trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 21:45:40 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: JetBeam BK135A  (Przeczytany 5266 razy)
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2010-10-11, 19:40:00 »

O widzisz - a mógł byś szczelić fotkę EZAA przy BK135A  Roll Eyes ?

Na klik jest rada - wciskać czubkiem palucha  Grin ale ogólnie sprawia pozytywne wrażenie, czuć mocną sprężynę i pewne kliknięcie  Smiley

Wiesz ja rozumiem, że czasem jakiś driver źle odbierze nasze polecenia np. ostatnio modowany u mnie HDS - zdarzyło się, że dwa szybkie kliki odbierał jako jeden klik i po prostu gasił latarkę, inne drivy też czasem nie zaskoczą od razu ... ale tu się to zawsze powtarza  Roll Eyes
Niestety, ale EZ AA jest teraz w USA, więc raczej będzie trudno Wink
Szwagier, który użytkuje JB twierdzi, że to powtarzanie pierwszego trybu jakoś specjalnie mu nie przeszkadza Roll Eyes
pozdrawiam
yano

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Luk
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2010-10-11, 19:46:01 »

co na ten "drobny" babol Jet ?

Ten "drobny" babol to jakaś plaga w małych Jetach.  Mój Jet I PRO też jak dłużej poleży to dostaje dodatkowy, czwarty tryb... Sad

amper124
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Mława

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 2010-10-14, 22:46:42 »

Akurat tak się złożyło, że trafił mi się recenzowany egzemplarz.
Po kilku godzinach mogę powiedzieć, że to jest to czego szukałem Smiley

Ale:
- tryby - faktycznie robi się 4, choć mi to nie przeszkadza, pewnie kiedyś będzie mnie wkurzać, ale na razie nie mam powodów do ciskania się
- w ręku leży spoko, choć mogłaby być ciut grubsza; jej cienkość jest także plusem - noszenie w kieszeni jest łatwe i bezproblemowe, no i nikt nie podejrzewa, że cierpimy na permanentną erekcję Wink
- ustawiona na max - fajnie podgrzewa łapy, w sam raz na tą porę roku  Grin
- promień - na EDC w sam raz: dość szeroki, ale zasięgu ładnych kilkanaście metrów też ma Smiley Wkurzające z bardzo bardzo bardzo bliska są niewielkie ciemne pierścienie na strumieniu
- klips - spróbuje coś dopasować, ale na ulotce jest też wersja z klipsem  Evil
- do klika nie można mieć łap jak bochny chleba, bo włączyć będzie baaaardzo trudno; późniejsza zmiana trybów - bez problemów, nawet przy paluchach jak serdelki
- trybów jest od cholery i jeszcze trochę - nie dość że główne trzy, to każdy można ustawić jak się chce pod względem siły strumienia, choć trzeba być szybkim; bonusem, o czym mar nie wspomniał są chyba ze 3 zyliardy sosów, psychodelicznych strobów i lokalizatorów w przynajmniej dwóch jasnościach  Cheesy

Tyle na początek, zobaczymy jak się bedzie sprawować.

PS. Nie podoba mi się puszka w której przyszła świeczka. Kojarzy mi się z chińskimi laserami z targu - wolałbym jakieś ładne kartonowe pudełko - ale to tylko moje "misię"  Tongue
porcelanowy
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2010-10-15, 07:45:33 »

Powitoł
Będziesz Michaś na zlocie? Weeeź ze sobą to maleństwo, sooo? Smiley
Podpowiem, że klips od starej minPiki ma taki sam rozstaw otworów jak standardowy klips BM który zdaje się pasować. Nie muszę chyba mówić, jak zajebisty jest klips od starej mini piki Wink W sam raz do zniknięcia takiej latarki w kieszeni.

porcelain
boso, ale w ostrogach
amper124
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2010-10-15, 08:05:24 »

Na zlocie będę, więc będziesz mógł obmacać Wink

Przymierzałem wczoraj klips od 710 - nie za bardzo chce pasować, ale moooooże po dogięciu będzie Wink
amper124
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2010-10-18, 10:22:36 »

Relacji z frontu ciąg dalszy.

Akurat przez weekend było trochę opcji na poużywanie BK.
Wrażenia pokrótce:
- beam na EDC jest super. Świeci szeroko i równo. Zasięg nie powala, ale w trybie max daje się dostrzec obiekty oddalone o jakieś 20 kilka metrów. Na większych odległościach ilość dostępnych fotonów spada  Grin
- wbrew początkowym obawom co do szczupłości latarki i związanym z tym brakami w ergonomii - jest dobrze. Daje się to pewnie chwycić. Musze jeszcze tylko tailcapa owinąć jakąś taśmą, żeby było jak porządnie w zębach trzymać Smiley
- nie udało mi się jeszcze zamordować ogniwa, a świeciłem dość sporo - to raczej nieźle, jeśli chodzi o ekonomię użytkowania
- anodyzacja ... hmm... HAIII jest, ale w starciu z folderem również obecnym w kieszeni jest bez szans - w kilku miejscach pojawiły się maleńkie odpryski

Teraz największa wada (powiedzmy): tryby  Tongue
Ustawiłem sobie następującą sekwencję:
- low
- mniej więcej mid  Wink
- high
Ofkors wszystko ładnie działa i jest cacy, dopóki latarka:
a) nie poleży -> atakuje mnie wtedy podwójny low
b) nie zmieniam trybów zbyt szybko -> przy ciągłym przeklikiwaniu, sterownik gubi się i mamy następującą sekwencję: low - mid - high | low - mid - low - low - high | low - low - mid - low - high itp itd, w zależności jak mu czapka stanie Wink
W użytkowaniu to nieszczególnie przeszkadza, jednakże jeśli ktoś próbuje "manualnie" robić z latarki stroboskop - będzie się wkurzał.
Reasumując - sensowny sprzęt na codzień; nie dla ludzi z napadami natręctw i ADHD  Grin
fraktal0
... stary sofista ...
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: dolnośląskie

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2010-10-21, 22:01:24 »

No ja nie mam ADHD , ale zaczynam mieć... Huh?
Mam te latareczkę od 2 tygodni.
Gabaryty to jej ogromny plus - szukałem czegoś co jest większe i świeci jaśniej od Fenixa L0D na AAA którego mam przy kluczykach samochodowych, a mniejszego od Jet-I PRO v3.0 które noszę w plecaku.O tej porze roku mam codziennie do przejścia od auta do drzwi chałupy kilkadziesiąt metrów w ciemnościach że oko wykol...  Wink Miałem kupić D10 , ale - patrze -w Jet BK123A jest IBS...Więc se skupiłem .I wszystko byłby super gdyby nie te tryby.Ja ustawiam kolejność: Low(jak najnizsza) - Med (ok40%)- High(80-90%).
Ale...Co ja tam , Panowie , mogę se chcieć...
Nie dość że 4 tryby, nie dośc że okresowa schiza driverka opisana dość dokładnie przez Ampera (moja ma ulubioną kombinacje: low-low-med-low-med-high i w sumie to nigdy nie wiadomo kiedy latarka mi ja zafunduje ) to ustawianie trybów to jest dobre ćwiczenie dla buddysty... Undecided Przyzwyczajony do precyzji z jaką to sie robi w mojej JET-I PRO tutaj dostaję szału.Poustawiałem dwa pierwsze tryby jak chciałem (low-med-), otarcie potu, lekka chwila oddechu... Grin czas ustawić jako 3 tryb Hi...Zaczynam w skupieniu, no nawet idzie... już prawie...i nagle zapada ciemność całkowita, albo wskakuje strobo.I wtedy cokolwiek zaczniesz robić człowieku, to juz ni ma znaczenia...Latarkę kiedyś trzeba wyłączyć....a jak to zrobisz i włączysz ponownie to ... voila ! masz ustawienia fabryczne (high-med-strobo)... i zaczynaj od początku.Udaje się tak za 5-6 razem...
Ale odkryłem metode która pozwala to cwiczenie skrócic do 2-3 razy.Jasność trybów trza ustawiać w kolejności 3-2-1.Jak zaczniesz od 1 -dupa !
A poza tym świetne światełko.
Nie dość że świeci to jeszcze szlifuje charakter i uczy cierpliwości Grin
Pozdrawiam
f0

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched sea beams glitter in the dark near the Tannhausen Gate. All those moments will be lost in time, like tears in the rain.." -  "Blade Runner"
amper124
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 2010-12-09, 16:44:43 »

Nudziłem się, zdjąłem głowice i ... nieco niechlujnie jest.
Niestety lepszym makro nie dysponuję, wybaczcie.
http://img585.imageshack.us/img585/3072/img0099012.th.jpg
JetBeam BK135A
http://img718.imageshack.us/img718/6236/img0097el.th.jpg
JetBeam BK135A

Później spróbuję dobrać się jakoś do elektroniki, może znajdę przyczynę świrunków sterownika, które teraz naprawdę_zaczeły_mnie_wk***ać  Zły

Na plus: powłoka daje radę w codziennym tyraniu maleństwa w kieszeni razem z kluczami, folderem, drobniakami i innym badziewem Wink
http://img547.imageshack.us/img547/6429/img0101pe.th.jpg
JetBeam BK135A
http://img51.imageshack.us/img51/8409/img0100zy.th.jpg
JetBeam BK135A

« Ostatnia zmiana: 2010-12-09, 16:51:59 wysłane przez amper124 » Zapisane
sirmark
Opinii: (1)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 2010-12-17, 01:43:14 »

Tak patrząc na włącznik, nasuwa mi się pytanie. Kobieta z paznokciami będzie wstanie wcisnąć włącznik?

ElSor
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Ozimek (OPO)

Elektronik

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 2012-01-17, 18:53:51 »

Odgrzeje troche temat prawdopodobnie ostatnia dostepna nowa zakupiona sztuka w PL Tongue

Zmierzyłem pobierane prądy  Smiley

i tak:

14500 w trybie 100% pobiera 1.2A  Roll Eyes w najniższym ustawieniu 24mA

PS odgrzeje troche kotleta, prawdopodobnie ostatnia nowo zakupiona sztuka w PL Tongue

Eneloop w 100% ciągnie aż 2.5A  Grin  najniższe ustawienie troszkę więcej niż na 14500  Smiley

Czyli dla każdego coś się znajdzie  Wink jest moc ale szybko możemy poskromić bestię i mamy fajne długo działające EDC  Smiley
Od dzis takze jestem w jej posiadaniu, choc nie planowalem zakupu nowej EDC bo mam poczciwego Jet Beam C-LE ze zmieniona dioda na ciepla, to jednak dobra promocja i IBS skusily mnie Wink
Latarka ma wady opisane wczesniej (4ty tryb) troszke problematyczne ustawianie trybow (chwila nieuwagi i mamy inny niz bysmy chcieli) ale nie resetuje sie sama.
Prady mierzylem zasilaczem laboratoryjnym na 1,2V i 3,6V czyli na nominalnych od AA NiMH i 14500 Li-ion.
Wyniki:
Tryb   AA     14500
low   0,08A   0,02A
mid   0,66A   0,17A
high  2,12A   0,8A
Wychodzi po obliczeniach ze lepsze beda liion ze wzgledu na wieksza dostepna moc i zazwyczaj lepsza sprawnosc driverkow step down.
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #25 : 2012-01-17, 19:16:57 »

doceniamy pomiary- ale jakie prądy (dioda/pobierane)- czystość wypowiedzi fajna sprawa- widać , że pobierane, warto to mierzyć na akusach- wtedy są realne wyniki a nie labo- mało które AA wytrzyma pobór 2.12A nawet w krótkim czasie (ja znam tylko eneloopy które wyrobią)
Pomiary labo to taka ściema i nierealność
ElSor
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Ozimek (OPO)

Elektronik

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 2012-01-18, 13:01:43 »

No niby lepiej mierzyc na akusie tyle ze wtedy trzeba by miec bardzo dobrej klasy amperomierz i przewody do niego. Moj wprowadza w uklad dodatkowe "obciazenie" 0,4 ohma, czyli przy 2A jest na nim spadek napiecia 0,8V.... wnioski moze wyciagnac kazdy sobie sam.
PS akurat uzywam w zasadzie tylko eneloopow - mar3 zmierzyl na nim 2,5A (pewnie na naladowanym w pelni) wiec wynik pewnie mialbym podobny. Szkoda ze imax b6 ma rozladowanie tylko do 1A ... zrobilo by sie charakterystyke napiecia przy rozladowywaniu roznymi pradami do 3A a wtedy bylaby pewnosc czy ogniwo AA mialoby 1,1 czy 1,2V dajac 2,1A Wink
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: