trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 21:03:01 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: [news] Akumulator Petzl Core  (Przeczytany 1936 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Dominik
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Shenzhen

« : 2010-08-23, 20:58:49 »

Dzisiaj wpadłem na taki filmik z targów :

<a href="http://www.youtube.com/v/SApIW_s_C9w" target="_blank">http://www.youtube.com/v/SApIW_s_C9w</a>

Po chwili poszukiwań, stwierdziłem, że czołówki wyposażone w tą baterię są już w cenniku u polskiego dystrybutora :
Tikka 2 Core (szary) + ładowarka - 249 zł - 95 zł = 154 zł
Tikka XP 2 Core (grafit) + ładowarka - 349 zł - 179 zł = 170 zł

Jak widać, jak cię stać na Tikkę XP Core to możesz zapłacić więcej  Grin

Co to takiego jest ten Core ? Jest to akumulator litowy ładowany z portu usb i z programowalnym ustawieniem wyjścia - co symuluje efekst stabilizacji w czołówkach które dotychczas stabilizacji nie posiadały Tikka 2 / Zipka 2...
http://a.imageshack.us/img163/8391/petzlcore.jpg
[news] Akumulator Petzl Core

Wedle producenta zastępuje 300 baterii - co niezbyt mi się podoba bo oznaczało by, że wytrzymuje tylko 100 cykli ładowania ??!! A zwykle Li-iony są liczone na 500 cykli czyli 1500 baterii  Grin

Jakie są możliwości tego akumulatora ? Dzięki stabilizowanemu napięciu wyjściowemu zapewnia stały poziom zasilania do czołówki - dzięki oprogramowaniu możemy a nawet musimy wybrać model czołówki z którym go będziemy używać i wybrać zakładane parametry pracy. Czas pracy będzie pochodną ilości światłą jaką chcemy uzyskać - wszystko jest wyświetlane na ekranie.

Koniec bajek marketingowych...
Co w praktyce dostajemy ? Akumulatorek jest ładowany z USB, tak wiec napięcie wejściowe 5V co daje akumulator Li-Ion 3,7V - przy tych rozmiarach szacuje jego pojemność na 1600mAh. Jeśli ma stabilizowane wyjście to znaczy, że na wyjściu musi być układ Buck/Boost który raz obniża raz podnosi napięcie - zależnie od wymagań czołówki.

Patrząc na dane pokazane na prezentacji (3m42s) mamy Tikkę 2 XP na 91% przez 5h  Cool
Dla takich parametrów Tikka 2 XP potrzebuje ok. 4,3V i 210mA -> 0,903W * 5h = 4,511Wh układ Buck/Boost o sprawności 80% -> 5,64Wh   Shocked

A akumulatorek ma akurat 3,7V*1600mAh = 5,92Wh  Grin

Podsumowanie
Co więc dostajemy za 170 zł ? Trochę oszczędności środowiska względem baterii  Wink. Więcej światła niż na zwykłych akumulatorkach NiMH AAA w ustawieniu stabilizacji zasilania płacąc za to skróceniem czasu pracy. Dłuższy czas pracy niż na akumulatorkach NiMH w ustawieniu bez stabilizacji (5,92Wh z Li-Ion wobec 3,24Wh z NiMH) i podobny jak do baterii litowych (Litowe AAA ok 6Wh).

Czy się opłaca ?
Trudno powiedzieć, osobiście mając do wydania 250 zł, na pewno nie kopił bym Tikki tylko Myo RXP, a przy 350 zł kombinował bym ze sprowadzeniem i zmodowaniem sobie Apex'a z Princeton Tec .

marmez
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Szczecin

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2012-01-28, 17:08:38 »

Stary wątek, ale produkt dalej w ofercie bez zmiany.

Z tego co teraz pisze Petzl, to ten aku w Core starcza na 300 ładowań (wtedy jego pojemność spada o 30%) , Czyli zastępuje 900 baterii (kto używa baterii? Tongue )
No i pojemność niby wynosi 900mAh (tylko? - a może wystarczająco... nie wiem)

Czyli inaczej, niż w informacji powyżej.

Tak czy owak ciekawa (acz droga, aktualnie ok 120zł na alledrogo) proteza. Proteza, bo z niestabilizowanej latarki robi stabilizowaną - a to niewątpliwie duży plus... że też nie mogli tego włożyć do latarki, a nie, że ze użytym akumulatorem będę wyrzucał też tę elektronikę, która w tym Core siedzi (siedzi i cenę podnosi). Nie jest to najekologiczniejsze rozwiązanie - jeżeli juz ten wątek poruszamy  Evil

Niestety nie miałem okazji mieć tego w ręce, jednak obawiam się, że montowanie Core znacząco obniża największą dla mnie wartość Tikki 2 (XP też), mianowicie kompaktowości. Już jak wprowdzili wersję 2 Tikki (serii) to marudziłem, że są większe niż dawne (4 i mniej diodowe) Tikki... Bo są większe. Do przeżycia, ale są. A z Core są jeszcze grubsze (ciekawe czy już skacze na głowie, czy jeszczenie nie...)

Gdyby ktoś miał przyjemność z tym czymś występować i opisać o ile to zmienia środek ciężkości latarki w porównaniu do zwykłych AAA, i co za tym idzie jak z tym się na głowie, a jak w kieszeni nosi, to byłbym wdzięczny  Roll Eyes

« Ostatnia zmiana: 2012-01-28, 17:15:08 wysłane przez marmez » Zapisane
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: