Witaj,
Gdy czytam o Twoich potrzebach w poszczególnych punktach przychodzą mi na myśl takie oto wypróbowane prze zemnie latarki:
Ad. 1. Quark AA oraz JETBeam JET-I PRO IBS v3.0 - byłaby ty tylko kwestia zdobycia JB za nieco niższą cenę niż w krajowej dystrybucji... Jako dodatek, a może taki minibackup, polecam iTP A3 przyczepić do kluczy

Ad. 2. Quarki - zarówno 2xAA jak 2xCR123 oraz EagleTac - osobiście mam Quarka 2xAA oraz EagleTac P100C2 (czyli na 2 CRki) - częściej używam EagleTac ze względu na jednak zauważalnie mniejszą tubę. Ale jeśli zdecydowałby się na Quarka 2xCR123 lub EagleTac P100A2 to będziesz także zadowolony. Przewaga Quarka - więcej trybów (co kto lubi) i swoista wewnątrzseryjna modularność.
Ad. 3. Wypróbowałem i polecam (jesli uda się zdobyć) DarkTort ET 0.1 lub JETBeam JET-III M Cree R2 - DarkTort jest słabo osiągalny, ale Jet III M jest dostępny i mieści się w cenie
Ad. 4. Tu wybór niestety nawet zbyt wielki... Jeśli będziesz kupował z DX to licz się z dużym prawdopodobieństwem że coś trzeba będzie poprawiać

Ogólnie mozna założyć, że pewnie mógłbyś kupić coś z Romisenów lub UltraFire. Są dostępne także w kraju, w milhunt.pl. Jeśli mają być z zasilaniem wymiennie 3xAAA lub 1x18650 oraz na przykład 2xCR123 (często jest to popularna opcja dla osób mniej zapalonych do światełek) to mogą być na przykład UltraFire U4-MCU lub Romisen RC-U4. Aha, przy podanym zakresie cenowym i zaproponowanych latarkach starczy Ci jeszcze na zakup ogniw i ładowarki (mieszcząc się w kwocie do 200 PLN)
Ad. 5. Sorki, nie wypróbowałem zbyt wielu i nie bardzo mogę doradzać.