trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 22:20:37 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: podwójne światło rowerowe [projekt]  (Przeczytany 1730 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
mArcoki
Opinii: (7)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« : 2010-11-23, 20:00:44 »

Zastanawiam się nad zmontowaniem oświetlenia rowerowego. Jako baza mają posłużyć 2 latarki Solarforce L2. Zamierzam skrócić body, powiercić dziurki na przewody i wstawić nowe bebechy. Chciałbym aby światełka były dwa - krótkie i długie. Do długich myślę o standardowym refie pod D26, do tego XP-G 3B/C +/-1.5A i dobre chłodzenie. Jako krótkie kolimator, mieszczący się w głowicy. Nie wiem jaka dioda, co będzie najwydajniejsze, ale pewnie też ta sama XP-G, ale max 900mA powinno wystarczyć.  Chciałbym aby obie korzystały z tego samego zasilania - 2x18650 AW 2900mAh. Włącznik główny może być na jednej z latarek. Dodatkowo dwa przełączniki on/off do długiego i on/on (900/150mA) do zmiany trybów krótkiego.

Teraz problemy:
  1. Jaki kolimator się nada? (mam słabe doświadczenie w latarkach na rower)
  2. Jak uszczelnić styki i przełączniki aby przełącznik był zawsze na miejscu, a aku pak i latarki można było łatwo odpiąć. Aku pak będzie w miejscu koszyka na bidon.

Z góry dziękuję za rady.

Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-11-23, 20:13:09 »

Nie polecam pompować 1,5A w diode, a 1,4A. Na świetle nie stracisz, ale przedłuży się żywotność. Jeśli dobrze wiem, to były przypadki, że 1,5A po chwili zabiło XP-G...

Ad.1 Ja bam 15*, tylko pytanie to kąt połowiczny czy całkowity. Jaki by nie był, to trochę za szeroko i trochę swiatła się marnuje. To w przypadku jednej lampki i spokojnej jazdy. W Twoim projekcie powinno być akurat, z racji dedykowanego na odległość. Smiley

Chyba kurde +/- 15*, ale pewien nie jestem...

NaŁoCzA Wink

Dominik
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Shenzhen

« Odpowiedz #2 : 2010-11-23, 20:54:23 »

Moim zdaniem ze złej strony się do tego zabierasz - kupa rzeźbienia i 2 zdewastowane latarenki a efekt końcowy może nie być do końca zadowalający.

Podstawą lampki mogą być dwa kolimatory Ledila LXP-D i LXP-SS do tego 2 ledy Cree XP-G - poszukaj w najbliższym metalowym rury calówki alu ścianka ok 2mm + pręta pasującego w ta rurę, jak nie znajdziesz pręta to może być zakończenie rury miedzianej 22mm - pasujące do rury. Wtedy z 3 zakończeń masz osadzenie soczewki, radiator pod stara i zaślepkę na koniec lampki.

Przełączniki to by były 2 kliki lub lepiej 2 przełączniki hebelkowe 3 pozycyjne z kapturkami uszczelniającymi - pasujące drivery do tej kombinacjo to ledim miał w swojej ofercie 2 sztuki by były potrzebne.

mArcoki
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-11-23, 20:58:26 »

YYY troszkę nie rozumiem ad.1
Jedno światełko ma świecić blisko, ale zdecydowanie do przodu, a nie na boki.Drugie na zasięg ale też nie do przesady. Mały punkt też będzie bez sensu. Mówisz 1,5 pali diodę? Ale to max co podaje producent czyli w teorii 2A powinny wytrzymać. Mogę dać MC-E albo SST-50 ale chyba niema sensu. Chyba, że XM-L w międzyczasie wejdzie to może na poziomie 2-2,5A będzie dobry efekt.

Moim zdaniem ze złej strony się do tego zabierasz - kupa rzeźbienia i 2 zdewastowane latarenki a efekt końcowy może nie być do końca zadowalający.

Podstawą lampki mogą być dwa kolimatory Ledila LXP-D i LXP-SS do tego 2 ledy Cree XP-G - poszukaj w najbliższym metalowym rury calówki alu ścianka ok 2mm + pręta pasującego w ta rurę, jak nie znajdziesz pręta to może być zakończenie rury miedzianej 22mm - pasujące do rury. Wtedy z 3 zakończeń masz osadzenie soczewki, radiator pod stara i zaślepkę na koniec lampki.

Przełączniki to by były 2 kliki lub lepiej 2 przełączniki hebelkowe 3 pozycyjne z kapturkami uszczelniającymi - pasujące drivery do tej kombinacjo to ledim miał w swojej ofercie 2 sztuki by były potrzebne.

Ale te latarki są tanie i całkiem pasują mi wizualnie. Po prostu ich nie szkoda. Do tego problem długiego światła i odchodzi bo wstawię ref d26. Przełączniki to pół biedy bo polutuję, uszczelnię i zostawię. Ale podłączenia latarek i aku...

Sterowniki już mam na oku i właśnie o Edimie myślałem. Ma dokładnie to czego mi trzeba.
Kolimatory, o których piszesz na szczęście są tanie i mogę popróbować z kątem. Zamówię te o których piszesz i zobaczymy. Ale do długiego raczej ref.
« Ostatnia zmiana: 2010-11-23, 21:26:50 wysłane przez mArcoki » Zapisane
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-11-23, 23:04:40 »

Mówisz 1,5 pali diodę? Ale to max co podaje producent czyli w teorii 2A powinny wytrzymać.

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Słyszałem o jednym przypadku spalenia diody po puszczeniu prądu 1,5A, ale to przypadek jednostkowy i może coś innego jej dolegało i sczeźnięcie nie musiało wynikać li tylko z prądu.

NaŁoCzA Wink

Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2010-11-23, 23:14:39 »

Dość długo EDC-uje JETBeam Jet-III M na XP-G R4 3C i driver DF 1,4A Evil
Owszem, nie używam jej w trybie max dłużej niż 10-15min, gdyż nie miałem takiej potrzeby, ale nie zauważyłem większych problemów z temperaturą Cool
Nagrzewa się, ale da się z niej spokojnie korzystać Wink
Mimo wszystko uważam, że te 1,4A to sporo i nie ładowałbym XP-G więcej Roll Eyes

Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-11-23, 23:17:58 »

Tak sobie teraz myśle, że czasem podaje się 1,4A w XR-E w chińskich throwerach i się nie palą od razu. Tu dioda będzie się przy takim samym prądzie mniej się grzać, no i ten przepływ powietrza przy jeździe... Aniołek

NaŁoCzA Wink

mArcoki
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2010-11-24, 20:24:06 »

No i jeszcze planuję duży miedziany radiator wystający z latarki, tak że chłodzenia będzie dobre. Ale 1.4A nie zrobi mi dużej różnicy tak naprawdę. Nawet 1.2A będzie ok.

Nurtują mnie styki. Przydało by się jakieś uszczelnione podłączenie jak przy zasilaczu DC. Nieuszczelnione łatwo dostać, a takowych nie widziałem nigdzie. Zamówiłem kilka soczewek Ledila za radą Dominika i zobaczymy co z tego będzie. Ale sądząc po fotkach w necie, będę zadowolony z rozkładu światła. Zobaczymy jak siedzą w głowicy Solarforce.

Jeszcze aku pak. Myślałem żeby połączyć 2 tuby, z jednej strony dać zaślepkę, a z drugiej włącznik oryginalny, przymocuje to do obciętego koszyka na bidon i bardzo łatwo będę mógł wypinać. Chyba, że mi coś odbije i stwierdzę, że 2x18650 to za mało Wh Smiley
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2010-11-24, 21:41:37 »

Zamówiłem kilka soczewek Ledila za radą Dominika i zobaczymy co z tego będzie.

Ja nie brałem chyba od Ledila, ale pasowały do SF L2 idealnie - bo to substytut refa D26. Aniołek

NaŁoCzA Wink

mArcoki
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2010-12-12, 10:24:51 »

a może XM-L, parametry ma obiecujące. I można dać 2A do długiego światełka. Tylko na ciepłe czy neutralne trzeba będzie poczekać. Wiecie już może jak się sprawują (rozkład światła)? Jest do nich optyka?
Dominik
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Shenzhen

« Odpowiedz #10 : 2010-12-12, 10:46:03 »

mArcoki, nie w Polsce, sam czekam...

mArcoki
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2010-12-12, 13:18:45 »