Dzięki uprzejmości Milhunt.pl otrzymałem do testów najmocniejsze światełko ze stajni Trustfire - Trustfire X6.
Na pokładzie jest dioda Luminus SST-90 a więc oczekiwania pod kątem ilości światła mamy spore.
Dane producenta
# Reflektor aluminiowy typu SMO (gładki)
# Maksymalna siła światła: 2300 lumenów
# Wykończenie: Aluminum T6061-T6
# Pięć trybów pracy: Hi > Mid> Lo > Strobe >Stobe Mid
# Zasilanie: 3 x akumulator 18650 3.7V Li-Ion
# Wymiary: długość: 357mm, średnica głowicy: 80mm
# Waga: 880g (bez baterii)
W skład zestawu wchodzi latarka, uchwyt (pasek do jej noszenia), ładowarka oraz 3 akumulatory lion 18650 (ja otrzymałem do testów tylko sama latarkę, po prostu Citrofan wysłał mi ją natychmiast po ich otrzymaniu przez milhunt.pl)
Trustfire X6 sprawia wrażenie maczugi z dużą głowicą, natomiast nie jest zbyt ciężka, jeśli porównamy jej rozmiary do Olight SR90 (recenzja tutaj
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,57416.0/highlight,olight+sr90.html ) to widać jej większą długość, mniejszy reflektor, ale i wagę też znacznie mniejszą.
X6 jest zasilana z 3x18650 co jest kompromisem zasilania biorąc pod uwagę prądożerność diody oraz rozmiary/masę latarki.
Nie wiem jaka dokładnie jest dioda na pokładzie, ale nie świeci zimno, trudniej oszacować za to jasność latarki.
Zmierzmy pobierane prądu z 3x18650 w poszczególnych trybach

Trustfire X6 - moc SST90 ??
3x18650 z każdego ok 2.15A, ile będzie szło w diodę ? - załóżmy ok 5-6A, dla diody SST-90-W57S-GN200 o temperaturze barwowej 5700K Jasność 1000 - 1200lm @3.15A, 1580 - 1900lm @5A powinniśmy mieć ok 1500-1900lm, nie jest źle (mniej niż podaje producent i raczej nie wkładają najnowszych binów diod)
W latarce jest włącznik rewers, czyli zmiana trybu odbywa się pow łączeniu latarki przez lekkie naciśnięcie włącznik. Sterownik zapamiętuje ostatnio używany tryb jeśli jest używany >2s, jeśli zmiana trybu będzie szybsza, to przy następnym włączeniu X6 uruchomi się w trybie kolejnym.
Porównanie wielkości, od lewej Dereelihgt CL1HV3, Tiablo A10, Trustfire X6, akus 18650

Spora maczuga- prawda ?
Porównanie reflektorów Tiablo A10 kontra Trustfire X6

A niedawno dla mnie Tiablo A10 było spora latarką. eflektor X6 jest znacznie szerszy ale o podobnej wysokości jak w A10
SST90 w refie X6 oraz widok reflektora X6

Zastosowano pływający reflektor, to znaczy nie jest on ściśle i na sztywno mocowany w głowicy, ale ma spore możliwości przemieszczania się podczas skręcania głowicy. Skutkuje
to tym, że nie zawsze idealnie dopasuje się do diody. Szybka oraz ref są dość czyste- jest trochę pyłków w środku-nie przeszkadza to w użytkowaniu.
Włącznik X6 oraz jego sesja rozbierana

Gruba, złocona sprężynka a w środku znany dobrze klik z wielu innych latarek.Ciekawostką są 2 nakrętki w środku.
Gwint w obu tubach

Szału nie ma- działa, ale chroboce, warto przesmarować gwinty od razu. Może w końcu Trustfire nauczy się robić porządne a nie takie poszarpane gwinty ?
Części skłodowe X6 oraz rozebrana głowica

Od lewej widać włącznik, 2 tuby (pewnie 2 łatwiej wykonac niż długa jedną) , pierścien nakręcany na głowicę, sama głowica. Po wykręceniu reflektora widać podkładkę
dystansowo-izolacyjną.
Dioda SST90 w głowicy

Dioda przyklejona dokładnie, dodatkowo przykręcona jedną śrubką (czemu jedną ?)
Body oraz widok jego widok od strony zasilania

Porządny kawałek porządnie anodowanego aluminium - spory radiator, bardzo spory- nie wiem po co aż taki duży, spokojnie mógłby być 2 razy niższy a i tak wszystko by się zmieściło, no chyba, że damy porządny driver wyciągający ostatnie soki z diody - bez problemów się zmieści w środku. Dodatkowo widać cycek miedziany podający + z akumulatorów do drivera - jest on zamocowany na sprężynie albo w podobny sposób, po jego dotknięciu czuć lekkie drgania.
Rozkład promienia X6 oraz sam spot

Dla porównania Tiablo SST50

Widać od razu, że nie jest to ładne kółeczko z centralnym spotem i potem przejściem w spill, ale szeroki i dość rozlany spot z duzym spillem, SST50 w Tiablo A10 lepiej wygląda.
Zdjęcia terenowe , odległość ok 100-140m
Referencyjne

Od lewej Trustfire High, Mid, Low

Tiablo A10 z SST50 ok 2.5A w diodę

Terenowe odległość ok 30 do ściany
od lewej referencyjne, X6 High, Mid, Low

Inne lampki, od lewej Deree z XPG 1.4A w diodę, Tiablo A10 z SST50 2.5A w diodę

Wykres działania, ale powtórzę go jak skompletuję lepsze 18650

Moje uwagi po testach:
Wykonanie latarki : w tej klasie cenowej bardzo dobre, powłoka bez braków i skaz (nie jest to HAIII), podwójne oringi uszczelniające, brak ostrych krawędzi, pewne działanie klika, ciekawy design, niezbyt dokładnie wykonane gwinty
Osiągi: bardzo dobrze dobrane tryby, osiągana jasność bardzo przyzwoita (acz mniej niz podaje producent), możliwość poprawy jasności przez wymianę sterownika na inny (obudowa bez problemów zapewni dobrą termikę)-szkoda, że producent od razu nie daje sterownika wykorzystującego możliwości Luminus SST-90, byłoby nieźle przy prądzie ca 9A w diodę.
Zasilanie: 3x18650 nie jest złym rozwiązaniem, ale musimy używać akusów zabezpieczonych i dobrej jakości (np niebieskie trustfire nie działają w tej latarce), dodatkowo sprężyna włącznika jest mocna i może uszkodzić dół akumulatoka (pewnie słabe akusy zostaną lekko wgniecione po czasie)
Dziękuję pięknie firmie milhunt.pl za udostępnienie latarki do testów.