Ja od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem LD20 R4. Kupiłem w sympatycznym sklepie w Sopocie, przy czym żałowałem że nie otrzymałem dołączanego ostatnio gratis zestawu nasadek do niej. Owszem, jest osobno dostępny, ale nie szło przekonać że mógłby być gratis. Nie miałem niestety na miejscu porównania do wersji R5, ale była LD10 w wersji Q5. Długo nie myśląc wziąłem LD20 R4, a po dłuższym zastanowieniu zrezygnowałem z nasadek (chociaż biały rozpraszacz świeczkowy i rozpraszacz wiązki by się przydały)
Pierwszy raz w życiu miałem do czynienia z dobrym światełkiem: mały wymiar, duży zapas mocy. Po powrocie do domu postanowiłem, że nasadkę rozpraszającą a'la świeczka trzeba zrobić. Oto przepis, zdjęć nie zamieszczam bo to banalna sprawa, chyba że ktoś się uprze:
1. Kupujemy sobie witaminki musujące (Pluszzz czy podobne magnezy i wapna) - ja pustą tubkę już miałem
2. Wykorzystujemy papier ścierny 1200 żeby pozbyć się wgrzanego nadruku na tubie, jednocześnie zmatowiamy błysk plastiku - papier miałem do ostrzenia noży
3. Używamy ostrego scyzoryka (Climber dał radę) i stopniowo przerabiamy zatyczkę tuby tak, żeby ciasno wchodziła na głowę latarki
4. Cieszymy się z posiadanego rozpraszacza
wersja dla dieharda - czyli dla mnie
5. wykorzystujemy zużyte filtry żelowe od świateł teatralnych, wycinając prostokąty - czerwony, zielony, niebieski, pomarńczowy
6. używamy czarnej taśmy izolacyjnej, żeby końce białej tuby z obu stron okleić - ponieważ rulon z filtra nie zakryje nam dna i nie będzie też idealnie dochodził do główki latarki i będą białe przeniki
7. zwijamy w rulon filtry kolorowe kolejno i pakujemy je do środka na później - zależnie od zapotrzebowania na kolor wyjmujemy wszystkie filtr i wkładamy ten o stosownym kolorze, lub żaden, by mieć białe światło
Podsumowanie kosztów:
- witaminki - dla zdrowia, więc koszt pudełka - 0zł
- papier ścierny - mały kawałeczek zawsze gdzieś się znajdzie, od biedy za arkusz A4 - 2zł
- zużyte filtry żelowe - jak ma się znajomości, to takie ścinki 15x15cm są za darmo w teatrach, operach - 0zł
Tak więc jestem szczęśliwym posiadaczem ognistego ptaka, gdyby jednak ktoś miał na zbyciu dyfuzor wiązki (żeby większego flooda dostać) to chętnie przygarnę. W zamian mogę zrobić drugi zestaw kolorowych rozpraszaczy wszechkierunkowych i się wymienić

PS: tubka od witaminek jest na tyle szeroka, że gdyby z LD20 zdjąć klips to idealnie się mieści do środka, tylko na długość wystaje około 1cm. Kwestia dorobienia odpowiedniej, szerszej zatyczki na tube i jej zatkanie na latarce, da nam oszczędność miejsca - latarka w rzpraszaczu to 1 element a nie 2.