|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2010-03-17, 22:12:04 » |
|
Witaj Gnys, Osobiście używam AW, Ultrafire i z demontażu z aku laptopa ASUS. Zgodnie z opinią ekspertów z całego świata najlepsze są AW, UF nie odstają za bardzo, gdyż jestem zadowolony. Poza tym akusy 18650 do laptopów nie są zabezpieczane, a co za tym idzie są nie bezpieczne. Poczytaj na ten temat, to nie są aku AA ni-mh tylko Li-ion, zupełnie inna "bajka". Jeżeli chodzi o akusy z rozbiórki owszem mogą być dobre, ale nigdy nie masz gwarancji, że będą pochodziły z nowych akusów od laptopów  Polecam AW i UF z zabezpieczeniem, sprawdzone firmy  Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2010-03-17, 22:13:28 » |
|
To Sanyo robi bardzo przyzwoite ogniwa, natomiast z UF różnie to bywa - przychodzą martwe, nie trzymają parametrów, wybuchają.  Jeśli cena nie boli, to warto brać AW 2600mAh. Chociaż kilka 18650 TF mam i nie narzekam (za to 2 16340 UF bodaj wybuchły).
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2010-03-17, 22:25:01 » |
|
Sam zapomniałem TrustFire też mam, ale wydaje mi się, że ta sama fabryka je produkuje co UF, być może po 18  Ja nie miałem problemów z UF, trochę ich zakupiłem wspólnie z kolegami z pracy, zarówno 18650 jak i RCR123. Być może trafiają się jakieś nie wypały, albo wypały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2010-03-17, 22:31:55 » |
|
Głównie zależy to od latarki, którą masz i od ładowarki. Jeśli latarka posiada zabezpieczeni przed rozładowaniem ogniw, a ładowarka to UF 139 to bierz Sanyo, a jeśli nie masz zabezpieczenia to nie ryzykuj, bo akusy posłużą Ci jako jednorazówki, do pierwszego rozładowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2010-03-17, 22:42:29 » |
|
Właśnie tą ładowarkę zamierzam kupić. A latarka to Ultrafire WF-C8 MCE. A czy latara będzie ssać tyle ile potrzebuje na tych akusach? Chciałbym, aby była jak najmocniejsza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2010-03-17, 22:58:56 » |
|
Szczerze wątpię aby miała zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, ale lepiej zapytaj sprzedawcy ( www.milhunt.pl)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2010-03-17, 23:14:49 » |
|
Gnys Te co podałeś są niezabezpieczone. Wg. mnie obecnie bardzo dobrym kompromisem cena/jakość są Ultrafire XSL. Nie ustępują AW, a są połowę tańsze.
|
|
|
|
|
|
Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012
...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2010-03-17, 23:16:14 » |
|
Aku nie są, ale mi chodziło o latarkę UF C8 MC-E
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2010-03-17, 23:31:41 » |
|
Nie słyszałem o odcięciu w Ultrafire więc zakładam, że nie ma. To oznacza, że może dość mocno wydoić aku (choć nie do zera, nie spodziewam się tam jakiejś regulacji).
Ja mam inne odczucia odnośnie Ultrafire vs. Trustfire. Chyba jednak są produkowane w innych fabrykach, UF często przychodzą martwe lub siadają po pierwszym ładowaniu (awaryjna elektronika), do tego nie zachwycają pojemnością. Trustfire wydają się być lepsze, szczególnie czarne (i naprawdę mają ok. 2400mAh). Mówimy o 18650, z innymi jest różnie.
AW mają swoją renomę, ale są baaardzo drogie, nie wiem czy aż tak bardzo odstają od TF...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2010-03-21, 03:21:52 » |
|
Może to dobry moment na propozycję jakiegoś uporządkowania-rankingu jakości akusów li-ion, z linkami,gdzie można je kupić?Tu ukłon w stronę doświadczonych ( na różne sposoby  )w tej materii forumowiczów  Dla takich neofitów jak ja i nie tylko będzie to kopalnia informacji ::)a przy okazji forum nie będzie zaśmiecane co chwila powtarzającymi się podobnymi pytaniami.A marek trochę jest,że wymienię niektóre (mi znane) mało popularne:Solarforce,Tenergy,LG, Eagle Tac.
|
|
|
|
|
|
Choroba postępuje...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2010-03-21, 23:14:08 » |
|
Testowalem ogniste Trustfire DXowe przy 2A oddaja 2400mAh o.O Nie powiem liczyłem ze będzie dużo mniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2010-03-22, 00:53:10 » |
|