trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 22:18:24 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Lampka do dynama z diodą Cree na bazie Shimano LP-C050  (Przeczytany 2009 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Vascator
Kierownik
Opinii: (0)
*

« : 2010-11-13, 09:51:50 »

Witam. Słowem wstępu, zamontowałem sobie od razu po kupnie roweru piastę z dynamem. Podłączyłem wszystko ładnie do shimanowskiej lampy z przełącznikiem i wyjściem na tył, no i tak jeździłem... A świeciło to prawdę mówiąc dość krucho  Sad . Oryginalna lampka miała beznadziejny rozkład światła, płytki reflektor i była bez soczewki. Słowem, mnóstwo światła marnowało się po bokach. Szukałem czegoś lepszego, ale niczego nie znalazłem.

Wtedy zacząłem myśleć nad podłączeniem do wszystkiego diody. Stosowne instrukcje znalazłem tutaj: 

www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1723&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=33f271754eda7d2c507ebd7f1a2f1903

Kupiłem elementy, i po paru miesiącach bezczynności, w 3 godziny powstało to :  Evil

http://images47.fotosik.pl/378/2eaf128d40577630m.jpg
Lampka do dynama z diodą Cree na bazie Shimano LP-C050

Wiem, estetyka zdjęcia marna. Ale długo się starałem, nic lepszego nie wychodzi.

A teraz parę słów o konstrukcji. Nie chciałem składać "kwadraciaka", bo podłączenie tylnej lampki byłoby kłopotliwe. Tu miałem gotowca, wystarczyło zainstalować elementy. Początkowo wszystko miało być zrobione w NRD'owskiej, prostokątnej, białej lampie, ale ją zgubiłem  Grin . Wtedy zajrzałem do Shimano i odkryłem mnóstwo miejsca w środku. Potem okazało się, że w plastikowe rowki wewnątrz( są tam bez wyraźnego celu) idealnie pasuje dioda prostownicza w formie walca na 4 nóżkach. Widać to bezpośrednio pod kondensatorem. Kond. też w miarę ładnie wszedł. Nóżki diody prostowniczej przylutowane są bezpośrednio do styków żarówki, są tam odpowiednie szpary, które bardzo to ułatwiają. W jednym z "wcięć" w białym radiatorze diody jest właśnie drucik zasilający diodę prostowniczą. Obudowa lampy Shimano LP-C050 idealnie pasuje pod taki tunning.

Diodę cree przykleiłem do plastikowej oprawy żarówki poxipolem, bez dodatkowego radiatora, aby nie zwiększać masy( coby się nie urwało  Wink ) Mam nadzieje, że fabryczny radiator wystarczy, ale zawsze można wyciąć jakieś otworki wentylacyjne, albo kiedyś dać mały radiatorek. Na to soczewka z allegro, i gotowe. Kondensator i diodę polałem dużą ilością kleju polimerowego* , żeby wszystko trzymało się kupy, teraz lampka leży nad kuchenką i "dojrzewa"  Grin

Więc cóż, z niecierpliwością czekam na mrok. Wiem, że estetyka lutów, klejeń(których na zdjęciu jeszcze nie ma) etc. nie jest ogromna, ale robione było bez planów, na gorąco. To póki co prototyp, jak coś się rozleci, będę próbował poprawić. Coś więcej skrobne nt. jak z nią pojeżdżę, i jak zadziała.

« Ostatnia zmiana: 2010-11-28, 16:20:22 wysłane przez Vascator » Zapisane
Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-11-13, 14:51:34 »

Czekamy z niecierpliwością na efekt końcowy, czyli to co najważniejsze, rozkład i różnicę w ilości światła Cool

Vascator
Kierownik
Opinii: (0)
*

« Odpowiedz #2 : 2010-11-14, 17:50:49 »

Shocked

Wow- tyle mogę powiedzieć o swoim pierwszym wrażeniu. Teraz gdy ochłonąłem, wciąż widzę to samo. Ilość światłą nieprawdopodobna w porównaniu do żarówkowych lampek do dynama. Jest go jak dla mnie aż za dużo  Grin. Moc na prawdę wielka, nie spodziewałem się tego. Gdy do tej pory jeździłem pewną zupełnie ciemną, wyboistą polną drogą, jechałem bardziej na pamięć niż polegając na świetle z poprzedniej lampki. Żeby zobaczyć dziurę, musiałem się wpatrywać w światło.

Teraz widzę wszystko do 10 metrów wprzód  Grin . Nawet jadąc te 15 km/h, przy szeroko świecącej soczewce 14*, jest bardzo jasno, dziury, ludzie, krzaki, wsio oświetlone bez wpatrywania się. Soczewka mogła by jednak świecić trochę wężej, ale jak kto woli. 14* świeci szeroko i bardziej niż wystarczająco daleko. Zastosowałem niezbyt nową diodę cree XR-E o barwie ciepłej. Z nowszych diód światła byłoby jeszcze więcej.

Na miasto stosuję małą osłonkę, żeby nie oślepiać, poza tym w mieście są przecież latarnie, wystarczy, że mnie widać  Wink .

Jestem bardzo zadowolony. Przydałby się drugi tryb do miasta, ale to szczegół. Polecam każdemu, kto potrzebuje światła z dynama, zwykłego, albo takiego w piaście.

Więcej wrażeń jak dłużej pojeżdżę, i jeszcze jedno- jedzie mi się zdecydowanie lżej! Opór jest znacznie mniejszy niż przy żarówce. Jednym słowem- polecam.

« Ostatnia zmiana: 2010-11-14, 17:54:11 wysłane przez Vascator » Zapisane
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: