trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 15:30:43 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Nietypowa prośba o pomoc w wyborze latarki.  (Przeczytany 1527 razy)
scr88
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2010-03-19, 21:01:06 »

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum, w związku z czym chciał bym się przywitać. Mam na imię Michał i witam wszystkich serdecznie. Niezmiernie sie cieszę, że moge dołączyć do tak oświeconego Wink grona.

Wiem, że tematy tego typu były poruszane na forum wiele razy, w związku z czym mogą być już nieco irytujące, jednak nie mogłem znaleźć do końca satysfakcjonującej mnie odpowiedzi na pytanie: którą to latarkę wybrać.

W czym tkwi problem. Otóż poszukuję latarki, która spełniłaby takie oto wymagania:

1. Latarka jako EDC, w góry, do lasu, jako szperacz itp. Chciałbym, aby miała 3 tryby (low, med, high). Zasięg skuteczny do ok 30-40 metrów. Raczej nie skupione światło, lepiej rozproszone, bądź możliwość regulacji.
2. Zasilanie - baterie/akumulatorki AA lub AAA 1 lub 2. Jestem gotowy nosić nawet kilka zapasowych. Wiem, że inne typy akumulatorów (CR123, 18500) mają lepsze parametry, ale wolę pozostać przy standardowych "paluszkach".
3. Wielkość i waga - nie jest aż tak istotna. Latarka będzie noszona w plecaku, nie w spodniach.
4. Budżet - od 0 do 150 zł. Ewentualnie do 180-200 zł jeżeli będzie to naprawdę dobra latarka.
5. Rozmiary - o ile długość jest bez większego znaczenia to grubość jest właśnie problemem. Już tłumaczę. Latarkę chcę także stosować jako światło do roweru i do uchwytu, który uczyni z niej czołówkę. W związku z czym grubość latarki, aby dobrze trzymała się w uchwytach powinna mieć od 2,4 do 3 cm. I to jest właśnie mój problem.
Co jeszcze? No może ciepłe światło. Białym nie będe jednak gardził.

Przeglądając forum trafiłem na pewien model, który był prawie idealny. Mam na myśli latarkę iTP SA2/SA1 Eluma. Jest prawie idealna. Prawie, bo często spotkałem się z opinią, że przycisk służący do zmiany trybów szybko się niszczy. Może postawię problem w troche innym świetle: może przycisk wcale nie niszcy się tak szybko, może były to pojedyńcze przypadki? Może dzieje się to, jeżeli latarki używa się naprawdę często. Może, w razie awarii łatwo można wymienić ten element. Może mimo iż przełącznik zniszczy się można dalej spokojnie używać latarki? Jeśli tak, to ta latarka jest idealną do kupienia, jak dla mnie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Michał

Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-03-19, 22:13:18 »

Witaj scr88

W tej kategorii cenowej dobry wybór Wink
http://www.jet-pol.pl/p229,latarka-itp-sa1-eluma.html
http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=21&products_id=220

ponadto:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=21&products_id=37

Ta iTPLight C7R byłaby idealna pod względem wagi (1xAA) i funkcji, warta zainteresowania:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=21&products_id=34

lub coś z ET:
http://www.jet-pol.pl/p72,latarka-eagletac-p100a2-kit.html

To przykłady w miarę dobrych jakościowo i firmowo latarek w tej cenie i na AA Wink
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 2010-03-19, 22:16:30 wysłane przez Chemik79 » Zapisane

scr88
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2010-03-19, 23:05:34 »

Dzięki za wskazówki. Wcześniej już wcześniej znalazłem te modele, a wasze rady tylko potwierdziły, że są godne uwagi. ET jednak zostawie. Zostaje coś z iTP. I pewnie będzie to seria Eluma. Pytanie tylko o przycisk zmiany trybów. Użytkownik Tonio robił już test tej latarki i wspominał już o problemach z tym przyciskiem. Wiadomo ponad to coś o tym problemie? Ewentualnie jak wygląda wymiana lub naprawa?
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-03-20, 01:11:12 »

Zapomniałbym jeszcze o NiteCore EZ AA Q3 5A, która właśnie jest w promocji Wink
http://www.jet-pol.pl/p120,latarka-nitecore-ez-aa-q3-5a.html
Pozdro

scr88
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-03-20, 01:46:52 »

Fajna, ale dla mnie trochę za mała. Póki co wybór padnie na iTP SA2 Eluma. Martwi mnie tylko ten przycisk do zmiany tybów. Jedyny mankament  Embarrassed.
Chemik79
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2010-03-20, 16:12:35 »

To dlaczego nie wybierzesz nieco droższego modelu:
http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?cPath=21&products_id=37
Zastanów się poważnie.
Pozdro.

scr88
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-03-20, 16:53:06 »

Zastanawiałem się nad tym modelem. Problem dotyczy głównie grubości - 27 mm ma przy głowicy czy w body? Jeżle w body to głowica za bardzo będzie wystawać z uchwytu - po prostu się nie zmieści. Jeżeli natomiast 27 mm ma głowica to body jest za cienkie i nie będzie dobrze trzymać się w uchwycie. Niestety grubość jest dla mnie najważniejsza. No i 105,5 mm długości  i 2AA? Model iTP SA1 Aluma na 1AA ma 107mm. Poza tym brak klipsa, który byłby dodatkowym umocowaniem w czołówce. I ostatnie - dostępność. Mam możliwość sprawdzenia w sklepie empirycznie latarki dotknięcia jej przed kupnem i zadecydowanie. Poza tym do modelu iTPLight C8R nie mam zastrzeżeń. Cenowo też jest przystępny, i to nawet bardzo.

Pozdrawiam
scr88
scr88
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2010-03-28, 17:24:46 »

Piszę ten post, aby poinformować, że jestem szczęśliwym posiadaczem emitera sztucznego światła firmy iTP model SA2 Eluma. Naprawdę polecam tą latarkę - spełnia wszystkie moje wymagania. Dziękuję za pomoc i wszystkie rady jakie zostały mi udzielone - okazały się bardzo przysatne przy wyborze latarki.

Pozdrawiam
scr88
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: