|
« : 2010-08-12, 11:41:05 » |
|
Witam. Poszukuję diodowych postojówek do auta. Będą one wykorzystywane do podświetlania "ringów" w lampie, dlatego nie muszą się świecić "na 360 stopni" a wystarczy że świecą do przodu. PRzeszukując aukcje, znalazłem takie oto modele, które mnie zaciekawiły, oto one: http://moto.allegro.pl/item1183615829_postojowki_led_w5w_1w_mega_power_jakosc.htmlWyglądają jak by to były 6 elementowe diody Oraz takie, bardziej konwencjonalne: http://moto.allegro.pl/item1182579163_postojowki_led_0_5w_high_power_w5w_t10_r10.htmlCzy ktoś z was miał z takimi do czynienia ? Jak się świecą rzeczywiście ? Warto w nie inwestować ? Sprawa się rozchodzi o pobór mocy w aucie - oryginalnie w reflektorach mam tyle zwykłych postojówek W5W że pobierają one 60 W tylko dla ozdoby, dlatego chciałbym je zastąpić świetleniem diodowym. Za każdą wskazówkędotyczącą postojówek diodowych będę wdzięczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2010-08-12, 13:02:55 » |
|
kurde choinke chcesz zrobic z auta ??  ostatnio na trasie widziałem kilka tak zrobionych bmw i golfów, jak bym był policjantem kazdemu bym zabrał dowód, bo w nocy mega dezorientuja co to w ogóle jedzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2010-08-12, 13:13:57 » |
|
Oryginalnie w reflektorze występują obręcze / ringi / anielskie oczka czy jak kto woli z nazwy. W jednym reflektorze są 2 takie ringi. Każdy ring jest podświetlany 3 żarówkami W5W, o mocy 5 W, co na 1 ring daje nam 15 W, a na 2 reflektory 60 W - stanowczo za dużo. Ringi takie standardowo są na wyposażeniu BMW w nowszych modelach i tam nikomu to nie przeszkadza. Nie moja wina że ktoś w starym BMW odwalił wieś, dał 100 kolorów, w tym obowiązkowo niebieski.
W reflektorach które posiadam, ringi są odrazu światłami postojowymi, więc muszą być dobrze widoczne, stąd to pytanie. Jeśli ci nie odpowiada to nie wypowiadaj się . Pytam się o diody, nie o opinię jak będą wyglądać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2010-08-12, 13:24:48 » |
|
Zbij stare żarówki i do ich "końcówki która się wciska do gniazdka tych lampek w aucie" polutuj sam coś  Jak 360* to ja proponuje CSM-360 - na pewno nie będą oślepiać. 
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Maczety Marbles 
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2010-08-12, 13:32:45 » |
|
Posiadam plastikowe "koszyczki" z postojówek 1 diodowych, niestety bardzo tandetnych. Jednak narazie nie mam możliwości wykonania samemu takich postojówek - brak czasu, dlatego pytam o gotowe rozwiązania.
Kolego, o jakich diodach mówisz, mając na myśli CSM-360 ? Szukając takich, w większości wyskakują mi SST-50 i im podobne, a takowe diody jak wiadomo odpadają bo potrzebują chłodzenia a w to reflektorze bez jego poważnej przeróbki jest niemożliwe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2010-08-12, 14:07:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2010-08-12, 14:29:35 » |
|
To kolega chyba się pomylił, polecając takie coś do postojówki  Toż to potwór, mały piekarnik....nieee, ja takiego czegoś nie potrzebuję, mi wystarczy coś co da światła tyle co żarówka W5W Panowie, ile mniej więcej lumenów ma żarówka W5W 5 watowa ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2010-08-12, 14:32:27 wysłane przez ilpt »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2010-08-12, 14:50:55 » |
|
Nie mierzyłem to Ci nie powiem, ale sądzę, że w zupełności wystarczyłoby (a nawet nie wiem czy nie byłoby za dużo) zastosowanie w Twoim przypadku emiterów XP-G R5 6000k, lub XP-G R4 Outdoor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2010-08-12, 14:55:01 » |
|
Nie mierzyłem to Ci nie powiem, ale sądzę, że w zupełności wystarczyłoby (a nawet nie wiem czy nie byłoby za dużo) zastosowanie w Twoim przypadku emiterów XP-G R5 6000k, lub XP-G R4 Outdoor  Spoko, tylko chyba nie zrozumieliście, że te postojówki są montowane w reflektorze, w jego wnętrzu. A tam jak bym miał chłodzić diody, które trego bezwzględnie wymagają ? ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2010-08-12, 15:32:31 » |
|
Nie mierzyłem to Ci nie powiem, ale sądzę, że w zupełności wystarczyłoby (a nawet nie wiem czy nie byłoby za dużo) zastosowanie w Twoim przypadku emiterów XP-G R5 6000k, lub XP-G R4 Outdoor  Dzizas  A na cholerę zaraz bardzo wydajne (opłacalnie przy wyższych prądach) LEDy i stosunkowo drogie skoro to nie ma być źródło światła mobilne gdzie walczymy o każdą mAh tylko auto które ma wydajny alternator i aku z 60Ah. Jak są rozmieszczone też W5W? Może jakieś fotki. Mogę polecić do auta (jest baaardzo mała) przetwornicę z linku poniżej: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13553Załącza bez zwłoki, działa stabilnie i pewnie i o niebo lepsze to niż dobieranie rezystora który ustabilizuje nam prąd w obwodzie na postoju (bez działającego alternatora) za nisko a przy działającym za wysoko (ciężko jest dobrać optymalną wartość R). Jedyny szkopuł jest taki że przy włączeniu ten elektrolit pobiera przez ułamek sekundy duży prąd który potrafi spalić bezpiecznik po drodze (lepiej od razu wstawić mocniejszy). Mam te przetwornice od dobrego roku w światłach postojowych/stopach z tyłu i chodzi jak ta lala. Więc jak masz W5W dajesz taką przetwornicę i łączysz 3 najtańsze PLEDy na starach 20mm równolegle (przy 100mA na LEDa klasy Cree R2 masz jakieś 120lm). A propos ktoś ostatnio sprzedawał XP-E R2 WD na allegro po 5zł ale chyba bez podłoży. WIęc musiałbyś znaleźć kogoś kto Ci to zalutuje bądź kupić już zalutowane na MCPCB. W wersji wyżej opisanej problemu z ciepłem nie będzie całkowicie.Możesz też zrobić wersję hardcore połączyć LEDy w szereg i dać przetwornice jak poniżej: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13555Będzie wtedy na LEDach XP-E R2 jakieś 330lm na lampę (chyba ciut za dużo jak na postojowe  ) ale znacznie więcej ciepła na strukturze. Chociaż ponoć na starze 20mm bez dodatkowego radiatora można dać 350mA i będzie to żyło. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2010-08-12, 15:39:14 » |
|
O to chodziło Bocian, żeby ktoś to wyjaśnił od technicznej strony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2010-08-12, 15:50:01 » |
|
Lampy tak wyglądaj:  Diodowe postojówki do auta - jakie warte uwagi ? Podświetlenie tak wygląda, jeśli chodzi o sam wygląd itp:  Diodowe postojówki do auta - jakie warte uwagi ? Każdy ring podświetlony jest w 3 miejscach, a dokładnie na samym dole i po bokach ringu, góry jak wiać nie ma. Co do mocowania całości - żarówkę W5W, wkłada się w oprawkę, a całość wsuwa w tulejkę, o średnicy ok 3 mm większej od średnicy żarówki. Tulejka ma długośćok 1,5 cm, więc stary odpadają, dlatego pokazałem diody które mają metalowe obudowy, mając nadzieję że świecą mocniej niż zwykłe. Na allegro znalazłem diody XR-C R5 po 5 zł na MC-PCB i wszystko cacanie, problem tylko że tego tam nie włożę...Sama dioda z kolei się ukopci i jestproblem
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2010-08-12, 16:03:56 wysłane przez ilpt »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2010-08-12, 16:59:40 » |
|
Hmm te moje na oko mają ok 6000K (powtarzam na oko). biel całkiem przyjemna ino wpadająca w delikatny zielonkawy akcent. Pewnie co partia to inne odcienie. Najważniejsze żeby dobrać dwa świecące jak najbardziej zbliżoną barwą. O tych z allegro niestety nic powiedzieć nie mogę a etap walki z oświetleniem samochodowym mam już na szczęście za sobą (i trochę tego jest).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|