny z racji, iż zakup planowany jest na lat kilka, jak wspomniałem jest ważne, ale drugorzędne. Mówiąc innymi słowy, gdyby w JET III zmiana trybów odbywała się tak jak w Sunwayman, różnicę w cenie bym przełknął bez zastanawiania się (no - mogłaby mieć jeszcze reflektor OP).

P.S. Wiem - męczę, ale mam zamiar w miarę zaspokoić moje oczekiwania zakupem.
tedtoffi
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Pod Turbaczem

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2010-11-29, 18:58:16 »

Mam JET III M z diodą R2 (czyli pierwszą wersję) i programowanie stanowi problem czasowy: możesz sobie ustawić dowolny poziom ale trwa to kilkanaście sekund! Nie ma sprawy gdy nie ma pośpiechu. Oczywiście cały czas masz natychmiastowy dostęp do trybu High (głowica dokręcona).

Chwalebne jest świecenie przykładem lecz w ciemności lepsza jest latarka...
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: