|
« : 2010-10-13, 21:00:37 » |
|
Witam! Jestem nowy i zielony jeżeli chodzi o latarki led. Mam nadzieję, że dostanę odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Chciałbym kupić dobrą latarkę (chodzi mi przede wszystkim o zasięg) do 500 zł. Nie jest mi potrzebna do jakiegoś konkretnego celu typu miślistwo, patrole, poprostu chcę mieć dobrą, mocną i niezawodną latarkę. Mam na oku następujące modele:
- Olight M30 Triton - Olight M21 Warrior - JETBeam Raptor RRT-0 R5 - JETBeam Raptor RRT-2 R5 - JETBeam JET-III M R5 SMO - DBS v3 Dereelight MC-E - Tiablo ACE-G - ThruNite Catapult SMO v2 SST-50
Trochę dużo tego, ale może ktoś doradzi którą warto kupić. A może w ogóle inną niewymienioną przeze mnie? I jeszcze jedno, czy wartość lumenów przekłada się na zasięg światła czy zależy to bardziej od innych parametrów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2010-10-13, 22:43:52 » |
|
 backdoorman ! Póki co widzę straszną rozbieżność w wielkości, a o za tym idzie w zasilaniu latarek  Zastanów się co chcesz osiągnąć  Czyli jak największą ilość światła przy jak najmniejszych gabarytach  Konkretne zasilanie, czy jakieś inne upodobania  Jeśli zaś chodzi tylko o konkretny zasięg to z podanych przez Ciebie latarek wybór padłby na ThruNite Catapult v2  Pozdro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2010-10-13, 22:45:49 » |
|
Lumeny mają małe przełożenie na zasięg, ważniejszy jest typ diody oraz wielkość reflektora. W skrócie - w tym samym reflektorze najdalej poświeci Cree XR-E (mały chip - powierzchnia świecąca=duża jasność na milimetr kwadratowy), najbliżej SST/MC-E (są to duże diody, jasność czerpią z powierzchni, MC-E to nic innego jak 4xXR-E w jednym opakowaniu). Oczywiście im większy i głębszy reflektor tym zasięg lepszy.
Rozumiem, że 500zł to cena za samą latarkę, zasilanie dodatkowo? Nie polecam zasilania z CR123A - to drogie, jednorazowe baterie, akumulatory 18650 mają bardzo dobre parametry i po zakupie zapewniają niemal darmową eksploatację.
Wśród wymienionych przez Ciebie modeli są bardzo różne latarki, małe, duże, mocne, słabe, z zasięgiem dużym i wręcz przeciwnie. Po kolei: Olight M30 - latarka lekko maczugowata, najlepiej zasilać z 2x18650, sporo światła, promień uniwersalny (nie jest to dalekozasięgowiec), Olight M21 - latarka średniej wielkości (jak na 1x18650), dość jasna, słaby zasięg (duża dioda+mały reflektor), krótki czas pracy. JETBeam Raptor RRT-0 R5 - mała latareczka, zasilanie 1xCR123A lub 1AA, mała także nie wyróżnia się zasięgiem czy czasem działania. JETBeam Raptor RRT-2 R5 - podobna wielkościowo do M21, tylko ciut mniej światła, ale lepszy zasięg i 2x dłuższy czas pracy. Fajne, uniwersalne światełko. DBS v3 Dereelight MC-E - do zasilania z 2x18650 więc (podobnie jak M30) maczugowata, sporo światła, średni zasięg. Tiablo ACE-G - podobnie jak powyższe z MC-E, z tym że jest ciut większa i ma ciut lepszy zasięg. ThruNite Catapult SMO v2 SST-50 - mimo zasilania z 2x18650 największa ze wszystkich, ciężka, niemal pancerna (duży reflektor, grube ścianki), najjaśniejsza z wymienionych, a dzięki owemu dużemu refowi również zdecydowanie najdalej poświeci. Jest dobra, ma moc, z niezawodnością też chyba nie ma problemów.
Nie wiem do końca czego szukasz - jeśli mocy i zasięgu to Catapult się sprawdzi, jeśli ma być uniwersalna to nie bardzo (bo czymś takim ciężko poświecić pod nogi czy oświetlić pokój).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2010-10-14, 16:10:51 » |
|
Dzięki za odpowiedzi. Więc jednak Catapult. Podoba mi się, ale skoro przekraczamy 500 zł to może jest coś w tej cenie lepszego od Catapult? Może ktoś używa i wypowie się na temat zalet i wad? A jak się ma Catapult do Maga 6D? Wiem, że to w ogóle inny system, ale nie używałem nigdy latarek LED, nawet nie trzymałem takowej w dłoni. No i co daje reflektor OP, czym się różni, jakie wady i zalety?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2010-10-14, 20:16:02 » |
|
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,58045.0.htmlMoże to ci coś pomoże, wszystkie te 2 sa poręczne nie są to wielkie kozy, Pomyśl jeszcze o RRT-2 lub dbs. Dbs ciup mniejszy zasieg i troszke wiekszy spot niz a10g zależy na jakiej diodzie na m-ce dbsa bym nie brał. RRT-2 w ręku nie mialem. Natomiast mialem ETBeam JET-III M R5 SMO i wogole nie powala ani swiatlem ani zasięgiem. Catapult juz jest sporą latareczką. Na mce tak jak przedmówca zasięgu duzego sie nie spodziewaj,i minimum 2x18650 bo inaczej dlugo nie poswieci. Gdyby mi chodziło o zasieg bralbym dbsa lub a10g.Z 500zl starczy ci na ladowarke,akumulatorki warto mieć z 2 sztuki,latarke i jeszcze na piwo zostanie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2010-10-14, 20:20:04 wysłane przez ben_sage »
|
|
Tiablo A10g ,Olight m30 op mc-e ,CL1Hv4 Dereelight XP-G R5 op.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2010-10-14, 22:25:40 » |
|
Ok, Ty byś wziął a10g, ale nie trzymałeś w ręku Thrunite. W sumie to a10g tez mi się podoba pod względem możliwości. Więc może niech ktoś się wypowie porównując Catapult i A10g. Którą brać i dlaczego? Przypomianm, że chodzi mi o zasięg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2010-10-14, 22:35:13 » |
|
http://fonarevka.ru/indexen.html scene: Utility tunnel Możesz bezpośrednio porównać A10 i Catapultę. Tiablo robi mniej światła, za to o znacznie lepszym skupieniu, które dociera do końca tunelu. Możesz też pomyśleć o Tiablo A9+kolimator (wtedy będzie 100% zasięg).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2010-10-14, 22:38:09 wysłane przez phantom »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2010-10-14, 22:40:27 » |
|
Niedawno stałem przed wyborem czegoś o najwiekszym zasięgu nie licząc olighta sr i rrt-1 to latarka ktora swieci najdalej. Nie musze trzymać catapulty aby to wiedzieć. Polecam to co mam,znam lub widzialem.Jeśli chodzi ci o zasieg catapult dostanie baty. Jeśli chcesz coś wyżej to rrt-1 roznica w zasięgu nie bedzie znaczna a portfel chudszy o 150zl,dlatego nie poszedlem w rrt-1. Polecam ci kolego poszperać w internecie.Na swoje pytanie znajdziesz miedzy innymi tu odpowiedz. http://fonarevka.ru/Więcej dodawać nie trzeba.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2010-10-14, 22:45:33 wysłane przez ben_sage »
|
|
Tiablo A10g ,Olight m30 op mc-e ,CL1Hv4 Dereelight XP-G R5 op.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2010-10-15, 08:57:05 » |
|
A9 bez kolimatora będzie lepsza w miotaniu niż Catapult? Kolimator będzie pasował do Tiablo A9 XP-G R5?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2010-10-15, 10:00:13 » |
|
To może dać ciekawy efekt, mówię tu o A9 XP-G R5 + Kolimator  Oczywiście, że będzie pasował  A9 na XP-G jak chodzi o zasięg będzie świeciła na zbliżoną odległość jak Catapult,ale wiadomo, że ilość światła w Catapult jest duuużoo.. większa niż A9 XP-G 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2010-10-18, 19:56:37 » |
|
No więc chyba zdecyduję się na Tiablo. A więc teraz jesli chodzi o aku to jakie polecilibyście?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2010-10-18, 19:58:52 » |
|
Jakośc na mierne 4, czy 5 z plusem? 
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2010-10-18, 22:35:31 » |
|
I jedne i drugie, jakbyś mógł wskazać różnicę to by było fajnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2010-10-18, 22:42:43 » |
|
Jakość - AW 2600mAh (są na Allegro) Tak trochę mniej jakość  - TrustFire 2400mAh (też są)
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2010-10-18, 23:06:55 » |
|
Jakość - AW 2600mAh (są na Allegro) Tak trochę mniej jakość  - TrustFire 2400mAh (też są) +1Jak wyżej, a TrustFire 2400mAh "ogniste" najlepiej wypadają, choć szare też niezgorsze są 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|