trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 15:13:29 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Piszcząca dioda  (Przeczytany 1470 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Erchamion
Gość
Opinii: (0)

« : 2010-02-23, 15:48:26 »

Witam wszystkich.

Mam pytanko o piszczace diody. Mam latareczke ktora piszczy na wszystkich trybach z wyjatkiem max. Co to oznacza? Zly styk? Problem z dioda? Wada sterownika?
Piszczenie jest dosc ciche, ale JEST.  Zły

Jak to jest?
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-02-23, 16:06:06 »

"Szukaj" Wink: http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55656.msg201281.html#msg201281 - mam nadzieję, że trochę wyjaśniło Smiley

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Erchamion
Gość

« Odpowiedz #2 : 2010-02-23, 16:23:55 »

Hmm... no poczytalem. Czyli dobrze rozumiem, ze nie ma sie czym martwic??? Nie szkodzi to diodzie ani sterownikowi, tylko uszom uzytkownika?
Z drugiej strony latareczka to JTEBeam RRT-0 wiec moglbym sie chyba spodziewac wyzszej jakosci?

Co myslicie?
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-02-23, 16:31:54 »

Co myslicie?

Myślę, że osobiście szlag by mnie trafił w takim przypadku. Tongue Napisz do sprzedawcy, może podlega to wymianie na gwarancji.

NaŁoCzA Wink

mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #4 : 2010-02-23, 16:34:32 »

Ooo RRT-0, a czym go zasilasz ?

mój piszczy na niższych trybach też, zasilam go z RCR, raz jest to bardziej słyszalne a czasami w ogóle - myślę, że to zależy od stopnia rozładowania ogniwa

Erchamion
Gość

« Odpowiedz #5 : 2010-02-23, 19:43:41 »

Cześć mar3,

Twoje pytanie mnie zainspirowało i przeprowadziłem trochę testów: otóż latarka piszczy (z różnym natężeniem) na aku 14500 i na 16340 ale tylko wtedy jesli aku jest w przynajmniej 50% rozładowany...

Co lepsze od razu poszedłem za ciosem i przetestowałem latareczkę na zwykłej AA i o ile piszczenia nie ma, o tyle latarka zachowuje się ekstremalnie dziwnie: tryby niby działają, a jednak co drugie uruchomienie latarki powoduje bardzo silny błysk i dopiero uruchomienie się właściwego trybu (ciekawe co na to bateryjka...?).
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #6 : 2010-02-23, 19:58:14 »

A jak zapalasz ( momentary tylko ) w przedostatnim trybie to zawsze jest ta sama jasność ?

U mnie raz świeci jaśniej raz ciemniej  Undecided jak jest ciemniej to przekręcam jeden tryb niżej - jasność się nie zmienia  Huh? - wracam na przedostatni - robi się jaśniej  Undecided

Błysków nie zauważyłem z 1AA  Smiley

Erchamion
Gość

« Odpowiedz #7 : 2010-02-23, 20:00:13 »

Nie, no u mnie taki cyrk tylko na AA (potrafi się włączyć niższy tryb niż trzeba...). Smiley

mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #8 : 2010-02-23, 20:36:54 »

Ok sprawdziłem moją raz jeszcze na 1AA, cer i rcr

przy 1AA piszczenia nie ma w ogóle, problemów z jasnością też nie ma.

123cer - piszczenia nie ma w ogóle, jasność również nie "skacze"

i tu mała ciekawostka - przy zasilaniu 1AA i 123cer mam sporą różnicę między trybem 3 i 4 - dzieli je spora przepaść

RCR - tu delikatne piszczenie pojawia się gdy akus jest już znacznie rozładowany, na świeżym coś jak by delikatnie syczało na 3cim  Smiley

na rcr mam czasem jakieś czary jak chodzi o jasności trzeciego trybu  Undecided zauważyłem, że dzieje się to tylko wtedy gdy włączam latarkę w 3 trybie, gdy odpalam z high i schodzę na 3 wszystko jest ok - różnica w jasności między poszczególnymi trybami jak najbardziej ok ( nie ma przepaści jak na 1AA i 123cer między 3-4 )

aha zapomniałem dodać, że rozebrałem klika na części pierwsze  Roll Eyes blaszki potraktowałem płynem do styków a części mechaniczne odpowiednim smarem  Smiley

co do błysków - może masz pierwszą wersję ? dawno temu kupowałeś ?

ja mam najnowszą - nie mam w ogóle błysków przy odpalaniu, gdzieś na cpf był o tym wątek - ludzie narzekali, ponoć mieli coś tam poprawić ...
Erchamion
Gość

« Odpowiedz #9 : 2010-02-27, 08:43:38 »

Którą mam wersję - nie wiem bo to mod od lennina (wstawił Q3 5A z bardzo nisim Vf, dioda w high dostaje ponoć 1.4A... Smiley ).
Jasność trybów wygląda na stałą, poza tym, że na AA wszystkie tryby (chyba z wyjątkiem 5.) są sporo słabsze. Tylko, że latarka miewa "czkawkę" na zasilaniu AA (miganie). Wyobraź sobie, że chcesz poświecić na mapę, ustawiasz tryb minimalny, a tu latarka daje Ci po oczach max przez 0.5 sek.  Undecided Na szczęście tylko na AA...

Inny problem to KLIK. Nie wiem za bardzo co z tym zrobić, ale co 8-10 kliknięć latarka się nie włącza.
Jestem wariatem i perfekcjonistą więc takie akcje powodują u mnie pianę na ustach, zwłaszcza, że zdarzają się (jak zwykle) w najmniej odpowiednich momentach. Sprawdzałem kilka razy czy to na pewno klik i jestem pewien.
Jak latarka się nie włączy to dociśnięcie guzika do oporu powoduje, że zaskakuje coś jakby "momentary" i póki przycisk jest maksymalnie wciśnięty, latarka świeci...  Huh?
Jakiś pomysł na poprawę sytuacji? Można kupić nowy mechanizm przycisku? A może wystarczy jakoś blaszki dogiąć... tyle że ja nie mam pewności czy jak rozkręcę klik, to uda mi się go ponownie złożyć w całość...  Embarrassed
« Ostatnia zmiana: 2010-02-27, 09:47:30 wysłane przez Erchamion » Zapisane
Erchamion
Gość

« Odpowiedz #10 : 2010-03-02, 22:25:11 »

MARiusz,

Właśnie poczyniłem odkrycie.  Grin W moim RRT-0 jest z trybami na li-ion dokładnie tak jak u Ciebie! Odpalam na 3 a włącza się drugi i muszę przeskoczyć w bok i z powrotem żeby mieć ten trzeci tryb...  Cheesy

Heh, a to kapryśny drań. Smiley Smiley Smiley
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #11 : 2010-03-03, 07:32:42 »

MARiusz,

Właśnie poczyniłem odkrycie.  Grin W moim RRT-0 jest z trybami na li-ion dokładnie tak jak u Ciebie! Odpalam na 3 a włącza się drugi i muszę przeskoczyć w bok i z powrotem żeby mieć ten trzeci tryb...  Cheesy

Heh, a to kapryśny drań. Smiley Smiley Smiley

Czyli co, ten typ tak ma ?  Undecided

A co tego, że co 10 kliknięć się nie włączy - to wina klika, często tak "mają" i to nie tylko Jetbeam, Quarki też jadą na tym kliku ... większość firm używa tego właśnie klika  Smiley

Można rozebrać na części pierwsze i poprawić co nieco lub wymienić na innego klika  Smiley

Erchamion
Gość

« Odpowiedz #12 : 2010-03-03, 09:17:52 »

Lennin już się do mnie odezwał w tej sprawie (solidna firma!). Będę miał klika jak przyjdzie od producenta. Pozostaje tylko wymyślić czym tu odkręcić tę śmieszną nakrętkę wokół gumki. Smiley
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: