trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 22:25:29 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Olight M20 XP-G R5 czy JETBeam JET-III M R5 SMO  (Przeczytany 2464 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
ArtP
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2010-11-27, 16:57:51 »

Zastanawiam się nad zakupem nowej latarki i pod uwagę biorę dwie wymienione w temacie. Obecnie posiadam Olight M20 R2 i powiedzmy, że porównanie M20 R5 do M20 R2 na podstawie lektury forum jako takie mam (na podstawie porównawczych beamshotów oceniam, że M20 R5 mogłaby mi pasować).

Interesuje mnie natomiast (jeżeli miał ktoś możliwość porównania) jak się ma JETBeam JET-III M R5 SMO do Olight M20 XP-G R5 w praktyce (ilość światła)? Oglądałem beamshoty JETBeama, ale bezpośredniego porównania do M20 nie znalazłem.
Czy istniejące różnice uzasadniają większy wydatek w przypadku JETBeam? (jakieś zalety, o których laik latarkowy nie wie?)

W moim przypadku na korzyść Olighta przemawia fakt, że posiadam zestaw filtrów do ww (oraz cena).
Na korzyść JETBeama - pociąga mnie wizualnie i zawsze to coś nowego, a nie drugi Olight  Grin
Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-11-27, 17:06:56 »

Z uwagi na fakt, iż miałem kilka Olight-ów, a nadal posiadam kilka JETBeam-ów, mogę Ci śmiało polecić zakup JETBeam Aniołek
Jakość, wykonanie, precyzja, materiały użyte przez JETBeam są lepsze niż w przypadku Olight Roll Eyes
Oceniam to po praktycznym użytkowaniu w/w marek Cool
W sytuacjach podbramkowych, mimo iż mam kilka zmodowanych JETBeam to jednak sprzedałem Olighty, choć z M30 byłem dość mocno związany (użytkowo) Roll Eyes
Olight M20 już masz tyko, że na XR-E, zawsze możesz go zmodować na XP-G R5 u Mar3 Wink
Dlatego też proponuję Ci zakup JETBeam, a nie Olight Tongue

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2010-11-27, 18:03:36 »

Jetbeam tak za bardzo nie odstaje od Olighta, do tego Jet-III M R5 ma tylko gładki reflektor i bardzo brzydką dziurę w środku promienia głównego. Jeśli Twój M20 ma reflektor OP to polecam tylko zmianę diody do XP-G (i władnym odcieniu np. 3A/3C) i tyle.

ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-11-27, 18:38:27 »

Jetbeam tak za bardzo nie odstaje od Olighta, do tego Jet-III M R5 ma tylko gładki reflektor i bardzo brzydką dziurę w środku promienia głównego. Jeśli Twój M20 ma reflektor OP to polecam tylko zmianę diody do XP-G (i władnym odcieniu np. 3A/3C) i tyle.

W sumie - nad oddaniem w dobre ręce M20 w celu zmiany diody zastanowić się mogę. Nie zmienia to jednak faktu, że pasuje mi mieć dwie latarki, więc tak czy owak jakiś zakup się kroi. Możliwość przyszłej modyfikacji M20 przemawia za tym, żeby drugiego Olighta nie kupować (mieć w przyszłości dwie identyczne latarki to jakoś tak... nudno Grin).
Ten dziurawy promień w Jet III M R5 faktycznie mocno zauważalny? Czytałem różniaste opinie na obcojęzycznych stronach - zdania były podzielone.
Może jakaś inna alternatywa dla powyższych latarek przy założeniu - dużo światła, stosunkowo szeroko, przy przyzwoitym zasięgu (mniej więcej coś w stylu M20 R5)?. Z obecnie posiadanego Olighta jestem dość zadowolony ale skupienie światła trochę za mocne jak na moje potrzeby.
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-11-27, 18:45:08 »

W takim razie może Sanwayman M20C:
http://www.sunwayman.com/uploadfile/CKEditor/M20C-6(1).jpg
Olight M20 XP-G R5 czy JETBeam JET-III M R5 SMO

Strona producenta:
http://www.sunwayman.com/html/products/201005/31.html
opisana w/w to starszy model na XR-E, natomiast nowy na XP-G dostępny jest już u nas:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=75&products_id=420

W promocji:
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,58113.0.html

ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2010-11-27, 19:26:34 »

W takim razie może Sanwayman M20C:

Raczej odpada ze względu na tylko dwa tryby (prowadząc rozważania na Olightem i JETBeamem mało precyzyjnie określiłem wymagania) - latarki używam i w pomieszczeniach i na zewnątrz, z doświadczeń z M20 najsłabszy tryb często jest za słaby, a najmocniejszy - za mocny do potrzeb. Przydałby się tryb pośredni lub możliwość programowania jednego poziomu świecenia.
Pośrednio - pożądana również możliwość zasilania z 18650 oraz włącznik taktyczny (tryb chwilowy).
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-11-27, 19:51:43 »

http://www.milhunt.pl/sklep/images/fullfoto/sunway/m20c/latarka_sunway_m20c.jpg
Olight M20 XP-G R5 czy JETBeam JET-III M R5 SMO

Gdzie są dwa tryby Roll Eyes
Jak widzisz rewelacyjna zmiana trybów poprzez pierścień magnetyczny i 4tryby Cool

Edzia:

Model M20C w pełni spełnia Twoje wymagania, gdyż posiada:
● Tactical forward clickie switch for momentary on,
● Compatible with both 2*CR123A16340batteries and one single 18650 battery,
● Working voltage2.5~10V,

Jak widzisz posiada włącznik taktyczny, możliwość zasilania 18650, w dodatku w każdej chwili możesz włączyć latarkę z wcześniej wybranego trybu, więc aby uruchomić latarkę w mid czy max nie musisz przechodzić przez inne tryby, tylko odrazu ustawiasz ją w tym trybie i odpalasz Aniołek

Jest to wg mnie najbardziej ergonomiczny sposób zmiany trybów Grin
« Ostatnia zmiana: 2010-11-27, 19:57:52 wysłane przez Chemik79 » Zapisane

ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2010-11-27, 20:07:00 »

Gdzie są dwa tryby Roll Eyes

Zasugerowałem się opisem dostępnym pod tym linkiem:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=75&products_id=420

"[..] Dwa poziomy jasności oraz stroboskop
# ~280lm (1,5 godziny) zasięg ok. 200m
# ~13lm (100 godzin)  zasięg ok. 10m
# Zasilanie: 2 x bateria CR123A 3V lub 2 x akumulator (RCR)16340 3.6V [..]"

Jeżeli faktycznie jest jeszcze tryb mid i możliwość zasilania z 18650 to jak najbardziej zaczynam brać pod uwagę Grin
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2010-11-27, 20:25:05 »

Jest też podane:
"Zakres napięć: 2.5~10V"
Tak więc 18650 jak najbardziej można stosować Grin

Producent podaje, że model posiada low/med/high i strobo Wink

Zmieniono emiter z XR-E na XP-G, czyli lepszy rozkład światła na potrzeby EDC Aniołek

ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2010-11-27, 20:37:27 »

Jest też podane:
"Zakres napięć: 2.5~10V"
Tak więc 18650 jak najbardziej można stosować Grin

Panie, ja kompletny laik jestem w tym temacie Grin - dla mnie musi być jak krowie na rowie napisane Grin

Niemniej latarka spełnia moje wymagania - aktualnie przeglądam filmiki z jej udziałem.
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2010-11-27, 20:41:27 »

Aku li-ion mają zakres napięcia od 4,2V (w pełni naładowane) do ok.2,7V (rozładowane) Cool
Dotyczy to prawie wszystkich akusów Li-ion w tym 18650 Wink
« Ostatnia zmiana: 2010-11-27, 20:43:03 wysłane przez Chemik79 » Zapisane

sirmark
Opinii: (1)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2010-11-29, 02:31:55 »

Jesli chodzi o  Sunwaymany, ktore ma Milhunt to sa naprawde swietnie wykonane. Zmiana trybow pierscieniem bardzo fajna.
Jesli chodzi o swiecenie to wszystkie modele (M10A, M10R, M20C, M40C) sa bardzo konkurencyjne, a np. przy moich potrzebach nawet na prowadzeniu (bardzo plynne przejscie miedzy spotem a spillem). Mi sie strasznie podobaja, do tego stopnia, ze nawet kupilem M10A Wink
Jest jednak pewien minus - elektronika, ktora jednak troszke musi zostac dopracowana. W testowanych egzemplarzach, jedna sztuka ulegla lekkiej awarii, a M20C i M40C w trybie high mialy tendencje do sporego nagrzewania sie.

« Ostatnia zmiana: 2010-11-29, 10:34:12 wysłane przez sirmark » Zapisane
Pikom
Opinii: (3)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdynia

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2010-11-29, 07:17:53 »

Testy są dostępne tu: http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,58161.0.html

Może i nie wszystko w Sunwaymanach jest idealne, ale moim zdaniem warte są swojej ceny. Zwłaszcza teraz, gdy trwa promocja na produkty wchodzące na nasz rynek. Nie wiem czemu... Wink ale większość osób które osobiście wzięły do ręki M20C i M40C nie chciała mi ich oddać... Czytam sporo komentarzy, czasem krytycznych, ale jesli opierają się wyłącznie na parametrach i wykresach to nie zawsze są uzasadnione. Najlepiej znajdź możliwość osobistego pomacania latarek które chciałbyś kupić - nie ma nic lepszego niż poświecić i przekonać się na własne oczy.

Pozdr,
Pikom
ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2010-11-29, 11:08:21 »

Z osobistym pomacaniem latarek, to raczej nie będę miał takiej możliwości - bazuję więc na informacjach, które można znaleźć w necie (włącznie z filmikami prezentującymi poszczególne egzemplarze). Po zapoczątkowaniu tego wątku praktycznie cały weekend spędziłem na lekturze i znajduję się w sytuacji - osiołkowi w żłoby dano.... Grin

W obecnej chwili waham się pomiędzy wspomnianym Sunwaymanem M20C a JET-III.

Obie spełniają moje wymagania, dodatkowo sposób zmiany trybów świecenia wyeliminował powiedzmy innych konkurentów. Obydwie podobają mi się wizualnie. Rozkład światła, na podstawie tego, co można wywnioskować z materiału do znalezienia na necie, bardziej podoba mi się w Sunwaymanie.
Na Sunwaymana byłem już praktycznie zdecydowany, ochłodził mnie nieco ów wspomniany wykres na 18650 (fakt - dla mnie czysta teoria, której w praktyce sprawdzić mógł nie będę, jak to się odzwierciedla w ilości światła). Jeżeli sprawa jest znacząco-zauważalna to byłby to minus dla tej latareczki.

Nie planuję częstej wymiany sprzętu - latarka, którą wybiorę będzie musiała posłużyć dłuższy czas, więc różnica w cenie pomiędzy obydwiema latarkami nie jest sprawa pierwszorzędną. Cóż - mętlik mam już taki, że pewnie przy ostatecznym wyborze pokieruję się jakimś chwilowym impulsem  Grin
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2010-11-29, 11:20:01 »

Nie sądzę, aby to było aż tak bardzo dla Ciebie istotne, choć z czasem rozładowania akusa ilość światła faktycznie będzie malała Cool

Tylko pomyśl nad jednym, ile musiałbyś świecić na maxa, żeby rozładować akusa Roll Eyes

Biorąc pod uwagę różnicę w cenie i ilość trybów, gdzie M20C ma 4 tryby zmieniane pierścieniem magnetycznym i w promo 199zł, a Jet-III M ma 2 tryby(jeden programowalny) zmieniane poprzez obrót głowicy i 329zł Roll Eyes

Tak więc za Jet-III M R5 masz M20C + ładowarka i dwa dobre akusy i kuriera Grin

Mi niestety nie wystarczały w Jet-III M 2 tryby, dlatego zmieniłem driver na DF 1,4A i emiter na XP-G R4 3C Grin

Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: