To mój pierwszy post w krainie światełek więc WITAM na wstępie gorąco i jasno zarazem

Jedno nie wyklucza drugiego a często idzie w parze

Pozwolę sobie na wstępie opowiedzieć moje ostatnie zszokowanie w temacie cen baterii, później odniosę się do Waszych opinii.
Więc kilka dni temu zostałem zmuszony do zakupu baterii. Dawno tego nie robiłem, mam trochę akumulatorków starszych i nowszych w domu (ładowarek też, robi się kolekcja).
Dziecko dostało zabawkę na 3xAA grającą ze światełkami na diodach. Na żadnym akumulatorku nie chciało iść. Pierwsza diagnoza uszkodzona, było widać delikatny nalot na sprężynie. Zostało to usunięte i zabawka przemówiła, ale głos był zniekształcony. Jak się okazało dzięki koledze zabawka wymagała 3x1,5V co zmusiło mnie do szukania baterii.
Podobnie jak
Vascator doznałem szoku bo firmowe baterie AA były w cenach 8-10zł za 2 sztuki zależnie od marki. Czyli impreza kosztowała by 15-20zł, co przeliczając na akumulatorki daje 2-3 Eneloopy lub 1/3 ładowarki z akumulatorkami 1,5V np. Pure Energy. Były oczywiście w markecie jak
Vascator zauważył w pakietach po 8-12 sztuk jakieś, ale brak zaufania do takiego wyrobu oraz ilość nie zachęcały do wyboru. W końcu trafiłem do średniego marketu AGD i tam dłuższą chwilę szukając już zrezygnowany miałem wychodzić znalazłem baterie Sony 4 sztuki za 3zł, całe srebrne oznaczone jako NewUltra i robione w Polsce . Cena akceptowalna więc kupiłem, aby żona nie powiedziała że żałuje 3zł na dziecko

Zabawka działa jak należy.
Wnioski:
VascatorJeżeli ktoś umie liczyć to wyjdzie mu że trochę trudu włożonego w zakup ładowarki i akumulatorów szybko się wróci. Chyba że na baterie ma w domu jednego pilota i zegarek w kuchni.
Chemik79 Producenci nie zmienią nic, jak długo będą się sprzedawały dane produkty tak długo będą je produkować. Dystrybutorzy np. w marketach na stoiskach przy kasach już dobrze wiedzą za ile mogą na szybko sprzedać towar, to jest cała gałąź wiedzy jaką stosują. Im rynek będzie mniejszy bo ludzie zaczną kupować akumulatorki tym będą droższe. Ceny surowców pewnie też nie potanieją.
psiajucha Już widzę takie baterie które są po 50groszy jak lądują w parkach lasach i jeziorach.
Chemik79 Kolejna dyrektywa UE ? Może tak, ale gdzie nas to zaprowadzi ?
Vascator Eh ludzie starsi też przed komórkami się bronili, teraz jak widzę żyć bez nich nie mogą. To młodzi nauczyli jak z tego korzystać i obsługiwać, tutaj może być podobnie. Sam teściowej zafunduje niedługo jakiś średnio sprawny komplet akumulatorków i ładowarkę w chwili obecnej dostaje same naładowane akumulatorki które przynosi kiedy się rozładują.