trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 15:55:56 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Coś ciepłego do 400zł :)  (Przeczytany 1957 razy)
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2010-04-11, 16:40:11 »

Ja bym polecał coś z diodą xp-g R5 - będzie wydajniej (więcej światła niż np. z xr-e R2 przy takim samym poborze prądu), szerszy promień. Rozważyłbym Dereelight CL1H V4: http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=56&products_id=257
Niestety, ale światło będzie raczej chłodne.
Edit: to powyżej to w kontekście:
a w kwocie 400zł idzie coś lepszego kupić niż JETBeam JET-III M Q3 oczywiście na zimnej diodzie ??
Za Dereelight imho przemawia:
- 3 tryby jasności z pamięcią
- wymienne moduły w standardzie D26
- stosunkowo nowa dioda, o wysokiej wydajności
- klips Azn
- kompaktowość
Już wkrótce pojawią się ciepłe xp-g (neutralne już są chyba dostępne) - wystarczy tylko dokupić moduł i cieszyć się cieplejszym światłem.

Natomiast co do latarek na AA - prawie wszystkie latarki mam na li-ion'y, ale mam również "długopisowego" Tongue fenix'a LD20. Zasilam go eneloopami, w rezerwie mam kilka litówek Energizera, w każdej chwili mogę dokupić baterie alkaliki - nie skreślałbym zupełnie takiego rodzaju zasilania (ale to tylko moje zdanie).
pozdrawiam
yano
« Ostatnia zmiana: 2010-04-11, 16:57:49 wysłane przez yano » Zapisane

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
kasia86
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2010-04-11, 16:58:49 »

no to tylko 250zł a coś droższego lepszego na pewno coś jeszcze się znajdzie Smiley
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 2010-04-11, 17:05:31 »

Hej!
Z góry przepraszam za wycięcie części Twojej wypowiedzi, ale chciałem coś podkreślić:
(...) A więc potrzebuję latarki do:
(...)
-góry
-piesze wycieczki
-jaskinie
(...)
Przy takich zastosowaniach zaoszczędzone środki zainwestowałbym w jakiś backup (zapasowe światełko), najlepiej w postaci czołówki.
pozdrawiam
yano

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2010-04-11, 21:25:19 »

Kasia86 licha1989 dostał odpowiedź od jet pola, że mają wersję Jet-III M Q3 5A na OP, tak więc nie zastanawiałbym się na Twoim miejscu, gdyż jeśli chodzi o jakość Deree to odbiega sporo od Jeta  Sad Miałem DBS MC-E od Jet-Pol i niestety ze względu na słabą jakość pozbyłem się go  Sad Poza tym XP-G R5 owszem daje nieco więcej światła, ale wersja neutral ok.5000k nie dostępna w ogólnej sprzedaży, ewentualnie wysyłka do Mar3, który może przerobi jak będzie miał dostęp do tych diod, bo jeśli nie kiero to kto Wink
A poza tym nie wkręcałbym się w zimne światło, bo w terenie wszystko jest bardzo sztuczne i mało wyraziste, a poza tym kolor zielony drzew, krzewów, trawy i liści strasznie odbija zimne światło i wręcz razi, przeszkadza zamiast pomóc. Kto ma doświadczenie ze światłem zimnym i ciepłym w terenie wie co Ci podpowiedzieć, ja się przekonałem i nie bez powodu wymieniłem diodę w Jet-III Pro IBS z Q5 WC na Q3 5A i teraz mimo mniejszej ilości technicznych lumenów w terenie latarka świeci zdecydowanie lepiej i więcej przy niej widzę i lepiej się czuję niż przy 300lm OTF ET T20C2 MKII XP-G R5  Sad Niestety ta druga poczeka w szufladzie, gdyż w teren zielony się nie nadaje, dekoncentruje, nie pozwala za dobrze rozróżnić obiekty. Wielu moich kolegów myśliwych sami się przekonali, że przy mniejszej ilości lumenów lecz przy ciepłym świetle zauważają zwierzynę, której nie widać przy zimnym świetle, spłaszczającym teren. Ciepłe światło uwypukla obiekty, powoduje, że las jest 3D a nie 2D. Ci którzy mają z tym doświadczenie sami wiedzą o czym piszę, a ponadto ciepłe światło nie razi i nie odbija się od zieleni Wink

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2010-04-11, 21:33:35 »

no to tylko 250zł a coś droższego lepszego na pewno coś jeszcze się znajdzie Smiley
Niekoniecznie, ja bym się upierał przy CL1H - najlepiej pasuje do Twoich potrzeb (nieduża, świeci mocno, ciepła barwa, tryby, nieprzesadnie skupiony promień). I nie jest źle z jakością, to naprawdę solidnie wykonana latarka (problemy były przejściowe, Jetbeam również w swoim czasie się ich nie ustrzegł, poza tym masz gwarancję). Link do strony producenta:
http://www.dereelight.com/cl1hv4.htm
Polscy dealerzy to jet-pol.pl i milhunt.pl.

Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2010-04-11, 21:43:55 »

W przypadku CL1H v4 problem jest m.in. ze zbyt krótkim i drobnym gwintem, który wg wielu użytkowników zużywa się przed wcześnie  Sad Dobrej jakości była cl1H v3, natomiast deree chcąc skrócić latarkę skrócił gwinty i włącznik, a co za tym idzie musiał zagęścić czyli zdrobnić gwint  Roll Eyes następstwem tego został on słabym punktem latarki, który jest potwierdzany przez wielu użytkowników na zachodnich oraz krajowych forach  Sad Niestety, mimo iż wygląd Deree CL1H V4 jest bardzo udany to ukrywa mankamenty, a szkoda bo ładna i całkiem przystępna cenowo latareczka. Niestety nie oszukujmy się, trochę latarek miałem więc nie piszę wyłącznie na bazie przeczytanych artykułów ale z doświadczenia, dlatego powiem szczerze, że Deree jakościowo nie dorówna JetBeam, która może wg niektórych posiadać słabszą jakość, jednak mimo wszystko dużo dużo lepszą od niektórych konkurentów.
Proszę o nie branie do siebie w/w tekstu, który jest opisem doświadczenia z w/w firmami oraz przeczytania mnóstwa artykułów dotyczących danych modeli i firm produkujących latarki.
Bez urazy Phantom i Yano  Cool

licha1989
Opinii: (7)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: zabrze

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2010-04-12, 16:35:34 »

Ja dziś zamówiłem cieplutkiego JET-III M Cree 5A Q3   Evil Evil

LiChA
harins
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 2010-04-12, 20:30:22 »

To napisz coś,jak go przetestujesz Smiley
licha1989
Opinii: (7)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: zabrze

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 2010-04-12, 23:18:22 »

ok nie ma problemu Smiley coś się tam skrobie jakieś fotki też sie wrzuci : Evil

LiChA
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: