trwa ładowanie paska...
2012-02-05, 08:25:27 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Szperacz/reflektor światło w niebo  (Przeczytany 1965 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
panmechanik
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2010-08-19, 23:53:12 »

Witam wszystkich serdecznie
 szukam informacji odnośnie budowy szperaczy(reflektorów) które wysyłają prostą wiązke światła.Z uwagi na koszty nowych szperaczy postanowiłem zbudować taki we własnym zakresie.
jako lampe mam zamiar zastosować GE 30505 CP29
ŻARÓWKA HALOGENOWA GE 30505 CP29

Charakterystyka :

• typ: CP 29
• moc: 5000W
• napięcie: 230V
• wymiary: 280X165
• mocowanie: GY 38
• żywotność: 400 godzin
• temperatura barwowa: 3200K

z uwagi że jest zasilana napięciem sieciowym specjalistyczne zasilacze nie są do tego potrzebne
.Ma ktoś jakieś pomysły lub strony na których ludzie podejmują budowy takich urzadzeń?
czy oprócz układu zmniejszającego pobór mocy przy właczaniu żarówki są potrzebne jakieś inna elektronika?
Mam dostęp do parku maszynowego wiec wykonanie reflektora,obudowy nie będzie problemem.reflektor mam zamiar zrobić z aluminium jednak czy po wypolerowaniu poddać go chromowaniu w celu lepszego odbijania światła?
dziękuje za wszelkie pomysły i sugestie
http://www.musik-service.de/images/prx/395757574/i02.jpg
Szperacz/reflektor światło w niebo

mam kilka pytań
-czy w układzie zasilającym mam zastosować jakiś dławik? czy wystarczy bezpośrednie podpięcie do sieci z układem soft startu?
-reflektor będzie frezowany i toczony z pełnej płyty więc mam możliwość zrobienie radiatora z tyłu.Czy do chłodzenia wystarczy wyłącznie powietrze czy zastosowac układ chłodzenia wodą?
-czy jako szybe zabepieczającą za reflektorem moge zastosować zwykłą szybe od szklarza?Szkło kwarcowe odpada ze względu na koszty
-i pytanie najważniejsze czy żarówka powinna być umieszczona w reflektorze w środku tak jak to ma miejsce w reflektorach samochodowych czy powinna świeć z "góry" na reflektor?zależy mi na tym aby wyjściowy promień był spójny(prosty) miał najmnijeszy kąt świecenia
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #1 : 2010-08-24, 16:19:26 »

Witam wszystkich serdecznie
 szukam informacji odnośnie budowy szperaczy(reflektorów) które wysyłają prostą wiązke światła.Z uwagi na koszty nowych szperaczy postanowiłem zbudować taki we własnym zakresie.

To świeci na lampach wyładowczych, najważniejszym ich parametrem jest tzw. światłość powierzchniowa - im więcej cd z mm2 żarnika tym lepiej można toto skupić. Obawiam się, że z halogena to najwyżej pół miasta oświetlisz, a nie zrobisz szpilki w chmury - żarnik wolframowy jest za duży.
Mam pod biurkiem szperacz okrętowy z lampą metalohalogenową 500 W, reflektorami szklanymi, wymaga trochę pieszczot i będzie śmigał jak złoto (pisz na PW po szczegóły, bo mi ten grat przeszkadza).
-- M.
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: