trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 15:20:45 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie zasilanie do Eos A3 upgrade?  (Przeczytany 2680 razy)
Alfaro
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 2010-03-12, 12:13:47 »

Witam, jak widać jestem tu nowy i na max zielony, więc nie bijcie i nie krzyczcie Smiley

Zakupiłem sobie u milhunta przedmiotową latareczkę, jako uzupełnienie do etui z Vickiem na pokładzie Smiley Jaka zasiłka będzie najlepsza: dobra alkaliczna bateria AAA lub jakiś mocno pojemny akumulator NiMH, a może jeszcze coś innego a czego producent nie podaje? Na jakim wyborze latarka będzie świecić najmocniej i najdłużej, a może nie ma to znaczenia?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

"I rzekł Bóg: Niech będzie światłość; i stała się światłość."
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-03-12, 13:00:14 »

Ja stosuję Sanyo eneloop

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
psiajucha
Opinii: (3)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2010-03-12, 13:02:56 »

Większość z nas w takim przypadku używa akumulatorków Sanyo Eneloop lub odpowiedników innych firm (Varta read2use, GP Recyko i inne). Może nie mają oszałamiającej pojemności, ale nie występuje w nich też efekt samorozładowania. Przynajmniej nie w takim zakresie, jak w zwykłych akumulatorkach NiMh. Ale generalnie rozwiązanie oparte na jednej baterii/akumulatorku AAA lub AA w sposób istotny rozmija się z określeniami "najmocniej i najdłużej".
W instrukcji latarki masz chyba napisane, że w trybie najwyższym świeci skromne 40 minut. Jeśli to dla Ciebie znaczy długo, to taki czas zapewni właśnie akumulatorek Eneloop. Do tego musisz dokupić ładowarkę.

Jeśli latarka ma służyć do ozdoby, zadowolenia, że jest się zabezpieczonym na fizycznie czarną godzinę, to zwróć uwagę na dosyć drogie baterie litowe.
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3540

Moja żona ma taką latareczkę jak Ty. Od niej zaczął się mój kontakt z latarkami led. Uważam, że wkrótce zachce Ci się czegoś faktycznie długo- i mocnoświecącego. To zdrowy objaw. Powinieneś już zbierać pieniądze na większą latarkę.
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-03-12, 13:32:33 »

Uważam, że wkrótce zachce Ci się czegoś faktycznie długo- i mocnoświecącego. To zdrowy objaw. Powinieneś już zbierać pieniądze na większą latarkę.

Wyrok został wydany. Tongue

Wspomniane litówki powinny świecić o 1/3 dłużej, niż Eneloop'y. Ponadto jeszcze lepiej znoszą niskie temperatury. Smiley

NaŁoCzA Wink

Alfaro
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-03-12, 13:51:23 »

Ale litówek nie ma w instrukcji tylko NiMH, to bezpieczne?
Jaka jest też różnica w długości działania proponowanego przez Was akumulatorka do beterii.

Co do latarek led to nie jest moja pierwsza latarka Cheesy
Mam oligth T20 ale szykuje się na coś pokroju M21 lub M30, chyba, że to zły wybór a Wy znacie coś mniejszego a dającego większego powera.

Generalnie ten EOS A3 upgrade i Vicek swisschamp to taki "codziennik-przydupnik" - zawsze pod ręką i często używany. Wcześniej miałem maglite solitaire ale to porażka w stosunku do tego EOSa. Natomiast na "tatkyczne" Cheesy wypady do lasu biorę większy sprzęt, co nie oznacza, że "przydupnika" nie mam awaryjnie przy sobie Wink

« Ostatnia zmiana: 2010-03-12, 13:55:09 wysłane przez Alfaro » Zapisane

psiajucha
Opinii: (3)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2010-03-12, 14:09:23 »

Witam, jak widać jestem tu nowy i na max zielony...
Co do latarek led to nie jest moja pierwsza latarka Cheesy
Mam oligth T20 ale szykuje się na coś pokroju M21 lub M30...
Troszkę sprzeczne informacje podajesz o sobie.

Akumulatory typu Sanyo Eneloop, to sprawdzony wyrób, o powtarzalnych parametrach. Bardzo często testy długości świecenia latarek są przeprowadzane właśnie na tych akumulatorkach. Świecą zwykle ciut krócej niż dobra bateria alkaliczna, ale można je z powrotem naładować. Jeśli będziesz tym maleństwem świecił stosunkowo dużo, to pchanie się w baterie jest kosztowne. Nakłady na ładowarkę i akumulatory zwracają się bardzo szybko. Jeśli będziesz świecił kilka minut miesięcznie, to lepiej kupić ciut droższe baterie litowe i mieć spokój na długi czas.
Generalnie pomysł by intensywnie wykorzystywać latarki zasilane ogniwem AAA jest chybiony. Te baterie/akumulatory mają bodaj najgorszy stosunek wielkości do zawartej w ogniwie energii. Nadają się do rzadko używanych breloczków, nie bardzo nadają się do intensywnego świecenia. Co w niczym nie zmienia mojej opinii, że Twoja latreczka jest całkiem sprytnym, godnym polecenia urządzeniem.
Alfaro
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-03-12, 14:15:26 »

Dlatego trzymam ją przy sobie jako awaryjne acz potężne światło Smiley

Zakup latarki T20 nie czyni z jej posiadacza eksperta w dziedzinie latarek led Cheesy Po prostu kupiłem, mam i jestem z niej zadowolony. Ale potrzebowałem czegoś mniejszego do etui w zastępstwie maglite solitaire. W zasadzie to te litówki mogą mnie zainteresować, święcę sporadycznie a do etiu wejdzie jedna zapasowa litówka.

Dzięki wszystkim za pomoc <browar>

Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: